Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Obiecane przepisy na fondue

Grupy

Szukaj w grupach

 

Obiecane przepisy na fondue

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-29 23:34:46

Temat: Obiecane przepisy na fondue
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

A kuku,

Odzyskałam wreszcie "Wróżkę" i niniejszym wstukuję przepisy na fondue:

Fondue Neuenburskie (dla 4 - 6 osób)
weź:
40 dag tartego grujera
20 dag tartego ementalera
1 ząbek czosnku
300 ml białego wina wytrawnego
1 łyżeczkę soku z cytryny
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (tak jest w przepisie, myślę, że ziemniaczana
też może być)
1 kieliszek mocnej wiśniówki
czarny świeżo zmielony pieprz
startą gałkę muszkatołową
kostki białego chleba

Naczynie do fondue nasmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku. Zmieszaj oba
rodzaje sera i mąkę kukurydzianą. Polej winem i od razu sokiem z cytryny,
żeby nadać potrawie kwaskowatości. Wszystko razem postaw na wolnym ogniu i
gotuj, aż się wytworzy gęsta masa. Dodaj wiśniówkę i przyprawy. Następnie
przestaw naczynie na maszynkę spirytusową lub podgrzewacz.

Fondue normandzkie (dla 4 osób)
weź:
40 dag sera trapistów
300 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
50 ml calvadosu
2 szalotki
1 łyżkę masła
1 bułkę pszenną

Szalotki obierz, drobno posiekaj, włóż na stopione na patelni masło i lekko
podsmaż, nie rumieniąc. Ser pokrój w niewielkie kawałki. W naczyniu do
fondue zagotuj mleko. Dodawaj porcjami ser, stale mieszając. Gdy powstanie
gładka masa, dodaj śmietankę i zdejmij z ognia. Tuż przed podaniem wlej
calvados i wymieszaj z przesmażonymi szalotkami. Bułkę pokrój w kostkę o
boku 2 cm i maczaj w fondue. Oczywiście, najlepiej smakuje popijane
calvadosem.

Fondue piemonckie
weź:
40 dag fontiny lub innego sera półtwardego (w Polsce to będzie raczej inny
ser, nigdzie nie widziałam fontiny)
400 ml mleka
10 dag masła
15 dag pieczarek (lub trufli występujących w oryginalnym przepisie)
1 żółtko
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 bułka pszenna

Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Na patelni stop połowę masła,
włóż pieczarki i podsmaż je, nie rumieniąc. W naczyniu do fondue rozgrzej
mleko i wsyp pokruszony ser, stale mieszając. Gdy powstanie jednolita masa,
dodaj podsmażone pieczarki i zdejmij z ognia. Wbij żółtko, stale mieszając.
Dopraw pieprzem, solą i gałką. Bułkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj
resztą masła i usmaż grzanki. Fondue przełóż na ogrzane i posmarowane masłem
talerze i obłóż grzankami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić
zasmażką z masła i mąki rozprowadzoną mlekiem. To fondue smakuje najlepiej z
mocniejszym czerwonym winem lub piwem.

Fondue holenderskie (dla 4 - 6 osób)
weź:
1/2 małej cebuli
400 ml mleka
40 dag startej goudy
2 łyżeczki kminku
3 łyżeczki mąki kukurydzianej (ziemniaczana też pewnie może być)
3 łyżki ginu
pieprz
białe i ciemne pieczywo lub świeżo, oczyszczone pieczarki pokrojone w
kawałki
Natrzyj wnętrze naczynia do fondue przekrojoną cebulą. Wlej mleko i
podgrzewaj je do zagotowania. Stopniowo dodawaj ser, nie przerywając
gotowania, aż ser się rozpuści. Cały czas mieszaj. Dodaj kminek. W małej
miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną) z ginem. Dodawaj
mieszaninę stopniowo do gotującego się sera. Gotuj jeszcze kilka minut,
dopóki masa nie będzie gładka. Przenieś naczynie na podgrzewacz i podawaj z
pieczywem lub surowymi pieczarkami do zanurzania. Skoro fondue holenderskie,
to pijemy do niego piwo.

Fondue izraelskie
weź:
2 dojrzałe awokado przekrojone na pół, bez pestki
3 łyżeczki soku z cytryny
1 przepołowiony ząbek czosnku
1 kieliszek białego wytrawnego wina
40 dag startego sera edamskiego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
5 dużych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
chleb (najlepiej taki z sezamem lub słonecznikiem) pokrojony w kostki oraz
kawałki czerwonej i zielonej papryki do zanurzania w fondue

Wyjmij miąższ z awokado do miseczki i utrzyj go z sokiem z cytryny. Wnętrze
naczynia do fondue natrzyj czosnkiem, a następnie wlej wino i podgrzewaj, aż
zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień, dodaj ser i dalej gotuj, delikatnie
mieszając, aż ser się rozpuści. W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną. Dodaj
do gotującego się sera Dalej gotuj i dodaj roztarte awokado. Gotuj jeszcze
4-5 minut, do osiągnięcia gładkiej konsystencji. W fondue zanurzaj kostki
chleba i kawałki papryki.

Fondue z porów
weź:
1 kg posiekanych porów (bez zielonych części)
2/3 filiżanki z rosołu (może być z kostki)
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
łyżkę drobno posiekanego szczypiorku
surowe różyczki kalafiora
słupki świeżej marchewki
surowe pieczarki pokrojone w kawałki

Dobrze umyte i pokrojone pory włóż do płaskiego rondla, podlej niewielką
ilością wody i gotuj lekko mieszając około 10-15 minut, aż będą miękkie.
Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Zmiksuj pory z rosołem. Przełóż porowe
puree do naczynia do fondue. Postaw na niewielkim ogniu. Dodaj masło, sól,
pieprz i gałkę. Na końcu dodaj szczypiorek i przestaw na podgrzewacz.

Fondue czekoladowo - rumowe
weź:
20 dag gorzkiej czekolady
1,5 łyżki rumu
1 łyżkę masła
2 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu
3/4 filiżanki śmietanki 30%
kostki ciasta lub kawałki owoców do zanurzania (np. jabłek, gruszek, moreli)

Rozpuść czekoladę, rum i masło w rondelku na bardzo małym ogniu. Zdejmij z
ognia, dodaj jogurt i śmietankę, Wymieszaj i przestaw na podgrzewacz.
Podawaj z ciastem lub owocami.

Fondue z białej czekolady
weź:
25 dag białej czekolady w kawałkach
1 kieliszek cherry brandy lub wiśniówki
1 filiżankę tłustej śmietanki

Włóż czekoladę do miseczki i dolej śmietankę. Miseczkę umieść nad garnkiem z
wrzątkiem. mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmij miseczkę i
dodaj alkohol. Postaw na podgrzewaczu. Podawaj z kawałkami ciasta lub
owoców.

Fondue z czarnych porzeczek
weź:
1/2 kg czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
10 dag cukru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
2 łyżeczki śmietanki 18%
4 łyżki cassisu lub smorodinówki
ciastko pokrojone w kostkę lub kawałki orzechów włoskich do zanurzania

Włóż porzeczki do rondelka, zalej ok. 100 ml wody, dodaj cukier. Gotuj na
małym ogniu do miękkości. Przetrzyj owoce przez sito lub zmiksuj. Przełóż do
naczynia do fondue. W malej miseczce wymieszaj mąkę ze śmietanką. Dodaj
mieszaninę do owocowego puree. Dolej alkohol. Podgrzewaj, mieszając, do
zgęstnienia. Przestaw na podgrzewacz. Podawaj z kostkami ciasta lub
połówkami orzechów włoskich.

Fondue śliwkowe
weź:
1/2 kg śliwek (mogą być mrożone)
1/2 filiżanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczyptę imbiru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
2 łyżki czerwonego wina
plasterki, jabłek, gruszek i orzechy włoskie do zanurzania

Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Włóż owoce do rondelka, dolej
filiżankę wody, dodaj cukier, cynamon i imbir. Przykryj i duś przez około 15
minut. Przetrzyj owoce przez sito lub dobrze zmiksuj. Przełóż do naczynia do
fondue. W miseczce wymieszaj mąkę z winem i dodaj do puree. Lekko mieszając,
podgrzewaj do zgęstnienia. Przestaw na podgrzewacz i podawaj z plasterkami
owoców i orzechów.

Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego życzę:-).

Kamila Pe.













› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Z czym mozna łączyć kogel-mogel?
poradzcie w sprawie frytkownicy
zwykla babka
Rozdrabniacz
( OT ) Kaczuszki, cd;o))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »