Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Odp: DO a arytmia serca
Date: Wed, 25 Jun 2003 08:54:39 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 64
Message-ID: <bdbh1h$4vm$2@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bd6i9e$lvf$1@news.onet.pl> <bd8pvc$dpj$1@absinth.dialog.net.pl>
<bd8srr$m73$1@nemesis.news.tpi.pl> <bdalg7$h0n$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: ppp69.netforia.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1056524145 5110 213.76.152.69 (25 Jun 2003 06:55:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Jun 2003 06:55:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:19437
Ukryj nagłówki
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
napisał:bdalg7$h0n$...@a...dialog.net.pl...
> jak byśmy sobie tego życzyli. Około 5% tlenu wchłoniętego do organizmu
> wymyka się spod kontroli i tworzy wolne rodniki. Te wolne rodniki reagują z
> pierwszą napotkaną substancją jaką spotkają. W ten sposób organizm traci
> substancje i pierwiastki, które są w obiegu, bo musi je zneutralizować i
> wydalić.
a słyszałeś o antyoksydantach:
http://www.poradnia.pl/podstrony/jedzenie/bledy/rodn
iki.html
> Przy aktywacji kwasów tłuszczowych (przed beta oksydacją) też potrzebny
> jest magnez. Jednak większość kwasów tłuszczowych jest 16 -18 węglowa, a
> glukoza jest 6 węglowa. Do aktywacji kwasów tłuszczowych potrzeba więc trzy
> razy mniej Mg, niż do aktywacji glukozy.
Czyli jak mniej to jest go więcej wolnego i go porywają te niegrzeczne rodniki ...
> Po drugie, to szlak beta oksydacji
> kw. tł. jest zawsze aktywny niezależnie od diety, a szlak glikolizy o dużym
> natężeniu, tylko u węglowodanowców.
Powiem wprost - czy masz jakiekolwiek dane, że dieta zawierająca np 60%
węglowodanów powoduje wyższe zapotrzebowanie na magnez niż dieta
w której głównym składnikiem jest tłuszcz, czy to są Twoje wariacje na temat
biochemii Harpera?
> > > W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma.
> >
> > poproszę o te dane
>
> Nigdy nie słyszałeś, że wciskano dzieciom szpinak, bo miał dużo żelaza?
> Okazało się, że przez lata przepisywano dane z jednej tabeli do drugiej bez
> sprawdzania. Kiedy powtórzono badania, to wyszło, że ktoś pomylił się tylko
> o miejsce przecinka.
Wg danych USDA szpinak ma 2.71 mg/100g czyli nadal dużo,
oczywiście można wspomnieć, że mąka pszenna z pełnego przemiału
ma 3.88. Pomimo niższej przyswajalności żelaza niehemowego (5-10%)
w stosunku do hemowego (ok. 20%) bilans wygląda korzystnie.
> > > Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się
> dobrze.
> >
> > Czyli wszelkie schorzenia dotyczące mniej niż 50% populacji powinny być
> ignorowane?
>
> Nie. Tylko gdyby zapotrzebowanie było 16 razy większe, to dolegliwości
> wystąpiły by u wszystkich optymalnych. Większość populacji i tak cierpi na
> niedobór magnezu, a opty jedzą mniej pożywienia, więc problem wystąpił by z
> jeszcze większym nasileniem.
Wystarczy czytać grupę dieta.optymalna i porównać z innymi, problem magnezu
niestety występuje przy DO, Ty próbujesz lekceważyć wszelkie problemy
z tą dietą ponieważ Tobie pomogła..
pozdrawiam Chaciur
|