« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-15 22:17:28
Temat: Goloneczka?Witam.
Mam ładna goloneczkę, ale brak koncepcji jak ja zrobić by była jeszcze
smaczniejsza. Podpowiedzcie jakiś przepis.
Dzieki z góry.
--
Piotr Jan Piguła "Belgrano" G-G 682958 Kraków
http://www.belgrano.republika.pl
"Miłych ludzi spotykają miłe niespodzianki"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-16 13:13:47
Temat: Odp: Goloneczka?W piwku? Ale ni diabla nie znam przepisu. Wiem, ze moja mamuska to ja
najpierw delikatnie obgotowuje, potem studzi, naciera calym stosem przypraw,
marynuje w zalewie piwnej a na koniec piecze co jakis czas polewajac
piwkiem. Nie podam Ci jednak ani czasu, ani ziol bo ... po prostu kapiac i
tryskajaca na wszystkie strony slina zaslaniala mi wzrok a umysl mgla
zachodzil :)
--
Zawieszony w czasie i przestrzeni
MateuszW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-16 13:16:23
Temat: Odp: Goloneczka?To jeszcze raz ja :) Znalazlem taki przepis - od razu mowie, ze nie mojej
mamy :)
Golonkę (2_2,5 kg) umyć, opalić, oskrobać i natrzeć solą, majerankiem,
czosnkiem, pieprzem czarnym, ziołowym i szczyptą kayenne. Dodać saletry
i odstawić na 2 _ 3dni w zimne miejsce. Po tym smakowitym "leżakowaniu"
naszej pysznej golonki przekładamy mięsko do garnka z marchwią, selerem,
porami,przypalaną cebulą, czosnkiem, liściami laurowymi i zielem angielskim.
( dopasujcie tak wielkość garnka żeby wszystko było ciasno ułożone,
chodzi oto żeby golonkę gotować w jak najmniejszej ilości wody).
Gotujemy do miękkości. Przekładamy golonę do rozgrzanej brytfanny
i zapiekamy około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180_200 C.
Podajemy z zasmażaną kapustą i boczkiem, popijamy winem lub piwem.
--
Zawieszony w czasie i przestrzeni
MateuszW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |