« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2003-11-16 15:29:23
Temat: Re: Dzień dobry
Użytkownik "Marta Góra" <m...@m...pl> napisał w
wiadomości news:bp5kju$rpg$1@korweta.task.gda.pl...
> Wiem, przeczytałam:-)
> Ale podobno diabeł tkwi w szczegółach:-)
A urok tego świata w różnorodności :)
Jak mi się rugosa zregeneruje po tegorocznej dziwnej przypadłości, to
trzeba będzie wypróbowac jeszcze wersję z kwaśną solą.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2003-11-16 17:04:25
Temat: Re: Dzień dobry
Użytkownik "Marta Góra" <m...@m...pl> napisał w wiadomości
news:bp6ee0$3l8$1@korweta.task.gda.pl...
> Mój teść wspominając jak jego mama robiła konfitury też
> mówił o obrywaniu jasnej części płatków by konitura nie była
> gorzka.
> Być moze nasze babcie używały płatków szypszyny a nie
> rugosy? Albo może gorzkie robiły się te smażone?
> Koleżanka, która robi konfitury różane rokrocznie też obrywa
> białą częśc płatków...
> Zaczyna mnie to coraz bardziej frapować :-)
>
> Pozdrawiam
> Marta
>
>
Kucharka Litewska Wincenty Zawadzkiej podaje:
Róża na sucho.
20 deka listków róży, 60 deko tłuczonego cukru.
Utrzeć to razem najmocniej w makotrze i postawić na lodzie. Gdy sok puści,
smażyć na wolnym ogniu, mieszając ciągle, aż będzie suche.
Ale już w przepisie innym mamy:
Róża.
Obrać z róży niezupełnie rozkwitłej same listki, odjąć żółtość i oparzyć je
wrzątkiem w imbryku. Zlać natychmiast tę wodę, wyrzucić z imbryka różę,
przesypać cukrem i smażyć z wolna, ciągle dosypując cukru, skorotylko się
rozpłynie. Skoro zacznie się dosmażać, wcisnąć cytrynę dla koloru.
Na 1 kilo nieparzonej róży brać 2 kilo cukru.
Po usmażeniu można dla mocniejszego aromatu wlać kroplę różanego olejku.
--
Pozdrawiam Halina
pisząc na priv usuń nospam.
k...@n...pf.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2003-11-16 17:47:30
Temat: Re: Dzień dobry
Użytkownik "T.W." <t...@w...pl>
napisał w wiadomości
news:bp8b2n$7h0$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marta Góra" <m...@m...pl>
napisał w
> wiadomości news:bp5kju$rpg$1@korweta.task.gda.pl...
>
> > Wiem, przeczytałam:-)
> > Ale podobno diabeł tkwi w szczegółach:-)
>
> A urok tego świata w różnorodności :)
:-)))
> Jak mi się rugosa zregeneruje po tegorocznej dziwnej
przypadłości, to
> trzeba będzie wypróbowac jeszcze wersję z kwaśną solą.
Albo posadzisz nową, Twoją rugosę rozmnożylam przez
odkład:-)
I a'propos choroby coś znalazłam.
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2003-11-16 17:52:27
Temat: Re: Konfitury z płatków róż
"T.W." <t...@w...pl> wrote in message
news:bp8b2k$7h0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Basia Kulesz" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:bp69g9$3ke$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> > Wszyscy przeżyli, tak? :-)
>
> A nie widać? ;-)))
Nooo, o Tobie wiem, zastanawiałam się nad innymi degustatorami:-)
> > Czy w piwnicy też był trzymany otwarty słoik?
>
> Te słoiki to tak jakby w ogóle nie są "zamykane" ( w znaczeniu
> używanym w robieniu przetworów), bo zakręcane bez obróbki termicznej
> nie "łapią". W czasach, kiedy nie było twistow, kładło się na wierzchu
> takiej konfitury płatek pergaminu nasączony spirytusem i zawiązywao
> szmatką - i ponoć to wystarczało.
Zawiązywało gumką-recepturką, jeszcze tak się u mnie w domu robiło i temu
się przypatrywałąm, czasami jednak pleśniało.
> Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa - może olejek różany działa
> bakterio- i grzybobójczo? Plus konserwujące działanie cukru?
Raczej tylko cukier. Ile to tych tam...kcal?
Pozdrawiam, Basia.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2003-11-16 18:26:08
Temat: Re: Konfitury z płatków róż
Użytkownik "Basia Kulesz" <b...@i...pl> napisał w
wiadomości news:bp8dkl$fal$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa - może olejek
różany działa
> > bakterio- i grzybobójczo? Plus konserwujące działanie
cukru?
>
> Raczej tylko cukier. Ile to tych tam...kcal?
>
Dużo:-)
Jak jeszcze kiedyś robiłam kompoty truskawkowe to ładowałam
sporo cukru i psuły się raczej sporadycznie.
Chociaż bywało, że stały w piwnicy ze dwa sezony...
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2003-11-16 20:03:29
Temat: Re: Dzień dobry
----- Original Message -----
From: "boletus" <b...@o...pl>
> Przetop samą słoninę na smalec,
> posmaruj kromkę i papkaj.
> Życzę smacznego:-)
>
> Pozdrawia brrrr boletus
:)
nie wiesz co dobre
ja lubie taki smalec
ale musza w nim byc skwarki i cebulka
:)
do tego kiszony ogorek
i bochen chleba na zakwasie
:))
z pozdrowieniami usmiechami
_hehehe
ps. jakis czas temu probowalem te diete wysokotluszczowa
wtedy na sniadanie najczesciej oprocz jajek
do szklanki goracego mleka lyzke stolowa smalcu
i przez caly dzien nie chcialo mi sie pozniej jesc
:))))
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2003-11-16 20:11:44
Temat: Odp: Konfitury z płatków róż
Użytkownik T.W. <t...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bp8b2k$7h0$...@n...news.tpi.pl...
> Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa - może olejek różany działa
> bakterio- i grzybobójczo? Plus konserwujące działanie cukru?
A nie spirytus, ktorym nasaczano przykrycie?
Jesli komus sie nie chce gotowac sloikow z konfiturami moze tez zakretke
sloika polac spirytusem, podpalic i szybko zakrecic.
Elfir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2003-11-16 20:15:38
Temat: Odp: Dzień dobry
Użytkownik Tadeusz Smal <s...@s...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:01a801c3ac7c$a23c7860$bb484cd5@d3h6c1...
> nie wiesz co dobre
> ja lubie taki smalec
> ale musza w nim byc skwarki i cebulka
> :)
> do tego kiszony ogorek
> i bochen chleba na zakwasie
Ojej, no nie robcie mi apetytu na takie tlustosci. Jak a lubie smalczyk ze
skwareczkami, cebulka...A babcia dodawala troche przetartego jablka.
Elfir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2003-11-16 20:55:07
Temat: Re: Dzień dobryW wiadomości news:01a801c3ac7c$a23c7860$bb484cd5@d3h6c1 Tadeusz Smal
<s...@s...pl> napisał(a):
>
> ps. jakis czas temu probowalem te diete wysokotluszczowa
> wtedy na sniadanie najczesciej oprocz jajek
> do szklanki goracego mleka lyzke stolowa smalcu
> i przez caly dzien nie chcialo mi sie pozniej jesc
> :))))
Hejka. Ile udało Ci się schudnąć i w jakim czasie?
Pozdrawiam tłusto Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2003-11-16 20:58:03
Temat: Re: Konfitury z płatków różW wiadomości news:bp8lm0$a0s$1@nemesis.news.tpi.pl Elfir <e...@p...fm>
napisał(a):
>
> każdy moze tez zakretke
> sloika polac spirytusem, podpalic i szybko zakrecic.
>
> Elfir
Hejka. Każdy się rozrywa jak potrafi. ;-)
Pozdrawiam rozrywkowo Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |