Data: 2015-08-16 03:04:58
Temat: Odp: Pnącze milin
Od: "Johnny" <j...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dirko":
>> To akurat dość proste do wyjaśnienia. Otóż gdy kwitnie na przykład
>> rzepak, lipa, nawłoć czy inne pożytki, to miód odebrany pszczołom
>> bezpośrednio po przekwitnięciu tych roślin daje prawo pszczelarzowi
>> nazwania miodu jako gatunkowy czyli rzepakowy, lipowy itd. Decyduje o
>> tym przeważająca ilość pyłku danej rośliny w miodzie. Oczywiście nie ma
>> nigdy w miodach gatunkowych nektaru zebranego tylko i wyłącznie z
>> jednego gatunku, ale tu liczy się przeważająca ilość pyłku w miodzie.
>> Nie chce teraz strzelić kulą w plot, ale o ile pamiętam miód lipowy
>> może mieć tylko 30% pyłku lipy aby mógł sie nazywać lipowy.
>>
> Hejka. Zdecyduj się czy miód powstaje z nektaru czy z pyłku.
> Pozdrawiam amatorsko Ja...cki
Oczywista oczywistość, że z nektaru. No ale jak pszczółka pyszczyskiem
zanurkuje po nektar to na doopie chcąc nie chcąc przykleja jej sie też i
pyłek, który do miodu się dostanie. Pyłek w miodzie stanowi wskaźnik
czystości odmianowej miodu. Te wyżej wspomniane 30% pyłku nie odnosi się
rzecz jasna do masy miodu tylko całkowitej ilości wszystkich pyłków w
badanej próbce.
|