« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-17 07:42:36
Temat: krem czosnkowyWydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce na
rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
Byl tam tez krem pomidorowy, ale z tym raczej dam sobie rade :).
Pozdrawiam
--
Ula Idzikowska
u...@s...wne.uw.edu.pl
u...@p...rubikon.pl
http://www.ula.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-17 16:38:03
Temat: Re: krem czosnkowySzukałem u siebie w kilkunastu książkach i znalazłem tylko to może Ci się
przyda
"Zupa krem z cukinii i czosnku"
6 cukinii
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki masła
2 cebule pokrojone w krążki
4 szklanki wywaru z kurczaka
1 duży pomidor obrany i pokrojony na kawałki
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki bazylii
0,25 łyżeczki gałki muszkatałowej
0,25 łyżeczki pieprzu
0,5 śmietany "kremówki"
Pokroić cukinie drobne plasterki i przyprawić solą. Położyć na sitku żeby
ociekła, na około 30 min. W rondelku roztopić masełko, dodać cebulkę,
cukinię i czosnek z czosnkarki. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Dodać
wywar z kurczaka, pomidory i przyprawy oraz cukier. Wymieszać wszystko w
malakserze. Wlać z powrotem do rondla dodać śmietane i przez około 5-7 min.
dogrzać.
Pozdr
Popi
p...@p...pl
Użytkownik "Buba" <u...@e...wne.uw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:MNyc5.8992$pD2.171412@news.tpnet.pl...
> Wydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
> Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce na
> rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
>
> Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
> smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
>
> Byl tam tez krem pomidorowy, ale z tym raczej dam sobie rade :).
> Pozdrawiam
>
> --
> Ula Idzikowska
> u...@s...wne.uw.edu.pl
> u...@p...rubikon.pl
> http://www.ula.prv.pl/
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 16:45:21
Temat: Re: krem czosnkowySorka niechcący wysłałem 2 razy
Popi
Użytkownik "Buba" <u...@e...wne.uw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:MNyc5.8992$pD2.171412@news.tpnet.pl...
> Wydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
> Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce na
> rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
>
> Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
> smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
>
> Byl tam tez krem pomidorowy, ale z tym raczej dam sobie rade :).
> Pozdrawiam
>
> --
> Ula Idzikowska
> u...@s...wne.uw.edu.pl
> u...@p...rubikon.pl
> http://www.ula.prv.pl/
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 19:12:14
Temat: Re: krem czosnkowyHej
Czy można by było uściślić ile mają ważyć te 6 cukiń?
U mnie wyrastają nawet do 4 kg.
--
DarekS
d...@p...onet.pl
Użytkownik "Popi" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:LDGc5.11722$pD2.221638@news.tpnet.pl...
> Szukałem u siebie w kilkunastu książkach i znalazłem tylko to może Ci się
> przyda
> "Zupa krem z cukinii i czosnku"
> 6 cukinii
> 4 ząbki czosnku
> 2 łyżeczki soli
> 3 łyżeczki masła
> 2 cebule pokrojone w krążki
> 4 szklanki wywaru z kurczaka
> 1 duży pomidor obrany i pokrojony na kawałki
> 1 łyżeczka tymianku
> 0,5 łyżeczki cukru
> 0,5 łyżeczki oregano
> 0,5 łyżeczki bazylii
> 0,25 łyżeczki gałki muszkatałowej
> 0,25 łyżeczki pieprzu
> 0,5 śmietany "kremówki"
> Pokroić cukinie drobne plasterki i przyprawić solą. Położyć na sitku żeby
> ociekła, na około 30 min. W rondelku roztopić masełko, dodać cebulkę,
> cukinię i czosnek z czosnkarki. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Dodać
> wywar z kurczaka, pomidory i przyprawy oraz cukier. Wymieszać wszystko w
> malakserze. Wlać z powrotem do rondla dodać śmietane i przez około 5-7
min.
> dogrzać.
>
> Pozdr
> Popi
> p...@p...pl
>
>
>
> Użytkownik "Buba" <u...@e...wne.uw.edu.pl> napisał w wiadomości
> news:MNyc5.8992$pD2.171412@news.tpnet.pl...
> > Wydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
> > Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce
na
> > rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
> >
> > Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
> > smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
> >
> > Byl tam tez krem pomidorowy, ale z tym raczej dam sobie rade :).
> > Pozdrawiam
> >
> > --
> > Ula Idzikowska
> > u...@s...wne.uw.edu.pl
> > u...@p...rubikon.pl
> > http://www.ula.prv.pl/
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 07:16:31
Temat: Odp: krem czosnkowy
Użytkownik Buba <u...@e...wne.uw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:MNyc5.8992$p...@n...tpnet.pl...
> Wydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
> Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce na
> rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
>
> Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
> smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
Witam,
Znalazlam w przepisach, ktore zbieram przepis na krem czosnkowy, ale nie
gwarantuje "nieba w gebie", bo zupelnie nie pamietam skad go mam.:)))))))
Krem czosnkowy
1 litr mleka
1litr wody
6 ząbków czosnku
2-3 jajka
2 lyzki masla
2 lyzki maki
Zagotować 1 litr mleka z 1 litrem wody z 6 posiekanymi ząbkami czosnku
2 łyżki masła rozetrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mąki. Powoli dodawać do
gotującej się zupy, równocześnie ubijając trzepaczką.
Po zestawieniu z ognia dodać 2-3 żółtka, rozbite widelcem i skropione octem,
następnie dodać ubite białka.
Zupa powinna być gęsta i gładka jak krem. Podawać z grzankami.
Smacznego,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 07:50:01
Temat: Re: krem czosnkowy
Kaliope napisał(a) w wiadomości: ...
>Witam,
>
>Znalazlam w przepisach, ktore zbieram przepis na krem czosnkowy, ale nie
>gwarantuje "nieba w gebie", bo zupelnie nie pamietam skad go mam.:)))))))
>
A tak, ja tez to znalazlam na jakims serwisie kuchennym w sieci.
Generalnie - do niczego, za duzo mleka i wody - ja wzielam po polowie litra
na reszte skladnikow bez zmian, a i tak czosnku w ogole nie bylo czuc.
Mleko jest za slodkie, tak samo piana z bialka sie nie nadaje. Osobiscie
zmodyfikowalabym ten przepis tak, zeby zamiast wody z tego przepisu dac pol
litra rosolu, zamiast calosci mleka - najwyzej szklanke i nie szesc zabkow,
tylko co najmniej caly jeden czosnek.
A w ogole, to chyba zrobie po prostu rzadki sos czosnkowy - zasmazka, troche
wiecej rosolu niz zwykle do rozrobienia, mleko, duzo czosnku i na koncu
rozbabrane zoltko. Jak sprawdze - dam znac.
Pozdrawiam... :)
--
Ula Idzikowska
u...@s...wne.uw.edu.pl
u...@p...rubikon.pl
http://www.ula.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 08:20:23
Temat: Odp: krem czosnkowyprosty przepis na pyszna zupe krem czosnkowy!
I sprawdzony.
litr wody
2 lyzki oleju
3 glowki czosnku
4 ziemniaki
lisc laurowy i ziele ang
sos sojowy albo maggi
grzanki z bulki lub chleba
starty ser zolty
ziemniaki trzeba pokroic w kostkę, podsmazyc (uwaga nie moga sie przysmazyc)
na patelni, potem zalac je woda, dorzucic zabki czosnku ziele i lisc i
zagotowac az czosnek i ziemniaczki beda miekkie.
Potem odlozyc lisc i ziele a reszte zmiksowac,
doprawic pieprzem, sola, maggi lub sosem sojowym]
do miseczek wlewac zupe, nakladac grzanek i posypywac startym serem
PYSZNE!
Pozdrawiam
Dorota
Użytkownik Buba <u...@e...wne.uw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:MNyc5.8992$p...@n...tpnet.pl...
> Wydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
> Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce na
> rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
>
> Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
> smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
>
> Byl tam tez krem pomidorowy, ale z tym raczej dam sobie rade :).
> Pozdrawiam
>
> --
> Ula Idzikowska
> u...@s...wne.uw.edu.pl
> u...@p...rubikon.pl
> http://www.ula.prv.pl/
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 10:58:41
Temat: Cukinia (Re: krem czosnkowy)Popi wrote:
> Szukałem u siebie w kilkunastu książkach i znalazłem tylko to może Ci się
> przyda
> "Zupa krem z cukinii i czosnku"
> 6 cukinii
Duzo tych cukinii, na tydzien tego kremu wystarczy - trzeba to
przekombinowac, ale mi sie podoba, bo cukinie mi obrodzily i sie
zastanawiam co z tym zrobic. Czy ktos zna jeszcze jakies przepisy na
zagospodarowanie tych cukinii?
Mam nowa kuchnie wiec chetnie zastapie w niej zone :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
Krzysztof Koterba
--
Własna strona WWW, w 5 minut, bez znajomości HTML - http://wizytowka.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 22:47:37
Temat: Odp: Cukinia (Re: krem czosnkowy)
Użytkownik Krzysztof Koterba <k...@r...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@r...pl...
> Czy ktos zna jeszcze jakies przepisy na
> zagospodarowanie tych cukinii?
> Mam nowa kuchnie wiec chetnie zastapie w niej zone :-)
Niedawno robiłam jarzynkę z cukinii: obierasz, kroisz w plastry (+- 1 cm
grubości), smarujesz oliwą i posypujesz, czym lubisz (ja lubię tymianek i
szałwię). Kładziesz na blachę i wsuwasz do piekarnika (jakieś 10 minut w 180
stopniach powinno wystarczyć). Do tego sos: jogurt + przeciśnięty przez
prasę czosnek + przyprawy do smaku. Możesz podawać do mięsa albo jeść jako
samodzielne danie (w tym drugim przypadku jest dobre z pieczywem
pełnoziarnistym).
Smacznego życzę :-).
Camille
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 08:13:04
Temat: Re: Cukinia (Re: krem czosnkowy)
Camille napisał(a) w wiadomości: ...
>
>Użytkownik Krzysztof Koterba <k...@r...pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:3...@r...pl...
>> Czy ktos zna jeszcze jakies przepisy na
>> zagospodarowanie tych cukinii?
>> Mam nowa kuchnie wiec chetnie zastapie w niej zone :-)
Możesz pokroić cukinie w łódki, przykryć nadzieniem warzywno-mięsnym
(zależnym od twojej fantazji), posypać żółtym serem i zapiec.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |