Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.memax.krakow.pl!news.cyf-kr.edu.pl!uwoj.krakow.pl
NNTP-Posting-Host: 192.168.1.19
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 18 Jul 2000 09:16:31 +0200
Message-ID: <C9D2EBC4681BD411BF5700105A9F9C2901F2F32B@HADES>
From: "Kaliope" <b...@m...mw.gov.pl>
References: <MNyc5.8992$pD2.171412@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: krem czosnkowy
Lines: 36
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31316
Ukryj nagłówki
Użytkownik Buba <u...@e...wne.uw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:MNyc5.8992$p...@n...tpnet.pl...
> Wydaje mi sie, ze kiedys juz byl ten przepis, ale go przegapilam.
> Przypuszczam, ze to z kuchni wloskiej, bo jadlam to we wloskiej knajpce na
> rynku w Krakowie [pyyyyyycha!!!].
>
> Chodzi mi o zupe - krem z czosnku. Przypuszczam, ze na mleku, sadzac ze
> smaku. Pilnie potrzebuje przepis. :)
Witam,
Znalazlam w przepisach, ktore zbieram przepis na krem czosnkowy, ale nie
gwarantuje "nieba w gebie", bo zupelnie nie pamietam skad go mam.:)))))))
Krem czosnkowy
1 litr mleka
1litr wody
6 ząbków czosnku
2-3 jajka
2 lyzki masla
2 lyzki maki
Zagotować 1 litr mleka z 1 litrem wody z 6 posiekanymi ząbkami czosnku
2 łyżki masła rozetrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mąki. Powoli dodawać do
gotującej się zupy, równocześnie ubijając trzepaczką.
Po zestawieniu z ognia dodać 2-3 żółtka, rozbite widelcem i skropione octem,
następnie dodać ubite białka.
Zupa powinna być gęsta i gładka jak krem. Podawać z grzankami.
Smacznego,
Kaliope
|