Data: 2000-07-19 08:31:05
Temat: Re: Cukinia (Re: krem czosnkowy)
Od: iziak <i...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Niedawno robiłam jarzynkę z cukinii: obierasz, kroisz w plastry (+- 1 cm
> grubości), smarujesz oliwą i posypujesz, czym lubisz (ja lubię tymianek i
> szałwię). Kładziesz na blachę i wsuwasz do piekarnika (jakieś 10 minut w 180
> stopniach powinno wystarczyć). Do tego sos: jogurt + przeciśnięty przez
> prasę czosnek + przyprawy do smaku. Możesz podawać do mięsa albo jeść jako
> samodzielne danie (w tym drugim przypadku jest dobre z pieczywem
> pełnoziarnistym).
>
> Camille
Ja podobnie robie kotlety z cukinii. Cukinie pokroic w plasterki
(grubosc ok. 1 cm), obtoczyc w zoltku, pozniej w bulce tartej i na
patelnie. Zarumienic na oleju. Gotowe, jak sa miekkie (mozna sprawdzic
wbijajac widelec). Po zdjeciu z patelni odsaczam na reczniku papierowym
z nadmiaru tluszczu. To takie letnie schabowe :-)). Ale naprawde
smaczne. Polecam goraco.
Pozdrawiam,
Iza
|