« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-02-09 05:05:01
Temat: Omega-3Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
z oliwek
z nasion winogron
z rzepaku
ze slonecznika
z orzechow wloskich
z orzeszkow ziemnych
olej kokosowy
Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do glowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-02-09 06:24:28
Temat: Re: Omega-3Ewa J pisze:
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
>
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do
> glowy.
żaden z wymienionych...
Juanitos
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-02-09 07:17:54
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "Juanitos" napisał:
> > z oliwek
> > z nasion winogron
> > z rzepaku
> > ze slonecznika
> > z orzechow wloskich
> > z orzeszkow ziemnych
> > olej kokosowy
> żaden z wymienionych...
Lniany?
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-02-09 07:21:31
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "Ewa J" napisał:
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne?
Są:
http://www.przyprawy.net/index.php?cPath=161
chyba tylko olej z awokado mi podczas degustacji nie podszedł. Są
przepyszne.
Do diety dr Budwig widzę, że lniany tam polecają.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-02-09 07:30:13
Temat: Re: Omega-3On 9 Lut, 06:05, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
>
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do glowy.
Z orzeszków ziemnych nazywany jest arachidowym, olejów roślinnych jest
jeszcze sporo, nie wszystkie są stosowane w kuchni, ale taki np.
bawałniany jest bardzo dobrym olejem, takze lniany. Niektóre są
lecznicze i nie są używane w dużych ilościach np. z wiesiołka.
Kwasy Omega są np. w oleju lnianym, ale takze w tłuszczach zwierząt
np. foki jak i ryb...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-02-09 09:36:51
Temat: Re: Omega-3Aicha<b...@t...ja>
news:gmolpe$dac$1@inews.gazeta.pl
[...]
> Lniany?
Ohydztwo. Bue.
Saulo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-02-09 09:51:45
Temat: Re: Omega-3Saulo wrote:
> Aicha<b...@t...ja>
> news:gmolpe$dac$1@inews.gazeta.pl
>
> [...]
>
>> Lniany?
>
> Ohydztwo. Bue.
a kup kiedyś ŚWIEŻY olej lniany, tłoczony na zimno, nie rafinowany,
przechowywany w ciemnej butelce w chłodzie (pozwolę sobie zareklamować
firmę oleofarm). Ohydztwo to zjełczały olej lniany, co więcej, szkodliwe
ohydztwo.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-02-09 09:54:37
Temat: Re: Omega-3Ewa J wrote:
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
>
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do
> glowy.
żaden z nich nie ma, dużo omega 3 jest w oleju lnianym, o czym już pisano,
sporo jest w oleju konopnym - tam występuje w "idealnych" proporcjach z
kwasami omega 6.
Ale nie tyle chodzi tutaj o samo dostarczanie omega 3, co o stworzenie
warunków w których organizm może je spokojnie metabolizować do pożytecznych
form. Takim warunkiem jest brak tłuszczu nasyconego w diecie.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-02-09 10:36:23
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
> akup kiedyś ŚWIEŻY olej lniany, tłoczony na zimno, nie rafinowany,
> przechowywany w ciemnej butelce w chłodzie (pozwolę sobie
> zareklamować firmę oleofarm).
Ne krępuj się, ja już to zrobiłam ;) Degustacja na ostatnim festiwalu
dyni we Wrocku pozostanie mi na długo w pamięci :)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-02-09 11:41:16
Temat: Re: Omega-3Aicha<b...@t...ja>
news:gmp1e0$dvm$1@inews.gazeta.pl
> Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
>
> > akup kiedyś ŚWIEŻY olej lniany, tłoczony na zimno, nie rafinowany,
> > przechowywany w ciemnej butelce w chłodzie (pozwolę sobie
> > zareklamować firmę oleofarm).
>
> Ne krępuj się, ja już to zrobiłam ;) Degustacja na ostatnim festiwalu
> dyni we Wrocku pozostanie mi na długo w pamięci :)
Tzn.?
Saulo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |