| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-06 19:41:01
Temat: OrkiszCzy ktoś może coś powiedzieć na temat wartości odżywcżych płatków z orkiszu?
Czy mogą je jeść osoby chore na osteoporozę, bo na przykład płatki owsiane
zabierają wapń i nie są wskazane, a jak jest z orkiszem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-06 20:27:53
Temat: Re: Orkisz
Użytkownik "B.K." <B...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e64lpm$1ff$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś może coś powiedzieć na temat wartości odżywcżych płatków z
> orkiszu? Czy mogą je jeść osoby chore na osteoporozę, bo na przykład
> płatki owsiane zabierają wapń i nie są wskazane, a jak jest z orkiszem?
A myślisz, że jakimś orkiszem odbuduje się tkanka, chrząstki, kości?
Nieważne z czego są płatki. Będą zawsze przede wszystkim cukrowcem.
A cukrowce przyczyniają się do wypłukiwania wapnia z organizmu, w ięc muszą
szkodzić na wszystkie choroby z grupy kolagenoz.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-06 20:44:06
Temat: Re: Orkisz
Użytkownik <j...@n...pl> napisał w wiadomości
news:e64okq$b0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Nieważne z czego są płatki. Będą zawsze przede wszystkim cukrowcem.
> A cukrowce przyczyniają się do wypłukiwania wapnia z organizmu, w ięc
> muszą szkodzić na wszystkie choroby z grupy kolagenoz.
Według tego, co piszesz, kasz również należałoby nie jeść?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-06 20:59:16
Temat: Re: Orkiszj...@n...pl pisze:
> A myślisz, że jakimś orkiszem odbuduje się tkanka, chrząstki, kości?
> Nieważne z czego są płatki. Będą zawsze przede wszystkim cukrowcem.
> A cukrowce przyczyniają się do wypłukiwania wapnia z organizmu, w ięc muszą
> szkodzić na wszystkie choroby z grupy kolagenoz.
Skoro "szkodza na choroby" to chyba dobrze?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-06 23:02:49
Temat: Re: Orkisz
Użytkownik "B.K." <B...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e64pg6$gja$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik <j...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e64okq$b0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Nieważne z czego są płatki. Będą zawsze przede wszystkim cukrowcem.
>> A cukrowce przyczyniają się do wypłukiwania wapnia z organizmu, w ięc
>> muszą szkodzić na wszystkie choroby z grupy kolagenoz.
>
> Według tego, co piszesz, kasz również należałoby nie jeść?
Zerknij na tabele biochemiczne produktów, a zobaczysz wartości cukrów. Kasze
zawierają ok. 75 g cukru w 100 g produktu. Kasza gryczana ma mniej, ale ma
69 g cukru.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-07 05:30:08
Temat: Re: Orkisz
B.K. napisał(a):
> Czy ktoś może coś powiedzieć na temat wartości odżywcżych płatków z orkiszu?
> Czy mogą je jeść osoby chore na osteoporozę, bo na przykład płatki owsiane
> zabierają wapń i nie są wskazane, a jak jest z orkiszem?
Orkisz to stara odmiana pszenicy o niskiej zawartosci bialka.Zalecana
jest przy diecie
niskobialkowej. Posiada wszystkie wlasciwosci produktow zbozowych,
bedacych
zrodlem energii, czynnikow balastowych.
Jego wartosc odzywcza trudno ocenic, bo ona jest uzalezniona od stopnia
przetworzenia.
Przy wysokim przetworzeniu zboza sa narazone na utrate swej pierwotnej
pelnej wartosci.
Dlatego najwiecej walorow odzywczych maja kielki zboz.
Pozdrawiam aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-07 05:44:19
Temat: Re: Orkiszj...@n...pl pisze:
> Zerknij na tabele biochemiczne produktów, a zobaczysz wartości cukrów. Kasze
> zawierają ok. 75 g cukru w 100 g produktu. Kasza gryczana ma mniej, ale ma
> 69 g cukru.
Tyle ze w suchej masie. Jadasz suche, niegotowane ziarna i kasze? I nie
cukru, a skrobi - roznica o tyle wazna, ze zupelnie inna jest reakcja
organizmu na zjedzenie 50 gram cukru "krysztal" czy glukozy, a inna w
przypadku zjedzenia kaszy z zawartosci 50 gram skrobi. To tak, jakbys
nie odroznial od siebie kwasow tluszczowych nasyconych i nienasyconych,
o co optymalnego nie smialbym nawet podejrzewac. Badz wiec laskaw nie
uzywac slowa "cukier" tam, gdzie nie ma ono sensu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-07 07:36:27
Temat: Re: Orkisz
Użytkownik "B.K." <B...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e64lpm$1ff$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś może coś powiedzieć na temat wartości odżywcżych płatków z
> orkiszu? Czy mogą je jeść osoby chore na osteoporozę, bo na przykład
> płatki owsiane zabierają wapń i nie są wskazane, a jak jest z orkiszem?
Bardzo dziękuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-07 10:40:00
Temat: Re: Orkisz
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:e65p1g$re$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
>> Zerknij na tabele biochemiczne produktów, a zobaczysz wartości cukrów.
>> Kasze zawierają ok. 75 g cukru w 100 g produktu. Kasza gryczana ma mniej,
>> ale ma 69 g cukru.
>
> Tyle ze w suchej masie. Jadasz suche, niegotowane ziarna i kasze? I nie
> cukru, a skrobi - roznica o tyle wazna, ze zupelnie inna jest reakcja
> organizmu na zjedzenie 50 gram cukru "krysztal" czy glukozy, a inna w
> przypadku zjedzenia kaszy z zawartosci 50 gram skrobi. To tak, jakbys nie
> odroznial od siebie kwasow tluszczowych nasyconych i nienasyconych, o co
> optymalnego nie smialbym nawet podejrzewac. Badz wiec laskaw nie uzywac
> slowa "cukier" tam, gdzie nie ma ono sensu.
>
Piszesz bzdury. Dla organizmu rozkładanie cukru bardziej czy mniej złożonego
nie ma żadnego znaczenia w tym sensie, że musi go rozłożyć do cukrów
najprostszych. A więc dla organizmu rozkładanie do aminokwasów i rozkładanie
cukrów w kaszy, chlebie, owocach jest takie samo, tylko ma mniej pracy przy
cukrach najprostszych, a najwięcej przy złozonych.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-07 10:47:07
Temat: Re: Orkisz
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:e65p1g$re$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
>> Zerknij na tabele biochemiczne produktów, a zobaczysz wartości cukrów.
>> Kasze zawierają ok. 75 g cukru w 100 g produktu. Kasza gryczana ma mniej,
>> ale ma 69 g cukru.
>
> Tyle ze w suchej masie. Jadasz suche, niegotowane ziarna i kasze? I nie
> cukru, a skrobi - roznica o tyle wazna, ze zupelnie inna jest reakcja
> organizmu na zjedzenie 50 gram cukru "krysztal" czy glukozy, a inna w
> przypadku zjedzenia kaszy z zawartosci 50 gram skrobi. To tak, jakbys nie
> odroznial od siebie kwasow tluszczowych nasyconych i nienasyconych, o co
> optymalnego nie smialbym nawet podejrzewac. Badz wiec laskaw nie uzywac
> slowa "cukier" tam, gdzie nie ma ono sensu.
>
Kasza nie zawiera nic poza cukrem i wodą (nie można liczyć mikroskopijnej
ilości białka i to niskiej wartości).
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |