Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: <j...@n...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Orkisz
Date: Wed, 7 Jun 2006 12:40:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <e66ai5$rhl$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e64lpm$1ff$1@atlantis.news.tpi.pl> <e64okq$b0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e64pg6$gja$1@atlantis.news.tpi.pl> <e651mt$hgc$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e65p1g$re$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dgj135.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1149676934 28213 83.23.165.135 (7 Jun 2006 10:42:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Jun 2006 10:42:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:52120
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:e65p1g$re$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
>> Zerknij na tabele biochemiczne produktów, a zobaczysz wartości cukrów.
>> Kasze zawierają ok. 75 g cukru w 100 g produktu. Kasza gryczana ma mniej,
>> ale ma 69 g cukru.
>
> Tyle ze w suchej masie. Jadasz suche, niegotowane ziarna i kasze? I nie
> cukru, a skrobi - roznica o tyle wazna, ze zupelnie inna jest reakcja
> organizmu na zjedzenie 50 gram cukru "krysztal" czy glukozy, a inna w
> przypadku zjedzenia kaszy z zawartosci 50 gram skrobi. To tak, jakbys nie
> odroznial od siebie kwasow tluszczowych nasyconych i nienasyconych, o co
> optymalnego nie smialbym nawet podejrzewac. Badz wiec laskaw nie uzywac
> slowa "cukier" tam, gdzie nie ma ono sensu.
>
Piszesz bzdury. Dla organizmu rozkładanie cukru bardziej czy mniej złożonego
nie ma żadnego znaczenia w tym sensie, że musi go rozłożyć do cukrów
najprostszych. A więc dla organizmu rozkładanie do aminokwasów i rozkładanie
cukrów w kaszy, chlebie, owocach jest takie samo, tylko ma mniej pracy przy
cukrach najprostszych, a najwięcej przy złozonych.
Pozdrawiam Jurek M.
|