Data: 2006-06-07 11:54:31
Temat: Re[2]: Orkisz
Od: k...@i...pl (klinton)
Pokaż wszystkie nagłówki
aloha jerzy,
Wednesday, June 7, 2006, jerzy :
>> Tyle ze w suchej masie. Jadasz suche, niegotowane ziarna i kasze? I nie
>> cukru, a skrobi - roznica o tyle wazna, ze zupelnie inna jest reakcja
>> organizmu na zjedzenie 50 gram cukru "krysztal" czy glukozy, a inna w
>> przypadku zjedzenia kaszy z zawartosci 50 gram skrobi. To tak, jakbys nie
>> odroznial od siebie kwasow tluszczowych nasyconych i nienasyconych, o co
>> optymalnego nie smialbym nawet podejrzewac. Badz wiec laskaw nie uzywac
>> slowa "cukier" tam, gdzie nie ma ono sensu.
>>
jmnp> Piszesz bzdury. Dla organizmu rozkładanie cukru bardziej czy mniej złożonego
jmnp> nie ma żadnego znaczenia w tym sensie, że musi go rozłożyć do cukrów
jmnp> najprostszych. A więc dla organizmu rozkładanie do aminokwasów i rozkładanie
jmnp> cukrów w kaszy, chlebie, owocach jest takie samo, tylko ma mniej pracy przy
jmnp> cukrach najprostszych, a najwięcej przy złozonych.
jmnp> Pozdrawiam Jurek M.
ale tak czy inaczej przedmowca ma racje ze reakcja jest inna
i to zdecydowanie, cukier z kasz jest wolniej oddawany do krwi
ew magazynowany, bardziej stabilnie dozowany
a wez zjedz tyle samo gram glukozy to zaraz sie spocisz
wlasnie dlatego ze glukoza dziala natychmiastowo
--
pozdrawiam
klinton -_*
----------------------------------------------------
-----------------
Dzwon tanio. Polska i swiat za grosze.
Sprawdz >>> http://link.interia.pl/f1953
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta
|