Data: 2006-06-07 10:40:00
Temat: Re: Orkisz
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:e65p1g$re$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
>> Zerknij na tabele biochemiczne produktów, a zobaczysz wartości cukrów.
>> Kasze zawierają ok. 75 g cukru w 100 g produktu. Kasza gryczana ma mniej,
>> ale ma 69 g cukru.
>
> Tyle ze w suchej masie. Jadasz suche, niegotowane ziarna i kasze? I nie
> cukru, a skrobi - roznica o tyle wazna, ze zupelnie inna jest reakcja
> organizmu na zjedzenie 50 gram cukru "krysztal" czy glukozy, a inna w
> przypadku zjedzenia kaszy z zawartosci 50 gram skrobi. To tak, jakbys nie
> odroznial od siebie kwasow tluszczowych nasyconych i nienasyconych, o co
> optymalnego nie smialbym nawet podejrzewac. Badz wiec laskaw nie uzywac
> slowa "cukier" tam, gdzie nie ma ono sensu.
>
Piszesz bzdury. Dla organizmu rozkładanie cukru bardziej czy mniej złożonego
nie ma żadnego znaczenia w tym sensie, że musi go rozłożyć do cukrów
najprostszych. A więc dla organizmu rozkładanie do aminokwasów i rozkładanie
cukrów w kaszy, chlebie, owocach jest takie samo, tylko ma mniej pracy przy
cukrach najprostszych, a najwięcej przy złozonych.
Pozdrawiam Jurek M.
|