« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-15 19:23:17
Temat: Ostre wieprzowe currychce zaznaczyc, ze tego przepisu nie wyprobowalam ale inne miesne przepisy z
ksiazki w ktora teraz zerkam sa nie najgorsze.
To jest tzw suche curry, tzn sosu na koniec gotowania prawie nie bedzie.
900g wieprzowiny bez kosci
10 g czosnku
10 g swiezego imbiru
2 zielone chilii
225 g swiezych pomidorow
30 ml oleju do smazenia
1 duza cebula drobno pokrojona
1/2 lyzeczki tumeriku
1/2 lyzeczki chili w proszku
1/2 lyzeczki przyprawy tandorii masala
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka garam masala
120 ml wody
odrobina zielonej kolendry
1. Pokroic mieso na kostki o boku 2,5 cm
2. Mikserem rozdrobnic czosnek, zielone chilii az stanie sie pasta (jesli to
nie jest mozliwe to utrzec imbir i drobniutko posiekac czosnek.
3 . Drobno pokroic pomidory.
4 . Rozgrzej olej do wysokiej temperatury, dodaj cebule i usmaz ja na
ciemnozloty kolor, obnizajac temperature w trakcie smazenia.
5. Podkrecic ogien, dodac czosnek z imbirem, pomidory, przesmazyc wszystko
przez 5-6 minut az olej oddzieli sie od cebuli. Dodac mieso, tumerik, chilii,
przyprawe tandorii, sol, garam masala. Mieszac ciagle przez 2 minuty.
6. Obnizyc temperature, przykryc naczynie gotowac przez kolejne 20 minut
mieszajac co 5-6 minut.
7. Dodac wode, wwymieszac, gotowac na slabym ogniu przez kolejnych 30 minut,
mieszajac co 5-7 minut.
8. Gotowe do jedzenia - posypac kolendra i podawac z ziemniakami, czpati lub
paratha.
Moj komentarz - moze trzeba dac wiecej soli do smaku.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |