Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ostre wieprzowe curry
Date: Tue, 15 Apr 2003 19:23:17 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 42
Message-ID: <b7hm75$r7j$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-249-251.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1050434597 27891 172.20.26.242 (15 Apr 2003 19:23:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Apr 2003 19:23:17 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Forwarded-For: 213-48-249-251.cro.cvx.blueyonder.co.uk
X-Remote-IP: 213-48-249-251.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153022
Ukryj nagłówki
chce zaznaczyc, ze tego przepisu nie wyprobowalam ale inne miesne przepisy z
ksiazki w ktora teraz zerkam sa nie najgorsze.
To jest tzw suche curry, tzn sosu na koniec gotowania prawie nie bedzie.
900g wieprzowiny bez kosci
10 g czosnku
10 g swiezego imbiru
2 zielone chilii
225 g swiezych pomidorow
30 ml oleju do smazenia
1 duza cebula drobno pokrojona
1/2 lyzeczki tumeriku
1/2 lyzeczki chili w proszku
1/2 lyzeczki przyprawy tandorii masala
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka garam masala
120 ml wody
odrobina zielonej kolendry
1. Pokroic mieso na kostki o boku 2,5 cm
2. Mikserem rozdrobnic czosnek, zielone chilii az stanie sie pasta (jesli to
nie jest mozliwe to utrzec imbir i drobniutko posiekac czosnek.
3 . Drobno pokroic pomidory.
4 . Rozgrzej olej do wysokiej temperatury, dodaj cebule i usmaz ja na
ciemnozloty kolor, obnizajac temperature w trakcie smazenia.
5. Podkrecic ogien, dodac czosnek z imbirem, pomidory, przesmazyc wszystko
przez 5-6 minut az olej oddzieli sie od cebuli. Dodac mieso, tumerik, chilii,
przyprawe tandorii, sol, garam masala. Mieszac ciagle przez 2 minuty.
6. Obnizyc temperature, przykryc naczynie gotowac przez kolejne 20 minut
mieszajac co 5-6 minut.
7. Dodac wode, wwymieszac, gotowac na slabym ogniu przez kolejnych 30 minut,
mieszajac co 5-7 minut.
8. Gotowe do jedzenia - posypac kolendra i podawac z ziemniakami, czpati lub
paratha.
Moj komentarz - moze trzeba dac wiecej soli do smaku.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|