| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-24 09:46:12
Temat: [P] krowkiW weekend z braku czegos slodkiego w domu popelnilam krowki, na ktore
przepis wygrzebalam z jakiejs angielskiej gazety. Wyszly smaczne i bardzo
krowkowe.
Skladniki:
1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
50 g masla (prawdziwego!)
22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
1 lyzka aromatu waniliowego
Mleko, maslo i cukier wrzucilam na duza patelnie teflonowa (zeby mi sie nie
spalilo) i ciagle mieszajac rozpuscilam wszystko na malym ogniu. Nastepnie
ogien dosc mocno zwiekszylam i gotowalam wszystko 12 minut, caly czas
mieszajac!, bo chce uciekac. Masa ma zbrazowiec i byc gesta i lepiaca. Jest
dobra, gdy kropla upuszczona na talerzyk schlodzony zimna woda zastygnie w
cos w rodzaju toffi. Zgasilam gaz i wszystko mieszalam drewniana lyzka okolo
5 minut, az masa zaczela odchodzic od patelni. Wylozylam na tace wysmarowana
maslem i zostawilam w spokoju na 2 godziny. Potem pokroilam w kostke i
przechowuje w szklanym sloju.
Mniam
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-24 10:02:28
Temat: Re: [P] krowki
> Skladniki:
> 1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
> 50 g masla (prawdziwego!)
> 22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
> 1 lyzka aromatu waniliowego
Mleko niesłodzone ??????
Ja mam fatalne doświadczenia z krówkami z niesłodzonego (przez głupotę
pomyliłm puszki, ale było już za późno...)
Chyba największy classic, jeśli chodzi o krówki, to zwyczajnie ugotować
puszkę (zamkniętą) przez jakieś 5-6 h w garnku z wodą i potem otworzyć.
Wychodzi taka "mordoklejka", że czasem aż w sklepach taką trudno znaleźć :))
pzdr
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 10:10:30
Temat: Re: [P] krowki> Mleko niesłodzone ??????
Dokladnie, nieslodzone. Ze slodzonym to by z tego przepisu sam cukier
wyszedl.
To jest przepis na angielskie krowki (fudges). Jadlam w tamtym roku w
Stratfordzie i zakochalam sie w nich, az teraz znalazlam przepis. Wychodza
dokladnie takie same jak te ze sklepu, w ktorym kupowalam. Nie sa one bardzo
ciagnace ani tez kruche, jak dla mnie w sam raz.
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 10:34:05
Temat: Re: [P] krowki
> Dokladnie, nieslodzone. Ze slodzonym to by z tego przepisu sam cukier
> wyszedl.
Hmm, zatem trzeba będzie spróbować :) Jestem miłośniczką angielskich krówek
:)))
pzdr
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 11:16:38
Temat: Re: [P] krowki
> 22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
tzn. 22 dkg/dag czy 22 g ?????
Pytanie pewnie dla większości bezsensowne, ale naprawdę nie wiem.
--
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 11:44:09
Temat: Re: [P] krowki> tzn. 22 dkg/dag czy 22 g ?????
>
> Pytanie pewnie dla większości bezsensowne, ale naprawdę nie wiem.
dkg
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 13:44:38
Temat: Re: [P] krowki
Użytkownik "slonk0" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bpskc0$nll$1@news.onet.pl...
> W weekend z braku czegos slodkiego w domu popelnilam krowki, na ktore
> przepis wygrzebalam z jakiejs angielskiej gazety. Wyszly smaczne i bardzo
> krowkowe.
>
> Skladniki:
> 1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
> 50 g masla (prawdziwego!)
> 22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
;-)) a dlaczego wiecej? Przypomnial mi sie film "Poszukiwany, poszukiwana" i
badania zawartosci cukru w cukrze;-) Czyzby puder mial wiecej cukru w cukrze
niz krysztal?
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 13:46:28
Temat: Re: [P] krowki
>>22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
>
>
>
> ;-)) a dlaczego wiecej? Przypomnial mi sie film "Poszukiwany, poszukiwana" i
> badania zawartosci cukru w cukrze;-) Czyzby puder mial wiecej cukru w cukrze
> niz krysztal?
>
kiedys bylo takie doswiadczenie na fizyce w podstawowce
ze do ziarenek grochu o pojemnosci 20ml w fiolce dosypywalo sie 20 ml
piasku i ogolna objetosc mieszaniny byla mniejsza niz 40ml dlatego ze
piach wchodzil w wolne miejsca miedzy ziarenkami grochu wiec moze
podobnie jest z cukrem pudrem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 13:46:51
Temat: Re: [P] krowki
>>22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
>
>
>
> ;-)) a dlaczego wiecej? Przypomnial mi sie film "Poszukiwany, poszukiwana" i
> badania zawartosci cukru w cukrze;-) Czyzby puder mial wiecej cukru w cukrze
> niz krysztal?
>
kiedys bylo takie doswiadczenie na fizyce w podstawowce
ze do ziarenek grochu o pojemnosci 20ml w fiolce dosypywalo sie 20 ml
piasku i ogolna objetosc mieszaniny byla mniejsza niz 40ml dlatego ze
piach wchodzil w wolne miejsca miedzy ziarenkami grochu wiec moze
podobnie jest z cukrem pudrem :)
--
agms jondro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 14:53:35
Temat: Re: [P] krowki
> ;-)) a dlaczego wiecej? Przypomnial mi sie film "Poszukiwany, poszukiwana"
i
> badania zawartosci cukru w cukrze;-) Czyzby puder mial wiecej cukru w
cukrze
> niz krysztal?
Po prostu 22 dkg cukry pudru zajmą ciut mniejszą objętość niż 22 dkg cukru
kryształu. Pomiędzy kryształkami normalnego cukru zostaje Ci troszkę wolnego
miejsca.
Mam w domy taki duży, bo pół litrowy kubas z miarkami do różnych produktów.
Osobno jest na przykład podziałka do mąki i cukru, wagowo taka sama ilość
cukru zajmie więcej objętości niż mąki.
Wydaje mi się, że o to chodzi ;-) (i w ogóle to co napisałam jest
zrozumiałe - nieźle pogmatwałam)
--
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |