| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-02-18 22:24:07
Temat: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
marszczą się trzymane na półce, nawet bez "obierania" z folii.
Czy zawinąć je w worek foliowy?
Trzymać na której półce w lodówce? Wysoko czy nisko? Może na samym dole w
pojemniku na warzywa i owoce?
A może mrożenie pomoże uniknąć schnięcia parówek?
Czy dobrze trymam wędliny krojone?
Szynka surowa, polędwica wędzona - w plastrach, w worku w którym kupiłem
trzymam w plastikowym pojemniku z (w miarę) szczelnym przykryciem.
Poobnie metka.
Wzej wymienione w dolnej czesci lodowki, jest raczej ok, wytrzymuja dlugo.
Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?
Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
folii?
Jak przechowywac sery żółte?
Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.
Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
Słoninę mam zamrożoną. Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
dole.
A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko, pod
samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.
Masło mrożę nadmiar, a to używane poza lodówką - jełczeje? Zużywam kostkę w
tydzień...
Smalec wysoko, pod samym zamrażalnikiem. Nie wiem czy dobrze.
Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
Jogurty podobnie.
Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się bez
smaku. Za zimno? Kiwi za to w ogole się nie starzeją, pona tydzin i twarde,
smaczne.
Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.
Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew. Rzepa po kilku dniach robi się
miękka, i dużo muszę odrzucić obierając.
A marchew blednie i marszczy się, staje się miękka po 3-4 dniach
przechowywania. Może trzymac w cieple, poza lodówką?
Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza. Jedne
drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
Podpowiedzcie prosze co robic i jak, bo sam jestem i nie ze wszystkim sobie
daję radę.
SJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-02-18 23:20:47
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Dnia Thu, 18 Feb 2010 23:24:07 +0100, sam jestem napisał(a):
> Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
> marszczą się trzymane na półce, nawet bez "obierania" z folii.
> Czy zawinąć je w worek foliowy?
> Trzymać na której półce w lodówce? Wysoko czy nisko? Może na samym dole w
> pojemniku na warzywa i owoce?
> A może mrożenie pomoże uniknąć schnięcia parówek?
Zamrozić.
>
> Czy dobrze trymam wędliny krojone?
> Szynka surowa, polędwica wędzona - w plastrach, w worku w którym kupiłem
> trzymam w plastikowym pojemniku z (w miarę) szczelnym przykryciem.
> Poobnie metka.
> Wzej wymienione w dolnej czesci lodowki, jest raczej ok, wytrzymuja dlugo.
OK.
> Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
> kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?
Nie trzymać tyle - to tzw nietrwałe wędliny.
>
> Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
> folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
> folii?
Wyjąć. nawet jeśli podeschną, to tylko lepiej. W każdym razie im to nie
zaszkodzi.
>
> Jak przechowywac sery żółte?
> Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.
Dobrze.
>
> Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
> Słoninę mam zamrożoną.
Ja też - i poporcjowaną lub wręcz pokrojoną w kosteczkę.
> Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
> dole.
Dobrze.
> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
przynajmniej.
> Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko, pod
> samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.
Dobrze. Pomidory wyjąć z lodówki pół godziny przed użyciem.
> Masło mrożę nadmiar, a to używane poza lodówką - jełczeje? Zużywam kostkę w
> tydzień...
Masło porcjuj - choćby na połowy i zamrażaj. Do przechowywania masła na
bieżąco kup sobie porcelanową maselniczkę z pokrywką, bo nie jest
przezroczysta. Wtedy światło nie dotrze do masła i ono nie zjełczeje, nawet
trzymane bez lodówki.
> Smalec wysoko, pod samym zamrażalnikiem. Nie wiem czy dobrze.
Dobrze. Można też zamrażać - tak robię.
>
> Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
> Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
> Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
> Jogurty podobnie.
Dobrze.
>
> Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
> pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się bez
> smaku. Za zimno?
Banany ne lubią chłodu.
> Kiwi za to w ogole się nie starzeją, pona tydzin i twarde,
> smaczne.
>
> Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.
Powinno się osobno. Ze względów higienicznych chocby. No i żeby nie
przechodziły zapachy np z cebuli na jabłka.
> Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew. Rzepa po kilku dniach robi się
> miękka, i dużo muszę odrzucić obierając.
> A marchew blednie i marszczy się, staje się miękka po 3-4 dniach
> przechowywania. Może trzymac w cieple, poza lodówką?
Też wyschnie. Wypraktykowałam, że marchew i pietruszke umyte i obrane oraz
pozbawione nadmiaru wilgoci z mycia długo się przechowują w filiowym
woreczku nie całkiem dokładnie zamkniętym. Takoż i cebula.
I na przyszłość - sałata zielona długo jest świeża i jędrna przechowywana w
ten sam sposób.
>
> Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza. Jedne
> drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
> Podpowiedzcie prosze co robic i jak, bo sam jestem i nie ze wszystkim sobie
> daję radę.
>
>
Powodzenia :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-02-19 07:20:11
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?[ciach]
Wystarczy, że będziesz umiał skorzystać z gugla ;)
http://www.eufic.org/article/pl/1/1/artid/food-stora
ge-refrigerator/
http://www.odzywianie.info.pl/Jak-przechowywac-zywno
sc.html
etc, etc.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-02-19 11:49:42
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Fri, 19 Feb 2010 00:20:47 +0100, XL napisał(a):
>> Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
>> dole.
>
> Dobrze.
>
>> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
>
> Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
> przynajmniej.
To olej trzyma się w lodówce? Dlaczego w sklepie stoi więc zawsze luzem na
półkach?
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-02-19 12:05:11
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Kapsel pisze:
> To olej trzyma się w lodówce?
Oliwy nie przechowuje się w lodówce.
http://www.kuchnia.kobiety.net.pl/75,0,Oliwa-dla-zdr
owia,1534.html
http://www.pk.linux.gda.pl/oliwa/oliwa5.html
--
Bbjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-02-19 16:23:50
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?>> Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
>> przynajmniej.
>
> To olej trzyma się w lodówce? Dlaczego w sklepie stoi więc zawsze luzem na
> półkach?
Akurat olej też trzymam poza lodówką, ale za to... Twój przykład jest do
rozbicia o kant d..y:
majonez w sklepie też stoi na zwykłej półce, w domu też go pewnie tak
trzymasz dopóki go nie otworzysz ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-02-19 17:20:57
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Użytkownik "MisKudlaty" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:hlmcb7$uaj$2@news.interia.pl...
>> majonez w sklepie też stoi na zwykłej półce, w domu też go pewnie tak
trzymasz dopóki go nie otworzysz ;)
majonez a oliwa/olej... wlasnie tak samo sobie tłumaczyłem, i oliwe kupując
trzymałem w szafce poza lodówką zamkniętą, a po otwarciu już w lodówce.
jak z musztardą...
mogę olej i oliwę z lodówki, ale czy coś im zaszkodzi gdy tam zostaną?
zaszkodzi chłód olejowi (rzepak, słonecznik, soja)?
a oliwkom delikatnym szlachetnym (winogronowe, extra virgin z oliwek i
podobne)?
SJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-02-19 17:32:12
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?sam jestem pisze:
> Użytkownik "MisKudlaty" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:hlmcb7$uaj$2@news.interia.pl...
>
>
>>> majonez w sklepie też stoi na zwykłej półce, w domu też go pewnie tak
> trzymasz dopóki go nie otworzysz ;)
>
> majonez a oliwa/olej... wlasnie tak samo sobie tłumaczyłem, i oliwe kupując
> trzymałem w szafce poza lodówką zamkniętą, a po otwarciu już w lodówce.
> jak z musztardą...
>
> mogę olej i oliwę z lodówki, ale czy coś im zaszkodzi gdy tam zostaną?
> zaszkodzi chłód olejowi (rzepak, słonecznik, soja)?
Raczej nie. A nawet pomoze zachowac dluzej przydatnosc :)
> a oliwkom delikatnym szlachetnym (winogronowe, extra virgin z oliwek i
> podobne)?
Metnieja i potrafia "skrystalizowac" w temperaturze lodowkowej. Dlatego
oliwe z oliwek (no bo jaka inna?;)) trzymam na podoredziu w kuchni -
zreszta zuzywam jej tak duzo, ze nie ma szans sie popsuc od temperatury
pokojowej. No i ma zawsze wlasciwa konsystencje ;)
--
pozdrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-02-19 18:10:41
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Dnia Fri, 19 Feb 2010 12:49:42 +0100, Kapsel napisał(a):
> Fri, 19 Feb 2010 00:20:47 +0100, XL napisał(a):
>
>>> Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
>>> dole.
>>
>> Dobrze.
>>
>>> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
>>
>> Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
>> przynajmniej.
>
> To olej trzyma się w lodówce? Dlaczego w sklepie stoi więc zawsze luzem na
> półkach?
Ponieważ tam nigdy dłużej nie stoi oraz nie dochodzi tam światło słoneczne
raczej. I jest sukcesywnie dostawiany w miarę ubywania na półce.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-02-19 18:12:28
Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?Dnia Fri, 19 Feb 2010 18:32:12 +0100, zbigi napisał(a):
> Metnieja i potrafia "skrystalizowac" w temperaturze lodowkowej.
To im wcale nie szkodzi, a tylko wplywa na konsystencję. Wystarczy wyjąć
pół godziny przed użyciem.
> Dlatego
> oliwe z oliwek (no bo jaka inna?;)) trzymam na podoredziu w kuchni -
> zreszta zuzywam jej tak duzo, ze nie ma szans sie popsuc od temperatury
> pokojowej. No i ma zawsze wlasciwa konsystencje ;)
Mówimy o zapasach raczej.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |