Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia POMOCY - jak korzystac z lodowki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

POMOCY - jak korzystac z lodowki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-02-18 22:24:07

Temat: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: "sam jestem" <j...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
marszczą się trzymane na półce, nawet bez "obierania" z folii.
Czy zawinąć je w worek foliowy?
Trzymać na której półce w lodówce? Wysoko czy nisko? Może na samym dole w
pojemniku na warzywa i owoce?
A może mrożenie pomoże uniknąć schnięcia parówek?

Czy dobrze trymam wędliny krojone?
Szynka surowa, polędwica wędzona - w plastrach, w worku w którym kupiłem
trzymam w plastikowym pojemniku z (w miarę) szczelnym przykryciem.
Poobnie metka.
Wzej wymienione w dolnej czesci lodowki, jest raczej ok, wytrzymuja dlugo.
Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?

Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
folii?

Jak przechowywac sery żółte?
Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.

Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
Słoninę mam zamrożoną. Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
dole.
A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko, pod
samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.
Masło mrożę nadmiar, a to używane poza lodówką - jełczeje? Zużywam kostkę w
tydzień...
Smalec wysoko, pod samym zamrażalnikiem. Nie wiem czy dobrze.

Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
Jogurty podobnie.

Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się bez
smaku. Za zimno? Kiwi za to w ogole się nie starzeją, pona tydzin i twarde,
smaczne.

Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.
Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew. Rzepa po kilku dniach robi się
miękka, i dużo muszę odrzucić obierając.
A marchew blednie i marszczy się, staje się miękka po 3-4 dniach
przechowywania. Może trzymac w cieple, poza lodówką?

Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza. Jedne
drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
Podpowiedzcie prosze co robic i jak, bo sam jestem i nie ze wszystkim sobie
daję radę.

SJ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-02-18 23:20:47

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 18 Feb 2010 23:24:07 +0100, sam jestem napisał(a):

> Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
> marszczą się trzymane na półce, nawet bez "obierania" z folii.
> Czy zawinąć je w worek foliowy?
> Trzymać na której półce w lodówce? Wysoko czy nisko? Może na samym dole w
> pojemniku na warzywa i owoce?
> A może mrożenie pomoże uniknąć schnięcia parówek?

Zamrozić.

>
> Czy dobrze trymam wędliny krojone?
> Szynka surowa, polędwica wędzona - w plastrach, w worku w którym kupiłem
> trzymam w plastikowym pojemniku z (w miarę) szczelnym przykryciem.
> Poobnie metka.
> Wzej wymienione w dolnej czesci lodowki, jest raczej ok, wytrzymuja dlugo.

OK.

> Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
> kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?

Nie trzymać tyle - to tzw nietrwałe wędliny.

>
> Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
> folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
> folii?

Wyjąć. nawet jeśli podeschną, to tylko lepiej. W każdym razie im to nie
zaszkodzi.


>
> Jak przechowywac sery żółte?
> Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.

Dobrze.

>
> Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
> Słoninę mam zamrożoną.

Ja też - i poporcjowaną lub wręcz pokrojoną w kosteczkę.

> Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
> dole.

Dobrze.

> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?

Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
przynajmniej.

> Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko, pod
> samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.

Dobrze. Pomidory wyjąć z lodówki pół godziny przed użyciem.


> Masło mrożę nadmiar, a to używane poza lodówką - jełczeje? Zużywam kostkę w
> tydzień...

Masło porcjuj - choćby na połowy i zamrażaj. Do przechowywania masła na
bieżąco kup sobie porcelanową maselniczkę z pokrywką, bo nie jest
przezroczysta. Wtedy światło nie dotrze do masła i ono nie zjełczeje, nawet
trzymane bez lodówki.

> Smalec wysoko, pod samym zamrażalnikiem. Nie wiem czy dobrze.

Dobrze. Można też zamrażać - tak robię.
>
> Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
> Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
> Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
> Jogurty podobnie.

Dobrze.

>
> Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
> pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się bez
> smaku. Za zimno?

Banany ne lubią chłodu.

> Kiwi za to w ogole się nie starzeją, pona tydzin i twarde,
> smaczne.
>
> Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.

Powinno się osobno. Ze względów higienicznych chocby. No i żeby nie
przechodziły zapachy np z cebuli na jabłka.



> Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew. Rzepa po kilku dniach robi się
> miękka, i dużo muszę odrzucić obierając.
> A marchew blednie i marszczy się, staje się miękka po 3-4 dniach
> przechowywania. Może trzymac w cieple, poza lodówką?

Też wyschnie. Wypraktykowałam, że marchew i pietruszke umyte i obrane oraz
pozbawione nadmiaru wilgoci z mycia długo się przechowują w filiowym
woreczku nie całkiem dokładnie zamkniętym. Takoż i cebula.
I na przyszłość - sałata zielona długo jest świeża i jędrna przechowywana w
ten sam sposób.

>
> Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza. Jedne
> drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
> Podpowiedzcie prosze co robic i jak, bo sam jestem i nie ze wszystkim sobie
> daję radę.
>
>
Powodzenia :-)


--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-02-19 07:20:11

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

[ciach]
Wystarczy, że będziesz umiał skorzystać z gugla ;)
http://www.eufic.org/article/pl/1/1/artid/food-stora
ge-refrigerator/
http://www.odzywianie.info.pl/Jak-przechowywac-zywno
sc.html
etc, etc.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-02-19 11:49:42

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Fri, 19 Feb 2010 00:20:47 +0100, XL napisał(a):

>> Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
>> dole.
>
> Dobrze.
>
>> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
>
> Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
> przynajmniej.

To olej trzyma się w lodówce? Dlaczego w sklepie stoi więc zawsze luzem na
półkach?



--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-02-19 12:05:11

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kapsel pisze:

> To olej trzyma się w lodówce?

Oliwy nie przechowuje się w lodówce.
http://www.kuchnia.kobiety.net.pl/75,0,Oliwa-dla-zdr
owia,1534.html
http://www.pk.linux.gda.pl/oliwa/oliwa5.html
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-02-19 16:23:50

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: MisKudlaty <s...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
>> przynajmniej.
>
> To olej trzyma się w lodówce? Dlaczego w sklepie stoi więc zawsze luzem na
> półkach?

Akurat olej też trzymam poza lodówką, ale za to... Twój przykład jest do
rozbicia o kant d..y:
majonez w sklepie też stoi na zwykłej półce, w domu też go pewnie tak
trzymasz dopóki go nie otworzysz ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-02-19 17:20:57

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: "sam jestem" <j...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MisKudlaty" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:hlmcb7$uaj$2@news.interia.pl...


>> majonez w sklepie też stoi na zwykłej półce, w domu też go pewnie tak
trzymasz dopóki go nie otworzysz ;)

majonez a oliwa/olej... wlasnie tak samo sobie tłumaczyłem, i oliwe kupując
trzymałem w szafce poza lodówką zamkniętą, a po otwarciu już w lodówce.
jak z musztardą...

mogę olej i oliwę z lodówki, ale czy coś im zaszkodzi gdy tam zostaną?
zaszkodzi chłód olejowi (rzepak, słonecznik, soja)?
a oliwkom delikatnym szlachetnym (winogronowe, extra virgin z oliwek i
podobne)?

SJ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-02-19 17:32:12

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: zbigi <z...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

sam jestem pisze:
> Użytkownik "MisKudlaty" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:hlmcb7$uaj$2@news.interia.pl...
>
>
>>> majonez w sklepie też stoi na zwykłej półce, w domu też go pewnie tak
> trzymasz dopóki go nie otworzysz ;)
>
> majonez a oliwa/olej... wlasnie tak samo sobie tłumaczyłem, i oliwe kupując
> trzymałem w szafce poza lodówką zamkniętą, a po otwarciu już w lodówce.
> jak z musztardą...
>
> mogę olej i oliwę z lodówki, ale czy coś im zaszkodzi gdy tam zostaną?
> zaszkodzi chłód olejowi (rzepak, słonecznik, soja)?

Raczej nie. A nawet pomoze zachowac dluzej przydatnosc :)

> a oliwkom delikatnym szlachetnym (winogronowe, extra virgin z oliwek i
> podobne)?

Metnieja i potrafia "skrystalizowac" w temperaturze lodowkowej. Dlatego
oliwe z oliwek (no bo jaka inna?;)) trzymam na podoredziu w kuchni -
zreszta zuzywam jej tak duzo, ze nie ma szans sie popsuc od temperatury
pokojowej. No i ma zawsze wlasciwa konsystencje ;)

--
pozdrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-02-19 18:10:41

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 19 Feb 2010 12:49:42 +0100, Kapsel napisał(a):

> Fri, 19 Feb 2010 00:20:47 +0100, XL napisał(a):
>
>>> Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
>>> dole.
>>
>> Dobrze.
>>
>>> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
>>
>> Można w lodówce na drzwiach. Jeśli poza lodówką, to w kompletnej ciemności
>> przynajmniej.
>
> To olej trzyma się w lodówce? Dlaczego w sklepie stoi więc zawsze luzem na
> półkach?

Ponieważ tam nigdy dłużej nie stoi oraz nie dochodzi tam światło słoneczne
raczej. I jest sukcesywnie dostawiany w miarę ubywania na półce.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-02-19 18:12:28

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 19 Feb 2010 18:32:12 +0100, zbigi napisał(a):

> Metnieja i potrafia "skrystalizowac" w temperaturze lodowkowej.

To im wcale nie szkodzi, a tylko wplywa na konsystencję. Wystarczy wyjąć
pół godziny przed użyciem.

> Dlatego
> oliwe z oliwek (no bo jaka inna?;)) trzymam na podoredziu w kuchni -
> zreszta zuzywam jej tak duzo, ze nie ma szans sie popsuc od temperatury
> pokojowej. No i ma zawsze wlasciwa konsystencje ;)

Mówimy o zapasach raczej.


--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Litości zaklinam
Himera to Panslavista
Mięso
POMOCY !!!
Kolacja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »