Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsb.icpnet.pl!
not-for-mail
From: "sam jestem" <j...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Date: Thu, 18 Feb 2010 23:24:07 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 56
Message-ID: <hlkelu$c21$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: c85-51.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1266531838 12353 62.21.85.51 (18 Feb 2010 22:23:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Feb 2010 22:23:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Antivirus: avast! (VPS 100218-1, 2010-02-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327065
Ukryj nagłówki
Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
marszczą się trzymane na półce, nawet bez "obierania" z folii.
Czy zawinąć je w worek foliowy?
Trzymać na której półce w lodówce? Wysoko czy nisko? Może na samym dole w
pojemniku na warzywa i owoce?
A może mrożenie pomoże uniknąć schnięcia parówek?
Czy dobrze trymam wędliny krojone?
Szynka surowa, polędwica wędzona - w plastrach, w worku w którym kupiłem
trzymam w plastikowym pojemniku z (w miarę) szczelnym przykryciem.
Poobnie metka.
Wzej wymienione w dolnej czesci lodowki, jest raczej ok, wytrzymuja dlugo.
Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?
Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
folii?
Jak przechowywac sery żółte?
Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.
Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
Słoninę mam zamrożoną. Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
dole.
A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko, pod
samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.
Masło mrożę nadmiar, a to używane poza lodówką - jełczeje? Zużywam kostkę w
tydzień...
Smalec wysoko, pod samym zamrażalnikiem. Nie wiem czy dobrze.
Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
Jogurty podobnie.
Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się bez
smaku. Za zimno? Kiwi za to w ogole się nie starzeją, pona tydzin i twarde,
smaczne.
Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.
Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew. Rzepa po kilku dniach robi się
miękka, i dużo muszę odrzucić obierając.
A marchew blednie i marszczy się, staje się miękka po 3-4 dniach
przechowywania. Może trzymac w cieple, poza lodówką?
Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza. Jedne
drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
Podpowiedzcie prosze co robic i jak, bo sam jestem i nie ze wszystkim sobie
daję radę.
SJ
|