Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PORZADKI W PIWNICY

Grupy

Szukaj w grupach

 

PORZADKI W PIWNICY

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-11 07:15:04

Temat: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wyciągnąłem bankę z resztką ogórków kiszonych - zapełniłem 5 litrowy
słój ogórkami i kwasem i jeszcze zosłało mi z 6 litrów kwasu - o wspaniałym
smaku i zapachu - wspaniały produkt na barszcz biały.
Barszcz biały na kwasie ogórkowym. Kwas na barszcz musi mieć przyjemny
aromat i smak. Zagotowujemy go w garnku, szumując (o tej porze to
konieczność). Zbieramy szumowiny chochlą i wylewamy do zlewu. Resztę
podbijamy mąką rozprowadzoną wodą do gęstości większej niż lubimy,
uwzględniając dodatek śmietany (śmietana rozrzedza), zagotowujemy i dodajemy
śmietanę szybko mieszając - kłaczki ściętej śmietany nie wyglądają
zachęcająco - można miksować, zagotowujemy, próbujemy czy nie za słony.
Dolewamy odpowiednią ilość wody, aby ustawić stopień zasolenia,
zagotowujemy. Dodajemy pietruszkę i koperek siekany (można na talerzu).
Podajemy ze starymi ziemniakami (w całości lub ubitymi) lub młodymi z
cebulką i skwarkami. Sam barszcz może też być omaszczony smażonymi
skwarkami.
OPCJA:
Ten barszcz może być ugotowany na dowolnym rosole (bez soli) - ja
preferuję wołowinę - można użyć porcji rosołowej - ugotować rosół z
dodatkiem włoszczyzny, obrać mięso z kości i wrzucić ponownie do rosołu -
dolać do niego kwas w takiej ilości aby ustawić zasolenie jak kwaśność
barszczu, zagotować i dodać śmietany oraz pietruszkę i koperek, gdy ma być
czysty, lub zagęścić jak w w/w przepisie.
Oba barszcze można konsumować z pieczywem. A ten na wodzie - także na
zimno - jako gotowany chłodnik, nalany do kubków - dobry dla tych, którzy
surowizny i zieleniny nie tolerują (są tacy!!!).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-11 07:54:53

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f4it1q$g1s$1@nemesis.news.tpi.pl...

Bańki po użyciu moczę zimną wodą i myję płynem do garów, płuczę gorącą
(z prysznica) a następnie odkażam metabisulfatem sodowym, wietrzę długo - do
nowych (podobnie robię z beczkami i bańkami po kapuście, naczynia do kapusty
i ogórków nie mogą być używane zamiennie). Worek z folii polietylenowej -
używany jako opakowanie wszystkiego w bańce - wyrzucam. Do następnych
zastosuję nowe.
Polecam bańki (30 i 55 litrów z jednym otworem) i beczki produkcji firmy
NITRON http://www.nitron.com.pl/index_pl.html, beczki (o ile są dopuszczone
do kontaktu z żywnością moga być też innych producentów - Boryszewa:
http://www.sochaczew.boryszew.com.pl/index.php?menu=
opakowania&strona=59
Tu najlepiej wybierać rozmiary stosownie do wielkości rodziny, lub
ilości wyprodukowanych w gospodarstwie warzyw, beczki z szerokim wlewem -
mają podwójne pokrywy - jedną z uszczelką, drugą z gwintem dociskającą tę
pierwszą.
Dopuszczone do kontaktu z żywnością - worki z polietylenu używam w celu
uniknięcia częstych zabiegów konserwacyjnych kiszonek - zmywania i usuwania
pleśni - worek zamykam opaską zaciskaną
http://www.tme.pl/opaska-zaciskowa-do-wiazki-100x2-5
mm-bezbarwna/arts/pl/a20/cv-060.html
napinaną przy pomocy niedrogiego narzedzia:
http://www.tme.pl/przyrzad-do-zaciskania-opasek-cts-
do-kabli/arts/pl/b01/ht-2081.html
Wygodniejsze są opaski przystosowane do kilkakrotnego rozpinania, są i
takie...
Na początku fermentacji burzliwej wygodne jest zastosowanie rur do wody
z PE - wkładam je do banki czy beczki w ten sposób, by poprzez otwory
nawiercone na całej długości w odległości np. 5cm wychodziły gazy, dzięki
czemu całość kapusty czy ogórków nie jest unoszona, a kontakt z atmosferą
jest tylko na małej powierzchni wewnątrz rurki.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-11 12:49:59

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Neko" <miglce@_bez_spamu_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał

> skwarkami.
> OPCJA:
> Ten barszcz może być ugotowany na dowolnym rosole (bez soli) - ja


A znalazl pan w tej swojej piwnicy jeszcze jakies
nienaruszone nalewki i koncentraty spirytusowe?

Neko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-11 12:52:39

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Neko" <miglce@_bez_spamu_wp.pl> wrote in message
news:f4jgfa$3f2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
>
> > skwarkami.
> > OPCJA:
> > Ten barszcz może być ugotowany na dowolnym rosole (bez soli) - ja
>
>
> A znalazl pan w tej swojej piwnicy jeszcze jakies
> nienaruszone nalewki i koncentraty spirytusowe?
>
> Neko

Chcesz się wprosić na degustację, cieniasie?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-06-11 14:13:04

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wyciągnąłem bankę z resztką ogórków kiszonych - zapełniłem 5 litrowy
> słój ogórkami i kwasem i jeszcze zosłało mi z 6 litrów kwasu - o wspaniałym
> smaku i zapachu - wspaniały produkt na barszcz biały.

???
Kurde, ja nie mam czasu na to zeby zrobic dobra herbate.

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-06-11 14:19:56

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"J-23" <k...@g...pl> wrote in message
news:1181571184.279186.269650@g4g2000hsf.googlegroup
s.com...
> Wyciągnąłem bankę z resztką ogórków kiszonych - zapełniłem 5 litrowy
> słój ogórkami i kwasem i jeszcze zosłało mi z 6 litrów kwasu - o
wspaniałym
> smaku i zapachu - wspaniały produkt na barszcz biały.

???
Kurde, ja nie mam czasu na to zeby zrobic dobra herbate.


Wyścig szczurów. Nie współczuję. Twój wybór.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-06-11 14:29:58

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "iwanos" <i...@6...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wyścig szczurów. Nie współczuję. Twój wybór.

słyszałem ze jestes w cionzy ze swoim ojcem oraz to twoja stara zakazała ci
masturbacji , wez na łep mycke i znikaj moshe


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-06-11 14:31:26

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"iwanos" <i...@6...pl> wrote in message
news:f4jmhk$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Wyścig szczurów. Nie współczuję. Twój wybór.
>
> słyszałem ze jestes w cionzy ze swoim ojcem oraz to twoja stara zakazała
ci
> masturbacji , wez na łep mycke i znikaj moshe

Kolejny cienias.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-06-11 15:46:03

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Krynix." <a...@t...ru> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:
> "iwanos" <i...@6...pl> wrote in message
> news:f4jmhk$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Wyścig szczurów. Nie współczuję. Twój wybór.
>>
>> słyszałem ze jestes w cionzy ze swoim ojcem oraz to twoja stara
>> zakazała ci masturbacji , wez na łep mycke i znikaj moshe
>
> Kolejny cienias.

namierzylem cie
http://www.wrzuta.pl/obraz/yFOM9jgWNj/panslavista

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-06-11 15:48:42

Temat: Re: PORZADKI W PIWNICY
Od: "Krynix." <a...@t...ru> szukaj wiadomości tego autora

Krynix. wrote:
> Panslavista wrote:
>> "iwanos" <i...@6...pl> wrote in message
>> news:f4jmhk$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>> Wyścig szczurów. Nie współczuję. Twój wybór.
>>>
>>> słyszałem ze jestes w cionzy ze swoim ojcem oraz to twoja stara
>>> zakazała ci masturbacji , wez na łep mycke i znikaj moshe
>>
>> Kolejny cienias.
>
> namierzylem cie
> http://www.wrzuta.pl/obraz/yFOM9jgWNj/panslavista
http://www.wrzuta.pl/obraz/recbhdEE09/ ten zadziala

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ZUPA - SMIETNIK
HORDY PARCHATE
Pomidory w leczo
Re: przepis po ludzku
Mole spożywcze - jak się ich pozbyć?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »