Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PORZADKI W PIWNICY
Date: Mon, 11 Jun 2007 09:15:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <f4it1q$g1s$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcl37.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1181546363 16444 83.6.227.37 (11 Jun 2007 07:19:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Jun 2007 07:19:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000748-2, 2007-06-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297596
Ukryj nagłówki
Wyciągnąłem bankę z resztką ogórków kiszonych - zapełniłem 5 litrowy
słój ogórkami i kwasem i jeszcze zosłało mi z 6 litrów kwasu - o wspaniałym
smaku i zapachu - wspaniały produkt na barszcz biały.
Barszcz biały na kwasie ogórkowym. Kwas na barszcz musi mieć przyjemny
aromat i smak. Zagotowujemy go w garnku, szumując (o tej porze to
konieczność). Zbieramy szumowiny chochlą i wylewamy do zlewu. Resztę
podbijamy mąką rozprowadzoną wodą do gęstości większej niż lubimy,
uwzględniając dodatek śmietany (śmietana rozrzedza), zagotowujemy i dodajemy
śmietanę szybko mieszając - kłaczki ściętej śmietany nie wyglądają
zachęcająco - można miksować, zagotowujemy, próbujemy czy nie za słony.
Dolewamy odpowiednią ilość wody, aby ustawić stopień zasolenia,
zagotowujemy. Dodajemy pietruszkę i koperek siekany (można na talerzu).
Podajemy ze starymi ziemniakami (w całości lub ubitymi) lub młodymi z
cebulką i skwarkami. Sam barszcz może też być omaszczony smażonymi
skwarkami.
OPCJA:
Ten barszcz może być ugotowany na dowolnym rosole (bez soli) - ja
preferuję wołowinę - można użyć porcji rosołowej - ugotować rosół z
dodatkiem włoszczyzny, obrać mięso z kości i wrzucić ponownie do rosołu -
dolać do niego kwas w takiej ilości aby ustawić zasolenie jak kwaśność
barszczu, zagotować i dodać śmietany oraz pietruszkę i koperek, gdy ma być
czysty, lub zagęścić jak w w/w przepisie.
Oba barszcze można konsumować z pieczywem. A ten na wodzie - także na
zimno - jako gotowany chłodnik, nalany do kubków - dobry dla tych, którzy
surowizny i zieleniny nie tolerują (są tacy!!!).
|