| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-27 13:44:00
Temat: Papryka marynowana - do czego?Witam,
pół dnia marynowałam paprykę, wyszło kilka sporych słojów. Ja jestem
zachwycona, bo: raz, że ją uwielbiam; dwa, że robiłam ją pierwszy raz.
Pytanie padło znienacka: "ale do czego będziesz jej używać?"
Zawsze jadłam ją u kogoś w ilościach kilku kawałków. No i faktycznie obawiam
się, że całości w ten sposób nie dam rady. I teraz moje pytanie: do czego
można ją wykorzystać? Znalazłam 2 przepisy, nawet ciekawe:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14
817
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/drukuj.php?id_obi
ekt=12401&typ=4
A może macie swoje własne-palce-lizać przepisy? Chętnie bym
poeksperymentowała.
Pozdrawiam,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-27 14:30:52
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?skarb pisze:
> Witam,
> pół dnia marynowałam paprykę, wyszło kilka sporych słojów. Ja jestem
> zachwycona, bo: raz, że ją uwielbiam; dwa, że robiłam ją pierwszy raz.
> Pytanie padło znienacka: "ale do czego będziesz jej używać?"
> Zawsze jadłam ją u kogoś w ilościach kilku kawałków. No i faktycznie obawiam
> się, że całości w ten sposób nie dam rady. I teraz moje pytanie: do czego
> można ją wykorzystać? Znalazłam 2 przepisy, nawet ciekawe:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14
817
> http://www.kafeteria.pl/bonappetit/drukuj.php?id_obi
ekt=12401&typ=4
>
> A może macie swoje własne-palce-lizać przepisy? Chętnie bym
> poeksperymentowała.
>
> Pozdrawiam,
> Magda
>
>
Też masz problem - mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
plus 1 kromeczka chleba domowego z masełkiem :-))))))))))))))))
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-27 14:38:48
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?
> Też masz problem - mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
> plus 1 kromeczka chleba domowego z masełkiem :-))))))))))))))))
>
> --
> XL wiosenna
To ja poproszę przepis na tą pyszna paprykę i ten domowy chleb :-)
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-27 15:18:50
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?> Też masz problem - mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
> plus 1 kromeczka chleba domowego z masełkiem :-))))))))))))))))
Czyli się da :D
3 słoiki też zrobiłam w zalewie miodowej, takiego wynalazku jeszcze nie
jadłam. Skusił przepis, ale widzę, że żałować nie będę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-27 16:39:40
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?skarb pisze:
>> Też masz problem - mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
>> plus 1 kromeczka chleba domowego z masełkiem :-))))))))))))))))
>
> Czyli się da :D
> 3 słoiki też zrobiłam w zalewie miodowej, takiego wynalazku jeszcze nie
> jadłam. Skusił przepis, ale widzę, że żałować nie będę.
>
>
Na pewno.
Ja kiedyś robiłam i zwykłą, i tę z miodem - dziś tylko z miodem, bo nie
tylko ja, ale wszyscy (rodzina, znajomi) chcą jeść tylko tę :)
I "diabelskie ogórki" - tak nazywam te w occie, z chilli i miodem.
Ostatnio się tu przewijały wariacje tego przepisu.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-27 17:26:40
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?Użytkownik "MONI|<A" napisał:
> > mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
> To ja poproszę przepis na tą pyszna paprykę i ten domowy chleb :-)
To ja się podłączę w kwestii papryki. Teście brata taką robią.
Pychota!
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-27 17:30:38
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?Użytkownik "skarb" napisał:
> A może macie swoje własne-palce-lizać przepisy? Chętnie bym
> poeksperymentowała.
Sałatka - nie tylko na zimę - z kapusty pekińskiej, papryki pokrojonej
w piórka i kukurydzy, z dodatkiem majonezu albo sosu vineget, jeśli
ktoś woli lżejszą wersję. Jak dla mnie nie musi być na obiad nic
więcej ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-27 17:50:40
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?Aicha pisze:
> Użytkownik "MONI|<A" napisał:
>
>>> mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
>> To ja poproszę przepis na tą pyszna paprykę i ten domowy chleb :-)
>
> To ja się podłączę w kwestii papryki. Teście brata taką robią.
> Pychota!
>
A mogę jutro? Goście właśnie zajechali, a muszę na płytach poszukać, bo
wklepywać nie ma sensu. Gdzieś mam swój "skarbczyk" zapisany, tylko
gdzie? - poszukam, bardzo chętnie :-D
A chleb - iiiii tam: 80 dag mąki pszennej tortowej z żytnią (w
proporcjach jak kto lubi, ja daję 3:1 lub 2:2), 2i 1/2 dag świeżych
drożdży, 4 dość płaskie łyżeczki soli, 4 takież łyżeczki cukru do
rozczynu, ok. 1/2 l wody lub pół na pół z mlekiem, czasem nieco mniej, a
czasem nieco więcej - zależy od mąki, 2 łyżki oleju, czasem szczyptę
czarnuszki (ale do jedzenia z miodem to mi nie pasuje). Z 1/4 mąki robię
zaczyn, po wyrośnięciu mieszam go i wszystko pozostałe. Ciasto jest
wyrabiane 3 razy i rośnie 3 razy (na przemian). Ostatni raz wyrośnięte -
piekę ok. 1 godz. - aż jest złote. Gdy upieczone - smaruję wierzch wodą
przy pomocy pędzla i podpiekam jeszcze 5 minut - to daje lepszy kolor na
wierzchu i połysk.
Papryka jutro, a jeśli chcesz, poszukajcie w Google "papryka z miodem"
lub "papryka marynowana z miodem" - ważny jest tam oprócz miodu dodatek
czosnku!!!
A miód mam od swoich pszczółek - pychota.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-27 19:35:19
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 27 Aug 2007 19:26:40 +0200, istota
zwiewna znana jako Aicha napisała:
> To ja się podłączę w kwestii papryki. Teście brata taką robią. Pychota!
To ja przepis na swoją wrzucę, a właściwie maminą - zawsze się tym
zajadałam. aż uszy się trzęsły:
3 kg papryki (ja daję żółtą i czerwoną mieszaną)
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
1 szklanka octu spirytusowego
1 szklanka oleju (zwykłego)
1 l wody
6 liści laurowych
-------------------------------
Wszystko razem zagotować i zalać paprykę pokrojoną w paski, mocno
ściśniętą w słoikach. Przechowywać w piwnicy, szafie, na dole w lodówce -
najlepsze po kilku miesiącach.
Ja to wrzucam na kanapki lub zjadam do obiadu.
Pozdrawiam,
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-28 06:49:14
Temat: Re: Papryka marynowana - do czego?Ikselka pisze:
OGÓRKI DIABELSKIE
2,5 kg ogórków
4 dość czubate łyżki soli
1,5 dużej główki czosnku
8 łyżek oleju
1,5 szkl. octu
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru + 0,1 kg miodu
ogórki skroić wg uznania na ćwiartki lub na 8 części
zasypać solą, odstawić na 6 godzin
po tym czasie odlać sok i wyrzucić, ogórki odsączyć na sicie, włożyć do
głębokiego garnka
posypać chili i posiekanym drobniutko czosnkiem
dokładnie wymieszać
zagotować ocet z cukrem, miodem i olejem i wrzącym płynem zalać ogórki
(uważać, może pryskać)
docisnąć talerzem aby ogórki nie wystawały, przykryć, odstawić na 12 godzin
włożyć w słoiki, zalać pozostałą zalewą octową uważając aby nie
zatłuścić brzegów słoików (ew. wytrzeć je do sucha serwetką), zakręcić
mocno i wynieść do piwnicy.
Nie pasteryzować !
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
papryka (ok. 2,5 kg (mogą być różne kolory - pięknie wygląda),
4 szklanki wody,
szklanka octu,
łyżka soli,
5 łyżek cukru,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
czosnek,
olej,
miód.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne płaty i
poukładać ściśle w słoikach o poj.0,9 l. Do każdego słoika wrzucić 1/2
liścia laurowego, 1 ziele angielskie, ziarno pieprzu i 1/2 ząbka
czosnku, wlać po łyżce oleju, dodać po łyżce miodu.
Zagotować 4 szklanki wody z dodatkiem szklanki octu, łyżki soli oraz 5
łyżek cukru i tak przygotowaną zalewą zalać paprykę. Na koniec szczelnie
zakręcić i pasteryzować ok. 20 min (ja pasteryzuję 15 min, aby pozostała
chrupka).
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |