Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <m...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Papryka marynowana - do czego?
Date: Mon, 27 Aug 2007 19:50:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <fav31v$ppa$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <faukf1$g99$1@inews.gazeta.pl> <faunba$708$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@n...home.net.pl> <fav25e$4kb$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: m...@y...com
NNTP-Posting-Host: blx33.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1188237183 26410 83.28.217.33 (27 Aug 2007 17:53:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Aug 2007 17:53:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fav25e$4kb$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301075
Ukryj nagłówki
Aicha pisze:
> Użytkownik "MONI|<A" napisał:
>
>>> mojej "papryki z miodem" zjadam od razu cały słoik -
>> To ja poproszę przepis na tą pyszna paprykę i ten domowy chleb :-)
>
> To ja się podłączę w kwestii papryki. Teście brata taką robią.
> Pychota!
>
A mogę jutro? Goście właśnie zajechali, a muszę na płytach poszukać, bo
wklepywać nie ma sensu. Gdzieś mam swój "skarbczyk" zapisany, tylko
gdzie? - poszukam, bardzo chętnie :-D
A chleb - iiiii tam: 80 dag mąki pszennej tortowej z żytnią (w
proporcjach jak kto lubi, ja daję 3:1 lub 2:2), 2i 1/2 dag świeżych
drożdży, 4 dość płaskie łyżeczki soli, 4 takież łyżeczki cukru do
rozczynu, ok. 1/2 l wody lub pół na pół z mlekiem, czasem nieco mniej, a
czasem nieco więcej - zależy od mąki, 2 łyżki oleju, czasem szczyptę
czarnuszki (ale do jedzenia z miodem to mi nie pasuje). Z 1/4 mąki robię
zaczyn, po wyrośnięciu mieszam go i wszystko pozostałe. Ciasto jest
wyrabiane 3 razy i rośnie 3 razy (na przemian). Ostatni raz wyrośnięte -
piekę ok. 1 godz. - aż jest złote. Gdy upieczone - smaruję wierzch wodą
przy pomocy pędzla i podpiekam jeszcze 5 minut - to daje lepszy kolor na
wierzchu i połysk.
Papryka jutro, a jeśli chcesz, poszukajcie w Google "papryka z miodem"
lub "papryka marynowana z miodem" - ważny jest tam oprócz miodu dodatek
czosnku!!!
A miód mam od swoich pszczółek - pychota.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|