Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <m...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Papryka marynowana - do czego?
Date: Tue, 28 Aug 2007 08:49:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <fb0gtr$id7$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <faukf1$g99$1@inews.gazeta.pl> <faunba$708$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@n...home.net.pl> <fav25e$4kb$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fav31v$ppa$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: m...@y...com
NNTP-Posting-Host: blx33.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1188284155 18855 83.28.217.33 (28 Aug 2007 06:55:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Aug 2007 06:55:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fav31v$ppa$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301094
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
OGÓRKI DIABELSKIE
2,5 kg ogórków
4 dość czubate łyżki soli
1,5 dużej główki czosnku
8 łyżek oleju
1,5 szkl. octu
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru + 0,1 kg miodu
ogórki skroić wg uznania na ćwiartki lub na 8 części
zasypać solą, odstawić na 6 godzin
po tym czasie odlać sok i wyrzucić, ogórki odsączyć na sicie, włożyć do
głębokiego garnka
posypać chili i posiekanym drobniutko czosnkiem
dokładnie wymieszać
zagotować ocet z cukrem, miodem i olejem i wrzącym płynem zalać ogórki
(uważać, może pryskać)
docisnąć talerzem aby ogórki nie wystawały, przykryć, odstawić na 12 godzin
włożyć w słoiki, zalać pozostałą zalewą octową uważając aby nie
zatłuścić brzegów słoików (ew. wytrzeć je do sucha serwetką), zakręcić
mocno i wynieść do piwnicy.
Nie pasteryzować !
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
papryka (ok. 2,5 kg (mogą być różne kolory - pięknie wygląda),
4 szklanki wody,
szklanka octu,
łyżka soli,
5 łyżek cukru,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
czosnek,
olej,
miód.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne płaty i
poukładać ściśle w słoikach o poj.0,9 l. Do każdego słoika wrzucić 1/2
liścia laurowego, 1 ziele angielskie, ziarno pieprzu i 1/2 ząbka
czosnku, wlać po łyżce oleju, dodać po łyżce miodu.
Zagotować 4 szklanki wody z dodatkiem szklanki octu, łyżki soli oraz 5
łyżek cukru i tak przygotowaną zalewą zalać paprykę. Na koniec szczelnie
zakręcić i pasteryzować ok. 20 min (ja pasteryzuję 15 min, aby pozostała
chrupka).
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|