« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-08 17:28:46
Temat: Papryko...zerca.No wlasnie
.Bardzo czesto stosuje surowe papryki, zarowno te czerwone, zielone jak i
zolte do swoich potraw.Tych egzotycznych chinskich czy meksykanskich jak do
pospolitych warzywnych.Aktualna przystepna cena daje mysl o zapasach.Tylko
jak to zrobic?Byla zmianka o kiszeniu...ale to nie to.Zakonserwowac ? Tez
nie ,w zalewie octowej.Wpadl mi pomysl aby taka paprykie oczyscic tzn z
nasion pokroic wzdloz w pasy sparzyc wrzatkiem i zamrozic.Oczywiscie zrobie
probe na kilku paprykach ale czy to dobry pomysl?
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-08 17:42:54
Temat: Re: Papryko...zerca.In article <chnfoq$1jm$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:
> No wlasnie
> .Bardzo czesto stosuje surowe papryki, zarowno te czerwone, zielone jak i
> zolte do swoich potraw.Tych egzotycznych chinskich czy meksykanskich jak do
> pospolitych warzywnych.Aktualna przystepna cena daje mysl o zapasach.Tylko
> jak to zrobic?Byla zmianka o kiszeniu...ale to nie to.Zakonserwowac ? Tez
> nie ,w zalewie octowej.Wpadl mi pomysl aby taka paprykie oczyscic tzn z
> nasion pokroic wzdloz w pasy sparzyc wrzatkiem i zamrozic.Oczywiscie zrobie
> probe na kilku paprykach ale czy to dobry pomysl?
>
Mroenie papryki daje bardzo dobre efekty nawet bez blanszowania.
Blanszowanie moe nawet w tym przypadku zaszkodziç, bo papryka moe
straciç j´drnoĘç.
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-08 17:54:37
Temat: Re: Papryko...zerca.
Stanislaw Trepczyk wrote:
> No wlasnie
> .Bardzo czesto stosuje surowe papryki, zarowno te czerwone, zielone jak i
> zolte do swoich potraw.Tych egzotycznych chinskich czy meksykanskich jak do
> pospolitych warzywnych.Aktualna przystepna cena daje mysl o zapasach.Tylko
> jak to zrobic?Byla zmianka o kiszeniu...ale to nie to.Zakonserwowac ? Tez
> nie ,w zalewie octowej.Wpadl mi pomysl aby taka paprykie oczyscic tzn z
> nasion pokroic wzdloz w pasy sparzyc wrzatkiem i zamrozic.Oczywiscie zrobie
> probe na kilku paprykach ale czy to dobry pomysl?
>
> Stanislaw z Gdanska
A probowales zalane oliwa? Opala sie skory, czysci gniazda, pakuje do sloika i
zalewa dobra oliwa z oliwek. Pateryzuje sie okolo 20 minut. Albo zalane woda i
pasteryzowane.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-08 18:03:26
Temat: Re: Papryko...zerca.>
> A probowales zalane oliwa? Opala sie skory, czysci gniazda, pakuje do
sloika i
> zalewa dobra oliwa z oliwek. Pateryzuje sie okolo 20 minut. Albo zalane
woda i
> pasteryzowane.
>
> Magdalena Bassett
> Pomysl Wladyslawa wydaje mi sie bardzo realny.Czyli dobrze umyte i
oczyszczone papryki posortowane na porcje zamrozone.Mam zamrazalnik
ustawiona na minus 22 st.C .Sadze ,ze to wystarczy.
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-08 18:58:08
Temat: Re: Papryko...zerca.
Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> napisał w wiadomości
news:chnfoq$1jm$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No wlasnie
> .Bardzo czesto stosuje surowe papryki, zarowno te czerwone, zielone jak i
> zolte do swoich potraw.Tych egzotycznych chinskich czy meksykanskich jak
do
> pospolitych warzywnych.Aktualna przystepna cena daje mysl o zapasach.Tylko
> jak to zrobic?Byla zmianka o kiszeniu...ale to nie to.Zakonserwowac ? Tez
> nie ,w zalewie octowej.Wpadl mi pomysl aby taka paprykie oczyscic tzn z
> nasion pokroic wzdloz w pasy sparzyc wrzatkiem i zamrozic.Oczywiscie
zrobie
> probe na kilku paprykach ale czy to dobry pomysl?
>
> Stanislaw z Gdanska
>
--
jam również wielki paprykożerca :-) Dziś zastanawiałam się, czy można
mrozić to cudne warzywko. Twój post i odpowiedź Pana W.L. spadły mi z Nieba!
Pozdrawiam :D
sklerenchyma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-08 18:59:10
Temat: Re: Papryko...zerca.Użytkownik Stanislaw Trepczyk napisał:
>>A probowales zalane oliwa? Opala sie skory, czysci gniazda, pakuje do
>
> sloika i
>
>>zalewa dobra oliwa z oliwek. Pateryzuje sie okolo 20 minut. Albo zalane
>
> woda i
>
>>pasteryzowane.
>>
>>Magdalena Bassett
>>Pomysl Wladyslawa wydaje mi sie bardzo realny.Czyli dobrze umyte i
>
> oczyszczone papryki posortowane na porcje zamrozone.Mam zamrazalnik
> ustawiona na minus 22 st.C .Sadze ,ze to wystarczy.
> Stanislaw
>
>
ja co roku mroze papryke na zime
zwlaszcza ze ta w zimie potrafi osiagnac wysoki poziom cenowy
i tak jak juz pisales trzeba ja oczyscic z gniazd, nasionek, blonek no i
rzecz jasna z brudu ;)
kroje ja w kostke, taka grubsza, wkladam do woreczkow i mroze.
a co do parzenia wrzatkiem - papryka nabiera troche wody i po
rozmrozeniu jest taka papciajowata i gumowa - nie polecam.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 07:10:23
Temat: Re: Papryko...zerca.> No wlasnie
> .Bardzo czesto stosuje surowe papryki, zarowno te czerwone, zielone jak i
> zolte do swoich potraw.Tych egzotycznych chinskich czy meksykanskich jak
do
> pospolitych warzywnych.Aktualna przystepna cena daje mysl o zapasach.Tylko
> jak to zrobic?Byla zmianka o kiszeniu...ale to nie to.Zakonserwowac ? Tez
> nie ,w zalewie octowej.
Ja konserwuje
do wyprzonych sloikow bardzo gesto pakuje umyte i oczyszczone papryki
pokrojone na cwiartki, zalewam goraca woda z sola ( 1 lyzka na litr). daje
lyzke oleju na wierzch kazdego sloika, zakrecam. Wkladam do piekarnika do
blaszki zalanej ciepla woda ( jesli bedzie zimna- sloiczki popekaja) na 100%
i pol godziny.
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 07:36:20
Temat: Re: Papryko...zerca.
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:413F475A.62D29CDC@olypen.com...
> A probowales zalane oliwa? Opala sie skory,
Magdo, a co to znaczy "opala się"? Jak to się robi? H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 19:45:19
Temat: Re: Papryko...zerca.
"H.W." wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:413F475A.62D29CDC@olypen.com...
> > A probowales zalane oliwa? Opala sie skory,
> Magdo, a co to znaczy "opala się"? Jak to się robi? H.
Papryki przepolowic wzdluz, wyjac i odrzucic gniazda nasienne i szypulki,
ulozyc papryke na blasze skora do gory splaszczajac ja w miare potrzeby i
wstawic pod opiekacz az wiekszosc powierzchni pokryje sie czarnymi
plamami. Wyjac, przykryc folia, papierem, lub scierka, po wystygnieciu
obrac ze skory, ktora latwo zejdzie.
Mozna rowniez opiekac na grillu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |