« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-05 13:52:38
Temat: PestkiCzy moge jesc na montim pestki z dyni, bo tylko je lubie z produktow
zawierajacych
zelazo? Przez badania krwi zostalam "zmuszona" do uzupelnienia go, bo malo
mi brakuje
do anemii... A moze ktos zna jeszcze jakies produkty z zelazem a zarazem
monti?
Pozdrawiam,
Kremowka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-11-05 14:01:33
Temat: Re: Pestkiin article aq8etp$37h$...@j...coi.pw.edu.pl, Jarek Zukowski at j...@w...pl
wrote on 5/11/02 14:52:
> Czy moge jesc na montim pestki z dyni, bo tylko je lubie z produktow
> zawierajacych
> zelazo? Przez badania krwi zostalam "zmuszona" do uzupelnienia go, bo malo
> mi brakuje
> do anemii... A moze ktos zna jeszcze jakies produkty z zelazem a zarazem
> monti?
a co lubisz jesc?
wedlug Szczupla bez wyrzeczen produkty bogate w zelazo (od najwiecej do
majmniej)
heminowe (przyswajalne w 25%)
mieczaki, malze, kaszanka, watrobka wieprzowa, watrobka wolowa lub jagnieca,
zoltko jajka, ostrygi, watroba cieleca, mieso, ryby, drob
nieheminowe (przyswajalne w 5%)
czysty proszek kakaowy, czekolada 70% kakao, bob, fasola biala, soczewica,
owoce oleiste, owoce suszone, szpinak, chleb z maki z pelnego przemialu
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-11-05 14:11:30
Temat: Re: Pestki
Uzytkownik "Gosia" <i...@g...pl> napisal w wiadomosci
news:B9ED8DCC.16E2D%ithilhin@gazeta.pl...
> wrote on 5/11/02 14:52:
>
> > Czy moge jesc na montim pestki z dyni, bo tylko je lubie z produktow
> > zawierajacych
> > zelazo? Przez badania krwi zostalam "zmuszona" do uzupelnienia go, bo
malo
> > mi brakuje
> > do anemii... A moze ktos zna jeszcze jakies produkty z zelazem a zarazem
> > monti?
>
>
> a co lubisz jesc?
> wedlug Szczupla bez wyrzeczen produkty bogate w zelazo (od najwiecej do
> majmniej)
>
> heminowe (przyswajalne w 25%)
>
> mieczaki, malze, kaszanka, watrobka wieprzowa, watrobka wolowa lub
jagnieca,
> zoltko jajka, ostrygi, watroba cieleca, mieso, ryby, drob
>
> nieheminowe (przyswajalne w 5%)
>
> czysty proszek kakaowy, czekolada 70% kakao, bob, fasola biala, soczewica,
> owoce oleiste, owoce suszone, szpinak, chleb z maki z pelnego przemialu
Ok, ale co znaczy heminowe czy tez nieheminowe? Pierwszy raz spotykam sie
z takim okresleniem. Tak to przetlumaczyli w ksiazce?
Poza tym calkiem spora ta lista. Chyba rozgladne sie za kolejna ksiazka
Montignaca.
Dzieki za pomoc :)
Pozdrawiam,
Kremowka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-11-05 18:19:57
Temat: Re: Pestkiin article aq8g16$4bp$...@j...coi.pw.edu.pl, Jarek Zukowski at j...@w...pl
wrote on 5/11/02 15:11:
> Ok, ale co znaczy heminowe czy tez nieheminowe? Pierwszy raz spotykam sie
> z takim okresleniem. Tak to przetlumaczyli w ksiazce?
tak napisali
heminiwe - pochadzace z miesa lub ryb, lepiej przyswajane (w 25%)
nieheminowe - pochodzenia roslinnego, przyswajane gorzej (w 5%)
> Poza tym calkiem spora ta lista. Chyba rozgladne sie za kolejna ksiazka
> Montignaca.
> Dzieki za pomoc :)
:-)
po to jest lista
:-)
pozdrawiam
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-11-07 13:13:31
Temat: Re: Pestki
Użytkownik "Jarek Zukowski" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aq8g16$4bp$1@julia.coi.pw.edu.pl...
>
> Uzytkownik "Gosia" <i...@g...pl> napisal w wiadomosci
> news:B9ED8DCC.16E2D%ithilhin@gazeta.pl...
> > wrote on 5/11/02 14:52:
> >
> > > Czy moge jesc na montim pestki z dyni, bo tylko je lubie z produktow
> > > zawierajacych
> > > zelazo? Przez badania krwi zostalam "zmuszona" do uzupelnienia go, bo
> malo
> > > mi brakuje
> > > do anemii... A moze ktos zna jeszcze jakies produkty z zelazem a
zarazem
> > > monti?
> >
> >
> > a co lubisz jesc?
> > wedlug Szczupla bez wyrzeczen produkty bogate w zelazo (od najwiecej do
> > majmniej)
> >
> > heminowe (przyswajalne w 25%)
> >
> > mieczaki, malze, kaszanka, watrobka wieprzowa, watrobka wolowa lub
> jagnieca,
> > zoltko jajka, ostrygi, watroba cieleca, mieso, ryby, drob
> >
> > nieheminowe (przyswajalne w 5%)
> >
> > czysty proszek kakaowy, czekolada 70% kakao, bob, fasola biala,
soczewica,
> > owoce oleiste, owoce suszone, szpinak, chleb z maki z pelnego przemialu
>
> Ok, ale co znaczy heminowe czy tez nieheminowe? Pierwszy raz spotykam sie
> z takim okresleniem. Tak to przetlumaczyli w ksiazce?
> Poza tym calkiem spora ta lista. Chyba rozgladne sie za kolejna ksiazka
> Montignaca.
> Dzieki za pomoc :)
>
> Pozdrawiam,
> Kremowka.
>
Heminowe ,maja na mysli zelazo zwiazane z hemem,ktore to bialko wystepuje
tez u czlowieka,dlatego jest latwiej przyswajalne.Zas rosliny maja
zelazo,ale zwiazne z innymi bialkami ,kotre nie wystepuja u czlowieka,stad
gorsza wchlanialnosc i przyswajanie zelaza z roslin.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-11-08 14:13:15
Temat: Re: Pestki
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:aqdopq$7st$1@news.gazeta.pl...
>
> >
> Heminowe ,maja na mysli zelazo zwiazane z hemem,
żelazo hemowe
ktore to bialko wystepuje
> tez u czlowieka,
Hemoglobina
dlatego jest latwiej przyswajalne.Zas rosliny maja
> zelazo,ale zwiazne z innymi bialkami ,kotre nie wystepuja u czlowieka,stad
> gorsza wchlanialnosc i przyswajanie zelaza z roslin.
strączkowe 3-5%
pozostałe 1-2%
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |