« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-13 10:48:45
Temat: Piekarnik elektrycznyCzesc wszystkim
Moj problem polega na tym, ze od niedawna mam nowa kuchnie gazowa Amiki z
elektrycznym piekarnikiem. Piekarnik jest dobrze wyposazony, tzn. grzalka
dolna i gorna, termoobieg,grill . Niestety nie umiem w nim upiec ciasta.
Pieklam juz trzy i wszystkie byly z zakalcem. Moze ktos mial taki sam
problem ? Moze ktos moze mi doradzic, jak piec? Bede wdzieczna za wszelkie
informacje.
Pozdrawiam. AnnaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-13 11:06:09
Temat: Re: Piekarnik elektryczny
Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:berdea$bnv$1@news.onet.pl...
> Czesc wszystkim
> Moj problem polega na tym, ze od niedawna mam nowa kuchnie gazowa Amiki z
> elektrycznym piekarnikiem. Piekarnik jest dobrze wyposazony, tzn. grzalka
> dolna i gorna, termoobieg,grill . Niestety nie umiem w nim upiec ciasta.
> Pieklam juz trzy i wszystkie byly z zakalcem. Moze ktos mial taki sam
> problem ? Moze ktos moze mi doradzic, jak piec? Bede wdzieczna za wszelkie
> informacje.
Jakie ciasta? Podaj przepisy. Jak ustawiałaś grzanie i na jaką temperaturę?
--
Joanna, posiadaczka piekarnika Amica, która nie umie zrobić zakalca nawet z
przepisów z grupy takich, z których zawsze wychodzi zakalec.
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 11:26:40
Temat: Re: Piekarnik elektryczny
"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:berebt$d8t$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:berdea$bnv$1@news.onet.pl...
> > Czesc wszystkim
> > Moj problem polega na tym, ze od niedawna mam nowa kuchnie gazowa Amiki
z
> > elektrycznym piekarnikiem. Piekarnik jest dobrze wyposazony, tzn.
grzalka
> > dolna i gorna, termoobieg,grill . Niestety nie umiem w nim upiec ciasta.
> > Pieklam juz trzy i wszystkie byly z zakalcem. Moze ktos mial taki sam
> > problem ? Moze ktos moze mi doradzic, jak piec? Bede wdzieczna za
wszelkie
> > informacje.
>
> Jakie ciasta? Podaj przepisy. Jak ustawiałaś grzanie i na jaką
temperaturę?
> --
> Joanna, posiadaczka piekarnika Amica, która nie umie zrobić zakalca nawet
z
> przepisów z grupy takich, z których zawsze wychodzi zakalec.
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> Dzieki za szybki odzew.
-pieklam Brazylijke, to ciasto ucierane, nastawilam termoobieg i grzalke
dolna, temp.150; urosla ladnie, przyrumienilam z gory, po wyjeciu z pieca,
klapla.
-drugie bylo ciasto owocowe Magdy Bassett, pieklam uzywajac obu grzalek
jednoczesnie, temp.200; owoce spadly na dol, ciasto wysokie na 3 cm.
-trzecie to ciasto czekoladowe rowniez Madgy Bassett; termoobieg + grzalka
dolna, temp.200; zakalec totalny
AnnaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 11:54:47
Temat: Re: Piekarnik elektryczny
Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:berflh$fhq$1@news.onet.pl...
> -pieklam Brazylijke, to ciasto ucierane, nastawilam termoobieg i grzalke
> dolna, temp.150; urosla ladnie, przyrumienilam z gory, po wyjeciu z pieca,
> klapla.
Sprawdzałaś patyczkiem, czy już suche?
> -drugie bylo ciasto owocowe Magdy Bassett, pieklam uzywajac obu grzalek
> jednoczesnie, temp.200; owoce spadly na dol, ciasto wysokie na 3 cm.
> -trzecie to ciasto czekoladowe rowniez Madgy Bassett; termoobieg + grzalka
> dolna, temp.200; zakalec totalny
A tu chyba bym zaczekała na odpowiedź Magdy.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 12:09:47
Temat: Re: Piekarnik elektryczny"AniaM" <a...@p...onet.pl> writes:
> dolna i gorna, termoobieg,grill . Niestety nie umiem w nim upiec ciasta.
> Pieklam juz trzy i wszystkie byly z zakalcem. Moze ktos mial taki sam
> problem ? Moze ktos moze mi doradzic, jak piec?
Dłużej.
My wszystko musimy piec tak o 1/3-połowę dłużej niż w przepisie... Sam
chciałbym wiedzieć, czemu...
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 15:48:01
Temat: Re: Piekarnik elektryczny
Użytkownik "AniaM" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:berflh$fhq$1@news.onet.pl...
> -trzecie to ciasto czekoladowe rowniez Madgy Bassett; termoobieg + grzalka
> dolna, temp.200; zakalec totalny
Tez mi wyszedl piekny zakalec w czekoladowym MB, a tak sie meczylam, zeby
tortownice wylozyc folia aluminiowa...
Wiedzialam, ze ma byc wilgotne, ale zeby az tak? ;)
Pieklam z samym termoobiegiem w 180 st. tyle ze po upieczeniu zostawilam
jeszcze chwile w piekarniku. Moze tu byl blad? Ale to co bylo z wierzchu
przypieczone, bylo pyszne :)
--
--Man@tka--
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 20:24:38
Temat: Re: Piekarnik elektryczny> > problem ? Moze ktos moze mi doradzic, jak piec?
>
> Dłużej.
>
> My wszystko musimy piec tak o 1/3-połowę dłużej niż w przepisie... Sam
> chciałbym wiedzieć, czemu...
>
> MJ
Zgadza się.
U mnie też wszystko piecze się dłużej niż przepis przewiduje (też piekarnik
z termoobiegiem, którego używam rzadko, bo za bardzo wysusza).
Pzdr,
Lady Huncwot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-14 08:39:16
Temat: Re: Piekarnik elektryczny
> U mnie też wszystko piecze się dłużej niż przepis przewiduje (też
piekarnik
> z termoobiegiem, którego używam rzadko, bo za bardzo wysusza).
>
ja natomiast pieke w piekarniku elektrycznym ciasto drozdzowe
ok 10 min krocej niz podaja w przepisie (sprawdzam patyczkiem)
i w temp ok 10-15 stopni NIZSZEJ niz w przepisie
(pieke tylko z termoobiegiem)
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 08:45:25
Temat: Re: Piekarnik elektrycznyWitam wszystkich
Przyczyn niepowodzen w pieczeniu ciast nie znam. Mam jednak pytanie zwiazane
z tematem.
Rowniez od niedawna mam kuchnie elektryczna AMIC'i z bajerami tzn.
termoobieg, termosonda. Dopiero od niedawna zaczynam eksperymenty kulinarne
i mam takie pytanie jakie te funkcje maja przeznaczenie. Kiedy ich uzywac,
jakie maja wlasciwosci i w jaki sposob polepszaja pieczenie.
pozdr
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |