| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-30 17:52:26
Temat: Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej (P) przepis na czasie:)
"Proste, szybkie i smaczne. Uff... pychota i cukier. Dużo cukru!"
Informacje ogólne:
Czas przygotowania: 90 min.
Proporcje podane dla 6 osób.
Składniki:
ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki
nadzienie:
kilogram śliwek bardzo dojrzałych i słodkich
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
Przepis:
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam
wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte
ciasto.
By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam
"odpocząć" co najmniej 20 minut.
Czas na nadzienie.
Proste, szybkie i smaczne. Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki,
wrzucam do miski, dodaję cukier, i cynamon. Mieszam delikatnie, by wszystkie
owoce pokryły się równomiernie cukrem i cynamonem. Tak przygotowane śliwki
opakowuję w ciasto pierogowe.
Czas by przyrządzić pierogi.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści
na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej
szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół
smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas
robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.
Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej
wody.
Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę.
Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5
minut od momentu ich wypłynięcia.
Doskonałe polane gęstą, kwaśną śmietaną, lub w wersji lżejszej z jogurtem.
Źródło / autor: Gotowanie to sztuka!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |