Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-30 17:52:26

Temat: Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej (P)
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

przepis na czasie:)
"Proste, szybkie i smaczne. Uff... pychota i cukier. Dużo cukru!"
Informacje ogólne:
Czas przygotowania: 90 min.
Proporcje podane dla 6 osób.

Składniki:

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

nadzienie:
kilogram śliwek bardzo dojrzałych i słodkich
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
Przepis:
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam
wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte
ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam
"odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas na nadzienie.

Proste, szybkie i smaczne. Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki,
wrzucam do miski, dodaję cukier, i cynamon. Mieszam delikatnie, by wszystkie
owoce pokryły się równomiernie cukrem i cynamonem. Tak przygotowane śliwki
opakowuję w ciasto pierogowe.

Czas by przyrządzić pierogi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści
na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej
szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół
smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas
robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej
wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę.
Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5
minut od momentu ich wypłynięcia.

Doskonałe polane gęstą, kwaśną śmietaną, lub w wersji lżejszej z jogurtem.
Źródło / autor: Gotowanie to sztuka!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nalesniki z kurczakiem (P)
Powitanie i pytanie...
Re.przepisy na drinki z alkoholem
kurczak
Faszerowana papryka - pytanie techniczne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »