Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "rena" <r...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej (P)
Date: Sat, 30 Aug 2003 19:52:26 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 53
Message-ID: <biqo46$2i58$1@foka1.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.66.1.54
X-Trace: foka1.acn.pl 1062265798 84136 10.66.1.54 (30 Aug 2003 17:49:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Aug 2003 17:49:58 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171829
Ukryj nagłówki
przepis na czasie:)
"Proste, szybkie i smaczne. Uff... pychota i cukier. Dużo cukru!"
Informacje ogólne:
Czas przygotowania: 90 min.
Proporcje podane dla 6 osób.
Składniki:
ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki
nadzienie:
kilogram śliwek bardzo dojrzałych i słodkich
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
Przepis:
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam
wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte
ciasto.
By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam
"odpocząć" co najmniej 20 minut.
Czas na nadzienie.
Proste, szybkie i smaczne. Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki,
wrzucam do miski, dodaję cukier, i cynamon. Mieszam delikatnie, by wszystkie
owoce pokryły się równomiernie cukrem i cynamonem. Tak przygotowane śliwki
opakowuję w ciasto pierogowe.
Czas by przyrządzić pierogi.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści
na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej
szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół
smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas
robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.
Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej
wody.
Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę.
Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5
minut od momentu ich wypłynięcia.
Doskonałe polane gęstą, kwaśną śmietaną, lub w wersji lżejszej z jogurtem.
Źródło / autor: Gotowanie to sztuka!
|