| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-07 13:45:58
Temat: Pizza - co robię źle - PILNE ;)Witam,
Robię ciasto wg takiego przepisu - 100g drożdży, kilo mąki. Drożdże
rozrabiam w wodzie z cukrem i solą. Walę to do mąki, dodaję oliwę. Po
urobieniu powstaje dość suche ciasto. Rozwałkowuję, zostawiam na
godzinę. Niby coś rośnie, ale to tak bardziej 'bąble' się robią, a nie
rośnie równomiernie. Po upieczeniu niestety ciasto jest tak twarde, że
zęby można połamać. ;)
Co jest nie tak? Zależy mi na pizzy takiej, jaką dają np. w Chorwacji -
bardzo cienkie, słone ciasto.
Sprawa pilna, bo wymyśliliśmy, że dzisiaj sobie znowu zrobimy, ale jeśli
ma być znowu takie, to lepiej zrobię kanapki. ;)
--
Samotnik
www.zagle.org.pl - rejsy morskie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-07 13:50:49
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)He-he!!!
DZisiaj robie tez pizze - zobacze co mi z tego wyjdzie. Jezeli wyjdzie - dam
znac! :-) Wlasnie zrobilem ciasto i odstawilem aby roslo.
Roznica w stosunku do twojego przepisu (ale robilem wszystko na wyczucie i
na oko, a moje wyczucie przy ciescie jest jeszcze bardzo zawodne (duzo
lepiej miesko mi idzie)): pol paczki drozdzy w cieplej wodzie, odstawione na
1 dobe by byl zakwas. Sporo oliwy w ciasto. Maka - szymanowska czerwona, a
na polowie sie skonczyla i dalem Luksusowa.
Odstawilem w cieple miejsce na 3-4 godz. Zobaczymy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-07 13:50:57
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)Dnia Sun, 7 Nov 2004 13:45:58 +0000 (UTC), Waćpanna lub Waćpan *Samotnik*, w
wiadomości news:<news:cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Witam,
>
> Robię ciasto wg takiego przepisu - 100g drożdży, kilo mąki. Drożdże
> rozrabiam w wodzie z cukrem i solą. Walę to do mąki, dodaję oliwę. Po
> urobieniu powstaje dość suche ciasto. Rozwałkowuję, zostawiam na
> godzinę. Niby coś rośnie, ale to tak bardziej 'bąble' się robią, a nie
> rośnie równomiernie. Po upieczeniu niestety ciasto jest tak twarde, że
> zęby można połamać. ;)
No więc - sól podana bezpośrednio do drożdży "zabija" ich moc. Dodaj sól do
mąki, a drożdże rozrób z samym cukrem. To raz. Dwa - za twarde ciasto, czyli
za długo pieczone. Ja dość grupą pizzę z obkładem piekę w sumie 15 minut.
Może przesadzasz w czasie? Trzy - mojego ciasta nie da się rozwałkować, nie
jest takie ciężkie i twarde, sądzę, że masz za mało wody. A jak już ma
rosnąć, to najpierw pozwalam na rośnięcie w misce a dopiero potem rozkładam
na blachy.
Zresztą, co mam gadać - poczytaj tu o pizzy.
http://glinki.com/?l=b586o6
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-07 15:21:43
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)No wiec minelo juz 1,5 godz i moje ciasto uroslo co najmniej
dwu-i-pol-krtotnie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-07 18:34:43
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)
Użytkownik "Samotnik" <s...@s...eu.org> napisał w wiadomości
news:cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Robię ciasto wg takiego przepisu - 100g drożdży, kilo mąki. Drożdże
> rozrabiam w wodzie z cukrem i solą. Walę to do mąki, dodaję oliwę. Po
> urobieniu powstaje dość suche ciasto. Rozwałkowuję, zostawiam na
> godzinę. Niby coś rośnie, ale to tak bardziej 'bąble' się robią, a nie
> rośnie równomiernie. Po upieczeniu niestety ciasto jest tak twarde, że
> zęby można połamać. ;)
>
> Co jest nie tak? Zależy mi na pizzy takiej, jaką dają np. w Chorwacji -
> bardzo cienkie, słone ciasto.
>
> Sprawa pilna, bo wymyśliliśmy, że dzisiaj sobie znowu zrobimy, ale jeśli
> ma być znowu takie, to lepiej zrobię kanapki. ;)
> --
> Samotnik
> www.zagle.org.pl - rejsy morskie
>
Ja robię tak i wychodzi pyszne:
2 szklanki mąki
1/3 opakowania drożdży (tych większych i prawdziwych a nie sypkich)
szklanka ciepłej wody
oliwa
sól
oregano
mąkę do naczynia, do tego rozdrobnione drożdże, sól, oregano, łyżkę oliwy i
po trochu dolewamy wodę i rozrabiamy ciasto. musi się ulepić tak żeby od rąk
odchodziło. uformować kulę i posmarować oliwą i zostawić w misce, przykryć
ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Po 30 minutach jest gotowe do
rozkładania na blasze.
Pozdrawiam
Kissek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-07 21:51:37
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)Zrobilem Pizze - wyszla SUPER (troche zamalo dalem sera, ale ciasto SUPER -
ciekie, lekko chrupiace (dzieku maczce kukurydzianej i bulce tartej od
spodu) i jednoczesnie miekie boczki!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-07 21:59:32
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)> Ja robię tak i wychodzi pyszne:
>
> 2 szklanki mąki
> 1/3 opakowania drożdży (tych większych i prawdziwych a nie sypkich)
> szklanka ciepłej wody
> oliwa
> sól
> oregano
>
> mąkę do naczynia, do tego rozdrobnione drożdże, sól, oregano, łyżkę oliwy
i
> po trochu dolewamy wodę i rozrabiamy ciasto. musi się ulepić tak żeby od
rąk
> odchodziło. uformować kulę i posmarować oliwą i zostawić w misce, przykryć
> ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Po 30 minutach jest gotowe do
> rozkładania na blasze.
A ja dodaję do ciasta jeszcze starty ser - polecam spróbować ( na 1000gr
mąki około 350gr sera )
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-07 22:28:31
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)
Użytkownik "Samotnik" <s...@s...eu.org> napisał w wiadomości
news:cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
- Drożdże rozrabiać bez soli. Wsypać sól później - do mąki.
- Ciasto będzie rosnąć, ale w ciepłym pomieszczeniu, czyli musi być temp. pokojowa
lub nieco cieplej.
No i dużo uczuć dla potrawy :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-08 12:43:52
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)> Sprawa pilna, bo wymyśliliśmy, że dzisiaj sobie znowu zrobimy, ale jeśli
> ma być znowu takie, to lepiej zrobię kanapki. ;)
> --
> Samotnik
> www.zagle.org.pl - rejsy morskie
>
Drożdże rozrób tylko w ciepłym mleku bez cukru i soli. Zagniecione ciasto
wstaw do lodówki na godzinke a potem rozgniec na blasze ręką nie wałkuj.
Ja tak robie i zawsze wychodzi pyszne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-08 16:40:06
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)
Użytkownik "Jacek Mleczarz" <m...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cmm5s7$pvd$1@news.onet.pl...
> A ja dodaję do ciasta jeszcze starty ser - polecam spróbować ( na 1000gr
> mąki około 350gr sera )
>
> Pozdrawiam
> Jacek
Mhm może być dobre :) spróbuję w najbliższy weekend
pozdrawiam
kissek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |