Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kissek" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)
Date: Sun, 7 Nov 2004 19:34:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <c...@n...elartnet>
References: <cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: n1-143-e.elartnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1099852724 21466 212.244.223.143 (7 Nov 2004 18:38:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Nov 2004 18:38:44 +0000 (UTC)
X-Hamster-Trace: localhost 1099852550 1868 10.1.112.50 (2 74c 2004.11.07 18:35:50)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220886
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Samotnik" <s...@s...eu.org> napisał w wiadomości
news:cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Robię ciasto wg takiego przepisu - 100g drożdży, kilo mąki. Drożdże
> rozrabiam w wodzie z cukrem i solą. Walę to do mąki, dodaję oliwę. Po
> urobieniu powstaje dość suche ciasto. Rozwałkowuję, zostawiam na
> godzinę. Niby coś rośnie, ale to tak bardziej 'bąble' się robią, a nie
> rośnie równomiernie. Po upieczeniu niestety ciasto jest tak twarde, że
> zęby można połamać. ;)
>
> Co jest nie tak? Zależy mi na pizzy takiej, jaką dają np. w Chorwacji -
> bardzo cienkie, słone ciasto.
>
> Sprawa pilna, bo wymyśliliśmy, że dzisiaj sobie znowu zrobimy, ale jeśli
> ma być znowu takie, to lepiej zrobię kanapki. ;)
> --
> Samotnik
> www.zagle.org.pl - rejsy morskie
>
Ja robię tak i wychodzi pyszne:
2 szklanki mąki
1/3 opakowania drożdży (tych większych i prawdziwych a nie sypkich)
szklanka ciepłej wody
oliwa
sól
oregano
mąkę do naczynia, do tego rozdrobnione drożdże, sól, oregano, łyżkę oliwy i
po trochu dolewamy wodę i rozrabiamy ciasto. musi się ulepić tak żeby od rąk
odchodziło. uformować kulę i posmarować oliwą i zostawić w misce, przykryć
ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Po 30 minutach jest gotowe do
rozkładania na blasze.
Pozdrawiam
Kissek
|