Data: 2004-11-07 18:34:43
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)
Od: "Kissek" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Samotnik" <s...@s...eu.org> napisał w wiadomości
news:cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Robię ciasto wg takiego przepisu - 100g drożdży, kilo mąki. Drożdże
> rozrabiam w wodzie z cukrem i solą. Walę to do mąki, dodaję oliwę. Po
> urobieniu powstaje dość suche ciasto. Rozwałkowuję, zostawiam na
> godzinę. Niby coś rośnie, ale to tak bardziej 'bąble' się robią, a nie
> rośnie równomiernie. Po upieczeniu niestety ciasto jest tak twarde, że
> zęby można połamać. ;)
>
> Co jest nie tak? Zależy mi na pizzy takiej, jaką dają np. w Chorwacji -
> bardzo cienkie, słone ciasto.
>
> Sprawa pilna, bo wymyśliliśmy, że dzisiaj sobie znowu zrobimy, ale jeśli
> ma być znowu takie, to lepiej zrobię kanapki. ;)
> --
> Samotnik
> www.zagle.org.pl - rejsy morskie
>
Ja robię tak i wychodzi pyszne:
2 szklanki mąki
1/3 opakowania drożdży (tych większych i prawdziwych a nie sypkich)
szklanka ciepłej wody
oliwa
sól
oregano
mąkę do naczynia, do tego rozdrobnione drożdże, sól, oregano, łyżkę oliwy i
po trochu dolewamy wodę i rozrabiamy ciasto. musi się ulepić tak żeby od rąk
odchodziło. uformować kulę i posmarować oliwą i zostawić w misce, przykryć
ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Po 30 minutach jest gotowe do
rozkładania na blasze.
Pozdrawiam
Kissek
|