« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-02 02:38:24
Temat: Placek z masa z kwasnego mlekaKiedys, dawno temu jadlam takie ciasto, ktore bylo przekladane
masa z siadlego mleka. Sama nawet chyba raz zrobilam to ciasto.
Jednak bylo to juz tak dawno(jak mowi moj maz "za Niemca")
ze nie pamietam ani skaldnikow na ciasto ani na mase.
Pamietam tylko, ze ciasto bylo proste w wykonaniu (taka jakas babka)
Moze ktos ma przepis na to ciasto ????
Jesli tak, to poprosze :))
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-02 08:37:44
Temat: Re: Placek z masa z kwasnego mleka
Użytkownik Ania Derejski <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:n4pe6.1890$H...@w...videotron.net...
> Kiedys, dawno temu jadlam takie ciasto, ktore bylo przekladane
> masa z siadlego mleka. [...]
> Moze ktos ma przepis na to ciasto ????
> Ania
Może to wuzetka? Podaje przepis, przepraszam za polskie znaki - przenioslam
zywcem z serwisu. DanaB
WUZETKA
CIASTO : 6 łyżek mąki,
6 jajek,
1 kostka margaryny (25 dkg),
1 szklanka cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżki marmolady,
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
do formy : 2 łyżki margaryny, 2 łyżki tartej bułki;
KREM : 1 kostka masła (25 dkg),
1/2 kostki margaryny (ok.12-13 dkg),
1 szklanka cukru,
2 szklanki zsiadłego mleka,
sok z 1 cytryny;
POLEWA : 1/2 kostki masła (ok. 12-13 dkg),
4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.
Przygotować ciasto : w garnku połączyć margarynę, kakao oraz cukier, wlać 6
łyżek wody, zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy włożyć marmoladę i
stale mieszając, dodawać kolejno żółtka oraz stopniowo wsypywać mąkę z
proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
Formę do pieczenia (25x40 cm) wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką.
Wlać masę do formy i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni C.
Przygotować krem : masło, margasrynę i cukier utrzeć na jednolitą masę.
Dodać sok z cytryny i stopniowo wlewać łyżką zsiadłe mleko, stale ucierając,
aż do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotować polewę : do rondelka włożyć masło oraz wsypać cukier i stopić na
małym ogniu. Wlać 2 łyżki wody, dodać kakao i wymieszać. Ucierać do chwilii,
aż polewa stanie się gęsta i błyszcząca.
CViasto po ostudzeniu przekroić na pół, przełożyć kremem i polać polewą.
Można również pokryć je lukrem i ozdobić esami-floresami z ciemnej polewy.
wg Apolonii Goczok (Ciasta domowe 0/98)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |