Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Płyta indukcyjna czy normalna?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Płyta indukcyjna czy normalna?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 58


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-05 20:55:31

Temat: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Maory" <j...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
2000-2500zł w górę
kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
wodę
w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i na
tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
hehe
i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
2x droższej inducyjnej?

dziękuje i pozdrawiam!
J.K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-06 00:13:34

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maory" <j...@N...pl> wrote in message
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
> wodę
> w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
> kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i
> na
> tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
> dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
> czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
> hehe
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
>
> dziękuje i pozdrawiam!
> J.K.

Proste - w kuchni indukcyjnej dno garnka jest zwartym uzwojeniem wtórnym
transformatora. Przy załączeniu tego urządzenia do prądu powstają
bezposrednio w dnie bardzo duże prądy wirowe pracujące wyłącznie na grzanie,
czyli plyta pod garnkiem nie jest nagrzewana (trochę się nagrzewa, choćby
przez kontakt z garnkiem.
Jest to ekonomiczne żródło ciepła - powstaje ono bezpośrednio w dnie
garnka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-06 10:56:29

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?

Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza się
do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe. Chodzi o
to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo wszystko
polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a nie jedynie na
płycie.
Generalnie bardzo polecam!
Także przeczytanie sobie: http://tinylink.com/?KJjEA782Ts
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-06 11:16:21

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marchewka" <M...@b...pl> wrote in message
news:eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
>> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
>> 2000-2500zł w górę
>> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od
>> tej
>> 2x droższej inducyjnej?
>
> Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza się
> do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
> Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe. Chodzi
> o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo wszystko
> polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a nie jedynie
> na płycie.
> Generalnie bardzo polecam!
> Także przeczytanie sobie: http://tinylink.com/?KJjEA782Ts
> Iwona

Ferromagnetyczne to nie przewodzące ciepło, a przewodzące pole
magnetyczne...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-06 11:17:44

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

Marchewka schrieb:
> Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
>> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
>> 2000-2500zł w górę
>> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od
>> tej
>> 2x droższej inducyjnej?
>
> Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza
> się do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
> Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe.
> Chodzi o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo
> wszystko polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a
> nie jedynie na płycie.

trochę pokrętnie (i błędnie) tłumaczysz. Faktycznie różnią się tym, że
ciepło jest wydzielane w garnku (przy indukcyjnych), a nie w płycie i
transportowane do garnka (normalne). W sumie gotowanie bardziej
przypomina gotowanie na gazie (mniejsze straty, łatwiejsza regulacja).
Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
coby prąd się w nich mógł indukować. Garnki żeliwne i z lanego aluminium
niekoniecznie dobrze przewodzą prąd. Oczywiście ceramiczne i szklane
naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego warto jest zwracać uwagę przy
kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni indukcyjnej.
Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady,
że potrzeba specjalnych garnków.

A i tak osobiście wolę gaz ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-08-06 11:39:09

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marchewka napisał(a):
[...]
> Chodzi o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. [...]

Czyli?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-08-06 11:40:40

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
[...]
> a przewodzące pole magnetyczne...

:-)))
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-08-06 11:44:49

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:eb4k4q$mb3$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
> [...]
>> a przewodzące pole magnetyczne...
>
> :-)))
> pozdr. Jerzy

Masz coś na przeciw?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-08-06 12:02:32

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
news:4jm1f3F7s1qbU1@uni-berlin.de...
> Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
> coby prąd się w nich mógł indukować.

Powtarzam to, co znalazłam w necie, kiedy sama szukałam info o płytach
inducyjnych. Producent chyba nie może się mylić? Zwłaszcza taki producent...
;-)
"Proces (grzania) rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie
naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia,
a nie cała płyta."
Całość: http://tinylink.com/?kwucGCUiSs

> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.

Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)

> Oczywiście ceramiczne i szklane naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego
> warto jest zwracać uwagę przy kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni
> indukcyjnej.

Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p. idukc.
jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek kupować. Też
sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki podałam
wcześniej.

> Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
> ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
> Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady, że
> potrzeba specjalnych garnków.

Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam nawet z
takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście wielowarstwowe dno
jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale
nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają się garnki i patelnie z IKEI
365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie, zwłaszcza te w zestawie.

> A i tak osobiście wolę gaz ;-)

Na nic nie zamieniłabym p. idukc. Nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. :-)
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-08-06 13:15:44

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> Masz coś na przeciw?

Pole magnetyczne <<przestrzeń, w której występuje działanie sił
magnetycznych>>
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30302

pozdr. Jerzy
PS
Naprawdę gotujesz na magnesach?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak zrobic creme fraiche?
Kiszone wisnie
glukoza vs tluszcz, kto mocniej przytyje
Ciasto niedzielne z czarną porzeczką-szukam przepisu
CUKINIOWE (KABACZKOWE) SZALENSTWO...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »