Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Marchewka" <M...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 6 Aug 2006 14:02:32 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 42
Message-ID: <eb4lhh$kng$1@news.onet.pl>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl> <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
<4...@u...de>
Reply-To: "Marchewka" <M...@b...pl>
NNTP-Posting-Host: dov18.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1154865522 21232 83.24.129.18 (6 Aug 2006 11:58:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Aug 2006 11:58:42 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: Ap0UKVNQ5JZ7oN48n4a9pSS2LLQ+KQCN
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274886
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
news:4jm1f3F7s1qbU1@uni-berlin.de...
> Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
> coby prąd się w nich mógł indukować.
Powtarzam to, co znalazłam w necie, kiedy sama szukałam info o płytach
inducyjnych. Producent chyba nie może się mylić? Zwłaszcza taki producent...
;-)
"Proces (grzania) rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie
naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia,
a nie cała płyta."
Całość: http://tinylink.com/?kwucGCUiSs
> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.
Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)
> Oczywiście ceramiczne i szklane naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego
> warto jest zwracać uwagę przy kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni
> indukcyjnej.
Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p. idukc.
jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek kupować. Też
sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki podałam
wcześniej.
> Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
> ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
> Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady, że
> potrzeba specjalnych garnków.
Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam nawet z
takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście wielowarstwowe dno
jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale
nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają się garnki i patelnie z IKEI
365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie, zwłaszcza te w zestawie.
> A i tak osobiście wolę gaz ;-)
Na nic nie zamieniłabym p. idukc. Nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. :-)
Iwona
|