Data: 2006-08-06 12:02:32
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
news:4jm1f3F7s1qbU1@uni-berlin.de...
> Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
> coby prąd się w nich mógł indukować.
Powtarzam to, co znalazłam w necie, kiedy sama szukałam info o płytach
inducyjnych. Producent chyba nie może się mylić? Zwłaszcza taki producent...
;-)
"Proces (grzania) rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie
naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia,
a nie cała płyta."
Całość: http://tinylink.com/?kwucGCUiSs
> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.
Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)
> Oczywiście ceramiczne i szklane naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego
> warto jest zwracać uwagę przy kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni
> indukcyjnej.
Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p. idukc.
jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek kupować. Też
sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki podałam
wcześniej.
> Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
> ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
> Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady, że
> potrzeba specjalnych garnków.
Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam nawet z
takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście wielowarstwowe dno
jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale
nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają się garnki i patelnie z IKEI
365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie, zwłaszcza te w zestawie.
> A i tak osobiście wolę gaz ;-)
Na nic nie zamieniłabym p. idukc. Nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. :-)
Iwona
|