Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 06 Aug 2006 13:17:44 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 34
Message-ID: <4...@u...de>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl> <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
sx0XtwiajQx9IEcwPdY3OwK8Iwxd2NknHb6Yqmny78ObKLQURzsnBcwl4m
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274882
Ukryj nagłówki
Marchewka schrieb:
> Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
>> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
>> 2000-2500zł w górę
>> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od
>> tej
>> 2x droższej inducyjnej?
>
> Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza
> się do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
> Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe.
> Chodzi o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo
> wszystko polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a
> nie jedynie na płycie.
trochę pokrętnie (i błędnie) tłumaczysz. Faktycznie różnią się tym, że
ciepło jest wydzielane w garnku (przy indukcyjnych), a nie w płycie i
transportowane do garnka (normalne). W sumie gotowanie bardziej
przypomina gotowanie na gazie (mniejsze straty, łatwiejsza regulacja).
Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
coby prąd się w nich mógł indukować. Garnki żeliwne i z lanego aluminium
niekoniecznie dobrze przewodzą prąd. Oczywiście ceramiczne i szklane
naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego warto jest zwracać uwagę przy
kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni indukcyjnej.
Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady,
że potrzeba specjalnych garnków.
A i tak osobiście wolę gaz ;-)
Waldek
|