Data: 2006-08-06 11:16:21
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marchewka" <M...@b...pl> wrote in message
news:eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
>> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
>> 2000-2500zł w górę
>> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od
>> tej
>> 2x droższej inducyjnej?
>
> Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza się
> do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
> Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe. Chodzi
> o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo wszystko
> polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a nie jedynie
> na płycie.
> Generalnie bardzo polecam!
> Także przeczytanie sobie: http://tinylink.com/?KJjEA782Ts
> Iwona
Ferromagnetyczne to nie przewodzące ciepło, a przewodzące pole
magnetyczne...
|