Data: 2006-08-06 10:56:29
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza się
do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe. Chodzi o
to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo wszystko
polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a nie jedynie na
płycie.
Generalnie bardzo polecam!
Także przeczytanie sobie: http://tinylink.com/?KJjEA782Ts
Iwona
|