Data: 2006-08-06 00:13:34
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maory" <j...@N...pl> wrote in message
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
> wodę
> w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
> kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i
> na
> tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
> dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
> czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
> hehe
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
>
> dziękuje i pozdrawiam!
> J.K.
Proste - w kuchni indukcyjnej dno garnka jest zwartym uzwojeniem wtórnym
transformatora. Przy załączeniu tego urządzenia do prądu powstają
bezposrednio w dnie bardzo duże prądy wirowe pracujące wyłącznie na grzanie,
czyli plyta pod garnkiem nie jest nagrzewana (trochę się nagrzewa, choćby
przez kontakt z garnkiem.
Jest to ekonomiczne żródło ciepła - powstaje ono bezpośrednio w dnie
garnka.
|