Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 6 Aug 2006 02:13:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <eb3cc8$nag$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcg19.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1154823370 23888 83.6.222.19 (6 Aug 2006 00:16:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Aug 2006 00:16:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0631-3, 2006-08-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274864
Ukryj nagłówki
"Maory" <j...@N...pl> wrote in message
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
> wodę
> w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
> kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i
> na
> tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
> dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
> czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
> hehe
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
>
> dziękuje i pozdrawiam!
> J.K.
Proste - w kuchni indukcyjnej dno garnka jest zwartym uzwojeniem wtórnym
transformatora. Przy załączeniu tego urządzenia do prądu powstają
bezposrednio w dnie bardzo duże prądy wirowe pracujące wyłącznie na grzanie,
czyli plyta pod garnkiem nie jest nagrzewana (trochę się nagrzewa, choćby
przez kontakt z garnkiem.
Jest to ekonomiczne żródło ciepła - powstaje ono bezpośrednio w dnie
garnka.
|