« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-21 18:16:41
Temat: Po upieczeniu ciasta w prodiżu:)Witam
Przejrzałam archiwum i nic nie znalazłam więc piszę.Mianowicie:
Mam prodiż(z grzałką tylko u góry).Usłyszałam od bardziej doświadczonych, że
po wyłączeniu prodiża należy odczekać 10 min i dopiero wtedy podnieść
pokrywę od prodiża, inaczej ciasto opadnie.
Owszem, robię tak,mimo to ciasto i tak mi opada(szczególnie babka zebra i
piaskowa).
Mam więc pytanie:
Czy po wyłączeniu sznura z gniazdka powinnam odczekać 10 min zanim podniosę
pokrywę czy mogę tą pokrywę podnieść od razu??
Proszę, pomóżcie bo mam już dosyć tej kompromitacji przed narzeczonym że
kolejne łatwe ciasto mi niestety nie wyszło.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-24 18:37:27
Temat: Re: Po upieczeniu ciasta w prodiżu:)jesli kocha to zrozumie!
Użytkownik "M K" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d48qlk$al0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Przejrzałam archiwum i nic nie znalazłam więc piszę.Mianowicie:
>
> Mam prodiż(z grzałką tylko u góry).Usłyszałam od bardziej doświadczonych,
że
> po wyłączeniu prodiża należy odczekać 10 min i dopiero wtedy podnieść
> pokrywę od prodiża, inaczej ciasto opadnie.
> Owszem, robię tak,mimo to ciasto i tak mi opada(szczególnie babka zebra i
> piaskowa).
>
> Mam więc pytanie:
> Czy po wyłączeniu sznura z gniazdka powinnam odczekać 10 min zanim
podniosę
> pokrywę czy mogę tą pokrywę podnieść od razu??
> Proszę, pomóżcie bo mam już dosyć tej kompromitacji przed narzeczonym że
> kolejne łatwe ciasto mi niestety nie wyszło.
>
> Pozdrawiam
>
> Kasia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-26 09:33:05
Temat: Re: Po upieczeniu ciasta w prodiżu:)Thu, 21 Apr 2005 20:16:41 +0200, na pl.rec.kuchnia, M K napisał(a):
> Czy po wyłączeniu sznura z gniazdka powinnam odczekać 10 min zanim podniosę
> pokrywę czy mogę tą pokrywę podnieść od razu??
Mnie mama nauczyla, żeby po wyłączeniu uchylić na 10 min. pokrywkę, a
dopiero potem wyciągać ciasto, chyba chodzi o to, żeby na pokrywie nie
zbierała się wilgoć? , nie wiem ale raczej nie przypominam sobie żeby mi
ciasta opadały,/ choć ostatnie mało wyrosło/
A może za krótko pieczesz?- i dlatego wychodzą ci zakalce.
--
pozdrawiam
MEva :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |