« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-18 16:02:20
Temat: Pomocy! Jak zrobić obważanki?Witam,
Bardzo proszę żeby ktoś mi podał dobry i sprawdzony
przepis na obważanki (znane także jako oponki :)),
albo podsunięcie mi jakiegoś dobrego linka do tego przepisu.
Szukałęm trochę po sieci i nieczego sensownego (według mnie) nie znalazłem.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-18 16:04:53
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?A może obwaRZanki? Sam już nie wiem. Chodzi mi o te z białym serem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 17:08:56
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?
> A może obwaRZanki? Sam już nie wiem. Chodzi mi o te z białym serem.
z bialym serem, to chyba nie te "odpustowe".... bo jesli chodzi o te drugie,
to niedawno robilam faworki i jakims cudem po usmazeniu ciasto smakowalo
zupelnie jak obwazanki "odpustowe"...
czyzbym tym sposobem znalazla przepis na obwazanki? ;-)
pozdrawiam Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 19:57:48
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?> z bialym serem, to chyba nie te "odpustowe".... bo jesli chodzi o te
drugie,
> to niedawno robilam faworki i jakims cudem po usmazeniu ciasto smakowalo
> zupelnie jak obwazanki "odpustowe"...
> czyzbym tym sposobem znalazla przepis na obwazanki? ;-)
>
W międzyczasie znalazłem przepis w archiwum, który trochę udoskonaliłem.
Po usmażeniu smakowały całkiem nieźle. Następnym razem dam chyba mniej
mąki, czy od tego mogły tak spuchnąć?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 20:13:13
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?Michał [mic] <m...@w...pl> napisał(a):
>
> W międzyczasie znalazłem przepis w archiwum, który
trochę
> udoskonaliłem. Po usmażeniu smakowały całkiem nieźle.
> Następnym razem dam chyba mniej mąki, czy od tego
mogły
> tak spuchnąć?
>
Od wiekszej ilosci maki raczej twardnieja a nie puchna.
Napisz co zrobiles? Obwarzanki czy oponki i jak?
Iris
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 20:22:05
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?> Od wiekszej ilosci maki raczej twardnieja a nie puchna.
> Napisz co zrobiles? Obwarzanki czy oponki i jak?
>
Były trochę mało pulchne. Niektóre jakby niedosmażone
w środku, pewnie dlatego, że za grube lub za dużo mąki.
Dałem więcej mąki bo ciasto strasznie się kleiło,
a w przepisie pisało, żeby długo nie urabiać ciasta.
Pisało natomiast żeby dodać mąki, jak będzie zbyt kleiste.
Całe życie byłem przekonany, że oponki to to samo
co obważanki. Ale te co zrobiłem to były napewno oponki,
bo pod taką nazwą znalazłem przepis w archiwum.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 20:42:38
Temat: Obwarzankiczyli precle sprzedaja w moim miescie wszedzie. W innych miastach
zwane bajglami. To w ogole cos innego niz oponki, ktore sa slodkie;-
)
------------ R E K L A M A ------------
Wez udzial w konkursie Oracla!
http://www2.gazeta.pl/firma/0,42246,0.html/
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 21:28:49
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?Micha" [mic] <m...@w...pl> wrote:
>
> Ca"e życie by"em przekonany, że oponki to to samo
> co obważanki. Ale te co zrobi"em to by"y napewno oponki,
> bo pod taką nazwą znalaz"em przepis w archiwum.
Nie wiem co to oponki, ani jaki przepis znalazles. W kazdym razie
obwarzanki, zwane ostatnio z zydowska bajgle, a znane takze jako precle
lub bregle to ciastka drozdzowe, zwykle w ksztalcie kolka lub, wlasnie,
precla ;-) z ciasta parzonego, (obwarzonego -- od warzyc czyli gotowac,
dlatego przez "rz"), a nastepnie pieczone.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 23:22:44
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?On Tue, 18 Feb 2003 22:28:49 +0100, w...@t...com.pl (Wladyslaw
Los) wrote:
>Micha" [mic] <m...@w...pl> wrote:
>
>
>>
>> Ca"e życie by"em przekonany, że oponki to to samo
>> co obważanki. Ale te co zrobi"em to by"y napewno oponki,
>> bo pod taką nazwą znalaz"em przepis w archiwum.
>
>Nie wiem co to oponki, ani jaki przepis znalazles. W kazdym razie
>obwarzanki, zwane ostatnio z zydowska bajgle, a znane takze jako precle
>lub bregle to ciastka drozdzowe, zwykle w ksztalcie kolka lub, wlasnie,
>precla ;-) z ciasta parzonego, (obwarzonego -- od warzyc czyli gotowac,
>dlatego przez "rz"), a nastepnie pieczone.
>
>Wladyslaw
>
>
Wladyslawie - oponki to paczki (ponczki) w formie malej opony ;)
(NIE mozgowej)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-19 09:01:28
Temat: Re: Pomocy! Jak zrobić obważanki?"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote
> Wladyslawie - oponki to paczki (ponczki) w formie malej opony ;)
> (NIE mozgowej)
Zwane takze paczkami hiszpanskimi nie wiem zupelnie dalczego.
Kruszyna
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |