« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-12-17 11:26:46
Temat: Pomysły na pierś z indyka poproszę...na świąteczny obiad. Znudziło mi się trochę nadziewanie pieczarkami
lub śliwką suszoną. Może macie przetestowane jakieś inne sposoby, żeby
była soczysta i wyrazista w smaku? Aha, i koniecznie z sosem, bo lubimy
sosy. :)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-12-17 11:36:18
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęDnia Wed, 17 Dec 2008 12:26:46 +0100, medea napisał(a):
> ...na świąteczny obiad. Znudziło mi się trochę nadziewanie pieczarkami
> lub śliwką suszoną. Może macie przetestowane jakieś inne sposoby, żeby
> była soczysta i wyrazista w smaku? Aha, i koniecznie z sosem, bo lubimy
> sosy. :)
Piersi kaczki posmarowane miodem i pieczone z majerankiem i
jabłkaaaaaamniammmmmmmniammmm... Nic innego nie istnieje w Święta ;-)
PS. Sorry za wtręt niezgodny z oczekiwaniami; indyka to my nie bardzo, więc
będę piekła, jak zawsze, w pierwszy dzień, kaczkę (elementy, sprzedają w
Makro, można sobie wybrać potrzebne, więc biorę piersi i udka). W drugi
dzień Świąt - steki z polędwicy wołowej z cebulą.
PS. A jakbyś tak tego indyka też upiekła z jabłkiem? A'la kaczka? Sos do
niego bedzie spod pieczenia, można mąka ziemniaczaną zagęścić...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-12-17 12:33:27
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęIkselka pisze:
> Piersi kaczki posmarowane miodem i pieczone z majerankiem i
> jabłkaaaaaamniammmmmmmniammmm... Nic innego nie istnieje w Święta ;-)
Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam dobrze przyrządzoną kaczkę. Nawet w
naprawdę ekskluzywnej restauracji mi nie smakowała, więc sama się tym
bardziej za nią nie biorę.
> PS. Sorry za wtręt niezgodny z oczekiwaniami; indyka to my nie bardzo, więc
My ostatnio jadamy wołowinę na przemian z wieprzowiną, indyka dawno już
nie jedliśmy, więc uznałam to za dobry pomysł, zwłaszcza że udało mi się
kupić ładną pierś.
> będę piekła, jak zawsze, w pierwszy dzień, kaczkę (elementy, sprzedają w
> Makro, można sobie wybrać potrzebne, więc biorę piersi i udka). W drugi
> dzień Świąt - steki z polędwicy wołowej z cebulą.
Stania przy garach w święta nie uznaję. Zawsze staram się robić coś
takiego, co da się przyrządzić wcześniej np. zamarynować, a potem tylko
upiec, najlepiej w folii. Smażenia steków sobie nie wyobrażam w święta.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-12-17 13:15:09
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszę
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:gianov$6rn$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> ...na świąteczny obiad. Znudziło mi się trochę nadziewanie pieczarkami lub
> śliwką suszoną. Może macie przetestowane jakieś inne sposoby, żeby była
> soczysta i wyrazista w smaku? Aha, i koniecznie z sosem, bo lubimy sosy.
> :)
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Mi bardzo smakuje z morela zamiast śliwki.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-12-17 16:28:24
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęDnia Wed, 17 Dec 2008 13:33:27 +0100, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> Piersi kaczki posmarowane miodem i pieczone z majerankiem i
>> jabłkaaaaaamniammmmmmmniammmm... Nic innego nie istnieje w Święta ;-)
>
> Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam dobrze przyrządzoną kaczkę. Nawet w
> naprawdę ekskluzywnej restauracji mi nie smakowała, więc sama się tym
> bardziej za nią nie biorę.
Mnie w żadnej restauracji nic nie smakuje tak, jak w domu, więc robię
kaczkę z jabłkami tylko w domu. W tym roku się wykpię nieco, bo kupiłam
elementy, a dotąd piekłam dwie kaczki w całości, nadziane jabłkami -
renety, tylko renety się nadają. Teraz tylko dam jabłka do pieczenia wokół.
Kaczuszkę (tj. piersi i udka) natrę solą i pieprzem, majerankiem obficie,
oliwą, miodkiem (rączkami, a co) - i do gęsiarki :-)
Jabłka dają wilgoć - nie trzeba w trakcie pieczenia podlewać wodą, tylko
parę razy sosem, który sie wytworzy. Wsio.
Spróbuj kiedyś, poza jakąkolwiek okazją - jak przetrenujesz, będziesz miała
świetne danie na domowe występy świąteczne w przyszłości :-)
Można przygotować to wcześniej, a do piekarnika wstawić o oznaczonym
czasie.
>
>> PS. Sorry za wtręt niezgodny z oczekiwaniami; indyka to my nie bardzo, więc
>
> My ostatnio jadamy wołowinę na przemian z wieprzowiną, indyka dawno już
> nie jedliśmy, więc uznałam to za dobry pomysł, zwłaszcza że udało mi się
> kupić ładną pierś.
>
>> będę piekła, jak zawsze, w pierwszy dzień, kaczkę (elementy, sprzedają w
>> Makro, można sobie wybrać potrzebne, więc biorę piersi i udka). W drugi
>> dzień Świąt - steki z polędwicy wołowej z cebulą.
>
> Stania przy garach w święta nie uznaję. Zawsze staram się robić coś
> takiego, co da się przyrządzić wcześniej np. zamarynować, a potem tylko
> upiec, najlepiej w folii. Smażenia steków sobie nie wyobrażam w święta.
Z polędwicy? - przecież to tylko parę minut (plus ok. pół godziny na
wstępne zamarynowanie w oliwie z octem balsamicznym jasnym i pieprzem, może
być z zielonym, no i z tą cebulą, z którą się ją potem usmaży). Po
obustronnym szybkim usmażeniu i potrzymaniu minutę pod przykryciem bez
ognia i ponownym dosmażeniu bez przykrycia mamy wykwintne, a równocześnie
najbardziej "olewackie" w robocie danie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-12-17 21:04:48
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęIkselka pisze:
> Spróbuj kiedyś, poza jakąkolwiek okazją - jak przetrenujesz, będziesz miała
> świetne danie na domowe występy świąteczne w przyszłości :-)
Spróbuję. To dobry sposób z tymi mrożonymi częściami.
> Z polędwicy? - przecież to tylko parę minut
Parę minut to jeden stek. Jak chcesz ich zrobić kilka, to więcej czasu.
Na patelni zmieszczą się 2 maks. 3. Możesz mieć dwie patelnie, ale to
już się robi spore przedsięwzięcie. Nie lubię tego pryskania tłuszczu
naokoło, przekładania w pośpiechu i to jeszcze w stroju odświętnym. To
nie dla mnie. Steki mogę robić na co dzień. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-12-17 22:19:56
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęDnia Wed, 17 Dec 2008 22:04:48 +0100, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> Spróbuj kiedyś, poza jakąkolwiek okazją - jak przetrenujesz, będziesz miała
>> świetne danie na domowe występy świąteczne w przyszłości :-)
>
> Spróbuję. To dobry sposób z tymi mrożonymi częściami.
>
>> Z polędwicy? - przecież to tylko parę minut
>
> Parę minut to jeden stek. Jak chcesz ich zrobić kilka, to więcej czasu.
> Na patelni zmieszczą się 2 maks. 3. Możesz mieć dwie patelnie, ale to
> już się robi spore przedsięwzięcie.
Mam dużą patelniuchę, specjalnie do befsztyków - chodziło mi oczywiście o
befsztyki, nie o steki. Na tej mojej mieści się z 10 plastrów poledwicy
plus cebula spoko.
> Nie lubię tego pryskania tłuszczu
> naokoło,
No tak, na kuchence gazowej czy elektrycznej to problem - czyszczenie nie
jest potem przyjemne. Ale na fajerkach - tłuszczyk się pięknie wypala, czy
może wyparowuje i niemagowcaleawcale - zostaje zawsze czyściutka blacha :-)
> przekładania w pośpiechu i to jeszcze w stroju odświętnym. To
> nie dla mnie. Steki mogę robić na co dzień. ;)
Ja nie, boby mi się przejadły ;-P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-12-17 22:38:43
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęDnia Wed, 17 Dec 2008 12:26:46 +0100, medea napisał(a):
> ...na świąteczny obiad. Znudziło mi się trochę nadziewanie pieczarkami
> lub śliwką suszoną. Może macie przetestowane jakieś inne sposoby, żeby
> była soczysta i wyrazista w smaku? Aha, i koniecznie z sosem, bo lubimy
> sosy. :)
>
> Pozdrawiam
> Ewa
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/sznycle-z-in
dyka-z-bananami/
Brzmi baaaaardzo ciekawie, choć może trochę pracochłonnie, ale na pewno
jest przesmaczne, no i z sosem, o który Ci chodzi.
Wydrukowałam sobie - na pewno przećwiczę przy najbliższej okazji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-12-18 05:44:42
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszęUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:gias2e$ps4$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Ikselka pisze:
>
>> Piersi kaczki posmarowane miodem i pieczone z majerankiem i
>> jabłkaaaaaamniammmmmmmniammmm... Nic innego nie istnieje w Święta ;-)
>
> Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam dobrze przyrządzoną kaczkę. Nawet w
> naprawdę ekskluzywnej restauracji mi nie smakowała, więc sama się tym
> bardziej za nią nie biorę.
Polecam chińską kuchnię. Jadłem kiedyś w Hongkongu kaczkę, która była
podwędzana, potem gotowana w rosole, następnie nie wiem co się z nią działo,
ale znalazła się w moim daniu, z ryżem, przyprawami i sosem sojowym. Po
prostu niesamowicie dobre mięsko. Niestety nie mam pojęcia jak to
przyrządzić, ale zainteresuj się chińskimi przepisami i eksperymentuj.
> My ostatnio jadamy wołowinę na przemian z wieprzowiną, indyka dawno już
> nie jedliśmy, więc uznałam to za dobry pomysł, zwłaszcza że udało mi się
Niezdrowo...
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-12-18 05:47:54
Temat: Re: Pomysły na pierś z indyka poproszę> Dnia Wed, 17 Dec 2008 12:26:46 +0100, medea napisał(a):
>
>> ...na świąteczny obiad. Znudziło mi się trochę nadziewanie pieczarkami
>> lub śliwką suszoną. Może macie przetestowane jakieś inne sposoby, żeby
>> była soczysta i wyrazista w smaku? Aha, i koniecznie z sosem, bo lubimy
>> sosy. :)
Nadziej ją nadzieniem z 50 kg bigosu co go zrobił Panslavista. Sos możesz
przyrządzić z roztopionego salcesonu z ozorków, też od niego.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |