Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrawa Izuli :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrawa Izuli :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-17 19:28:20

Temat: Potrawa Izuli :-)
Od: Marcin Trzaska <c...@M...MerenRe.org> szukaj wiadomości tego autora

witam,

Iza postanowiła dziś zrobić porządek z kawałem wołowiny zalegającym w
zamrażarce. ;-)
I oto co wyszło:
Kilogram zamrożonej wołowiny wrzuciła do wysokiej patelni, do której
wcześniej wlała zalewę z czarnych oliwek oraz dodała ziół prowansalskich.
Dusiło się mięsko aż się rozmroziło - ok. 30 minut. W między czasie do
miksera wrzuciła: kostkę sera topionego Gouda, ser bryndza (ok. 15-20 dkg),
garść czarnych oliwek (bez pestek, rzecz jasna ;-)), dwie cebule (średniej
wielkości ;-)), 25 gr octu winnego z czerwonego wina, dwa duże ząbki
czosnku, 25 gr piwa (_uwaga_: piwo tradycyjne, bez zaprawy spirytusowej,
takie na drożdżach!), garść pieprzu zielonego (całego), szczypta
glutaminianu sodu (w sklepach z przyprawami znanego jako 'przyprawa
czarodziejska'). To co w mikserze - zmiksować na papkę. :-)
Gdy wołowinka się już prawie rozmrozi, pociąć ją na plastry o grubości ok.
1,5 cm i dodać jedną dużą, pociętą w kawałki paprykę czerwoną oraz 30 dkg
zielonego groszku mrożonego.
Do wołowiny dodać to co mamy w mikserze oraz kilka kropli oliwy z oliwek.
Dusić to minimum 40 minut. No wiadomo, mamy do czynienia z wołowiną. ;->

Zjadłem tego kilka porcji i mam probelmy z poruszaniem się. Zapomniałem, że
obżarstwo grozi wystąpieniem w filmie Se7en. ;-)

PS. Jak ktoś potrzebuje francuską nazwę potrawy to /msg izadora @ IRCnet. :-)
--
czach pełnożołądkowy i kulający się jak miś kuleczka. ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-17 19:49:26

Temat: Re: Potrawa Izuli :-)
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 2003-09-17 at 21:28, Marcin Trzaska wrote:

> Do wołowiny dodać to co mamy w mikserze oraz kilka kropli oliwy z oliwek.
> Dusić to minimum 40 minut. No wiadomo, mamy do czynienia z wołowiną. ;->

Juz wyprobowalam wolowine francuska - miekka po 10 minutach... I to
wcale nie poledwica !

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-17 20:41:21

Temat: Re: Potrawa Izuli :-)
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marcin Trzaska napisał:
/ciach/
> Zjadłem tego kilka porcji i mam probelmy z poruszaniem się. Zapomniałem, że
> obżarstwo grozi wystąpieniem w filmie Se7en. ;-)
>
> PS. Jak ktoś potrzebuje francuską nazwę potrawy to /msg izadora @ IRCnet. :-)
Fajna mieszanka...az mi sie wlosy zjezyly a najbardziej zainteresowala
zalewa z oliwek - to woda jest przeciez.

--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-18 05:41:04

Temat: Re: Potrawa Izuli :-)
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


aaaa!!!!!!!!!! boje sie zagladnac do lodowki!!!! wszedzie ta sama osoba!!

a jesli chodzi o Wasza potrawe to... jestes na diecie :PPPPP
smacznego ;)
ja dzis chrupie rybe a zupa ogorkowa bedzie
do ryby oczywiscie surowka z kiszonej kapusty

a na sniadanie w pracy jogurt, bulki z pasztetem, banan, jablko i niezdrowa
zupka pomidorowa;) ale skoro malenstwo sie domaga ...;)))))

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ostra papryka + grzyby w occie
sałatki smaczne, tanie, kolorowe, sprawdzone
sałatki smaczne, tanie, kolorowe, sprawdzone
Zielona szparagowa
Witam wszystkich

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »