| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-17 19:28:20
Temat: Potrawa Izuli :-)witam,
Iza postanowiła dziś zrobić porządek z kawałem wołowiny zalegającym w
zamrażarce. ;-)
I oto co wyszło:
Kilogram zamrożonej wołowiny wrzuciła do wysokiej patelni, do której
wcześniej wlała zalewę z czarnych oliwek oraz dodała ziół prowansalskich.
Dusiło się mięsko aż się rozmroziło - ok. 30 minut. W między czasie do
miksera wrzuciła: kostkę sera topionego Gouda, ser bryndza (ok. 15-20 dkg),
garść czarnych oliwek (bez pestek, rzecz jasna ;-)), dwie cebule (średniej
wielkości ;-)), 25 gr octu winnego z czerwonego wina, dwa duże ząbki
czosnku, 25 gr piwa (_uwaga_: piwo tradycyjne, bez zaprawy spirytusowej,
takie na drożdżach!), garść pieprzu zielonego (całego), szczypta
glutaminianu sodu (w sklepach z przyprawami znanego jako 'przyprawa
czarodziejska'). To co w mikserze - zmiksować na papkę. :-)
Gdy wołowinka się już prawie rozmrozi, pociąć ją na plastry o grubości ok.
1,5 cm i dodać jedną dużą, pociętą w kawałki paprykę czerwoną oraz 30 dkg
zielonego groszku mrożonego.
Do wołowiny dodać to co mamy w mikserze oraz kilka kropli oliwy z oliwek.
Dusić to minimum 40 minut. No wiadomo, mamy do czynienia z wołowiną. ;->
Zjadłem tego kilka porcji i mam probelmy z poruszaniem się. Zapomniałem, że
obżarstwo grozi wystąpieniem w filmie Se7en. ;-)
PS. Jak ktoś potrzebuje francuską nazwę potrawy to /msg izadora @ IRCnet. :-)
--
czach pełnożołądkowy i kulający się jak miś kuleczka. ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-17 19:49:26
Temat: Re: Potrawa Izuli :-)On Wed, 2003-09-17 at 21:28, Marcin Trzaska wrote:
> Do wołowiny dodać to co mamy w mikserze oraz kilka kropli oliwy z oliwek.
> Dusić to minimum 40 minut. No wiadomo, mamy do czynienia z wołowiną. ;->
Juz wyprobowalam wolowine francuska - miekka po 10 minutach... I to
wcale nie poledwica !
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-17 20:41:21
Temat: Re: Potrawa Izuli :-)Użytkownik Marcin Trzaska napisał:
/ciach/
> Zjadłem tego kilka porcji i mam probelmy z poruszaniem się. Zapomniałem, że
> obżarstwo grozi wystąpieniem w filmie Se7en. ;-)
>
> PS. Jak ktoś potrzebuje francuską nazwę potrawy to /msg izadora @ IRCnet. :-)
Fajna mieszanka...az mi sie wlosy zjezyly a najbardziej zainteresowala
zalewa z oliwek - to woda jest przeciez.
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-18 05:41:04
Temat: Re: Potrawa Izuli :-)
aaaa!!!!!!!!!! boje sie zagladnac do lodowki!!!! wszedzie ta sama osoba!!
a jesli chodzi o Wasza potrawe to... jestes na diecie :PPPPP
smacznego ;)
ja dzis chrupie rybe a zupa ogorkowa bedzie
do ryby oczywiscie surowka z kiszonej kapusty
a na sniadanie w pracy jogurt, bulki z pasztetem, banan, jablko i niezdrowa
zupka pomidorowa;) ale skoro malenstwo sie domaga ...;)))))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |