Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tp
internet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!Moonlight.MerenRe.org!not-for-mail
From: Marcin Trzaska <c...@M...MerenRe.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Potrawa Izuli :-)
Date: 17 Sep 2003 19:28:20 GMT
Organization: anus.wroclaw.net.pl
Lines: 27
Message-ID: <s...@S...MerenRe.org>
NNTP-Posting-Host: pi114.wroclaw.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1063827076 22600 217.96.152.114 (17 Sep 2003 19:31:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Sep 2003 19:31:16 +0000 (UTC)
X-Editor: VIM - Vi IMproved 6.2
X-Music: zero muzyki. ;-)
User-Agent: slrn/0.9.8.0 (OpenBSD)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173638
Ukryj nagłówki
witam,
Iza postanowiła dziś zrobić porządek z kawałem wołowiny zalegającym w
zamrażarce. ;-)
I oto co wyszło:
Kilogram zamrożonej wołowiny wrzuciła do wysokiej patelni, do której
wcześniej wlała zalewę z czarnych oliwek oraz dodała ziół prowansalskich.
Dusiło się mięsko aż się rozmroziło - ok. 30 minut. W między czasie do
miksera wrzuciła: kostkę sera topionego Gouda, ser bryndza (ok. 15-20 dkg),
garść czarnych oliwek (bez pestek, rzecz jasna ;-)), dwie cebule (średniej
wielkości ;-)), 25 gr octu winnego z czerwonego wina, dwa duże ząbki
czosnku, 25 gr piwa (_uwaga_: piwo tradycyjne, bez zaprawy spirytusowej,
takie na drożdżach!), garść pieprzu zielonego (całego), szczypta
glutaminianu sodu (w sklepach z przyprawami znanego jako 'przyprawa
czarodziejska'). To co w mikserze - zmiksować na papkę. :-)
Gdy wołowinka się już prawie rozmrozi, pociąć ją na plastry o grubości ok.
1,5 cm i dodać jedną dużą, pociętą w kawałki paprykę czerwoną oraz 30 dkg
zielonego groszku mrożonego.
Do wołowiny dodać to co mamy w mikserze oraz kilka kropli oliwy z oliwek.
Dusić to minimum 40 minut. No wiadomo, mamy do czynienia z wołowiną. ;->
Zjadłem tego kilka porcji i mam probelmy z poruszaniem się. Zapomniałem, że
obżarstwo grozi wystąpieniem w filmie Se7en. ;-)
PS. Jak ktoś potrzebuje francuską nazwę potrawy to /msg izadora @ IRCnet. :-)
--
czach pełnożołądkowy i kulający się jak miś kuleczka. ;-)
|