« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-26 19:04:11
Temat: Potrzebny sprawdzony przepis na babke cytrynowaJak w tytule: poszukuje sprawdzonego przepisu na babke cytrynowa, ktora
sie nie zapadnie, i bedzie wilgotna na drugi dzien.
Dzieki
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-27 01:52:43
Temat: Re: Potrzebny sprawdzony przepis na babke cytrynowagoga wrote:
> Polecam przepis na babkę cytrynową znajdujący się na proszku do
> pieczenia firmy Cykoria.
[...]
Dzieki, wyprobuje w weekend.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-27 06:12:49
Temat: Re: Potrzebny sprawdzony przepis na babke cytrynowa> Jak w tytule: poszukuje sprawdzonego przepisu na babke cytrynowa, ktora
> sie nie zapadnie, i bedzie wilgotna na drugi dzien.
> Dzieki
> MB
Witaj,
Choc raz moge Ci sie odwdzieczyc za Twoje przepisy.
Podaje przepis na babke cytrynowa, inaczej cytryniak (ja zawsze pieke
plaski, na takiej blasze na placek, ale mysle, ze z powodzeniem mozesz
zrobic babke).
Ile waza 4 jajka,
tyle tluszczu (Kasia)
maki
cukru
3 cytryny (srednie)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Tluszcz utrzec z cukrem, zóltkami, skórka z 2 cytryn.
Trzec 10 minut, dodawac make z proszkiem i sok z 2 cytryn, na koncu piane z
bialek.
Na wytluszczona i posypana tarta bulka blache i na godzine do piecyka (170
stopni).
Po upieczeniu gorace ciasto polukrowac lukrem z cukru pudru utartego z
lyzeczka wrzatku i sokiem z 1 cytryny.
Lukier uciera sie krótko lyzka w miseczce.
Wskazane ucieranie ciasta w donicy. (Ja uzywam jednak miksera)
POzdrawiam.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-27 07:51:42
Temat: Re: Potrzebny sprawdzony przepis na babke cytrynowa Tluszcz utrzec z cukrem, zóltkami, skórka z 2 cytryn.
> Trzec 10 minut, dodawac make z proszkiem i sok z 2 cytryn, na koncu piane
z
> bialek.
> Na wytluszczona i posypana tarta bulka blache i na godzine do piecyka (170
> stopni).
>
> Po upieczeniu gorace ciasto polukrowac lukrem z cukru pudru utartego z
> lyzeczka wrzatku i sokiem z 1 cytryny.
>
> Lukier uciera sie krótko lyzka w miseczce.
>
> Wskazane ucieranie ciasta w donicy. (Ja uzywam jednak miksera)
>
Jadłam kiedyś taką babkę i była pyyyszna. A mnie zawsze w takiej babce
cytrynowej wychodzi zakalec. Czy ktoś może wie czym to jest spowodowane ?
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-27 12:49:01
Temat: Re: Potrzebny sprawdzony przepis na babke cytrynowaUżytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:43D97CEB.90903@bluemoonlavender.com...
> goga wrote:
>> Polecam przepis na babkę cytrynową znajdujący się na proszku do
>> pieczenia firmy Cykoria.
A czy ktos moglby przytoczyc ten przepis? Bo kolo mnie nie ma akurat
produktow tej firmy :(
Pzdr. Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-27 16:17:55
Temat: Re: Potrzebny sprawdzony przepis na babke cytrynowa> Ile waza 4 jajka,
> tyle tluszczu (Kasia)
> maki
> cukru
> 3 cytryny (srednie)
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Dzisiaj piekłam właśnie tę babkę, tyle, że zamiast "Kasi" dałam masło. Jest
jeszcze lepsza. Dałam też więcej soku z cytryny do ciasta (2,5 cytryny) i
zrobiłam lukier z soku 1,5 cytrynu + cukier puder - bez wrzątku.
Jest super.
Ja właściwie za każdym razem trochę ten przepis zmieniam, ale podałam go w
oryginale, który dostałam od cioci.
POzdrawiam życząc udanych wypieków.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |