| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-19 10:46:03
Temat: Potwierdzenie diety optymalnejZ uwagi na często powtarzające się posty (szczególnie od lekarzy) o
szkodliwości diety optymalnej na organizm człowieka, przedstawiam poniżej
badanie diety optymalnej, które było przeprowadzone 18 lat temu i żaden
lekarz ani naukowiec dotychczas nie złozył sprzeciwu co do tych badań.
Pozdrawiam Jurek M.
>
1988.09.27.
W. Pani
Lek. med. Ewa Feersterling
Rzecznik Okręgowy Dobra Służby Zdrowia
przy Okręgowej Komisji Kontroli Zawodowej
Urząd Wojewódzki
Wydział Zdrowia i Opieki Społecznej
85-950 Bydgoszcz
O p i n i a
n.t. "diety optymalnej" stosowanej przez lek. med. Jana
Kwaśniewskiego
Stosowana przez lek. Jana Kwaśniewskiego i nazwana przez Niego "dieta
optymalna" jest dietą niskowęglowodanową, w której procentowy stosunek i
ilościowy białko: tłuszcz: węglowodany
/B : T : W/ wynosi 13 : 76 : 11. Danych dotyczących skutków zdrowotnych przy
stosowaniu diety o dokładnie takim samym składzie w dostępnym mi
piśmiennictwie nie znalazłem. Natomiast znane mi są wyniki badań diety o
składzie zbliżonym.
J. Yudkin stosował dietę niskowęglowodanową o zawartości B : T : W jak 20
: 63 : 17 przy całkowitym spożyciu energii wynoszącym ok. 1600 Kcal. /cyt.
Przez J. Yudkin w pracy: Obesity Sympozium, wyd. Churchill Living-stone,
Edinburgh LONDON and New York 1974, str. 271-280/.
Dieta ta została przez Autora uznana jako dieta z wyboru, skuteczna przy
zwalczaniu otyłości I miażdżycy naczyń. Jednocześnie za bezpieczną dla
zdrowia, minimalną ilość węglowodanów Yudkin przyjmuje 50 g na osobę na
dobę. Ilość ta zabezpiecza ustrój przezd występowaniem podwyższonego
stężenia ciał ketonowych.
H. Nrewbold (International Journal of Vitamin Research 1986, vol. 56, no
2, str. 190/ obserwował pacjentów spożywających dietę o zawartości 90% Kcal
pochodzących z tłuszczu wołowego. U pacjentów tych średnie stężenie
cholesterolu spadło z 263 mg/dl do 189 mg/dl, stężenie trójglicerydów - ze
113 mg/dl do 74 mg/dl, podczas gdy wskaźnik HDL wzrósł z 21 do 34%. Jeden z
obserwowanych pacjentów (w wieku 56 lat/ był chory na cukrzycę i zażywał
doustnie leki antydiabetyczne. Po 12 tygodniach stosowania diety
wysokotłuszczowej (w czasie których całkowicie odstawił leki/ poziom cukru w
jego krwi na czczo obniżył się z 216 mg% do 98 mg%.
N. G. Khaltaew ?Lipids in Modern Nutrition, ed. By Horisberger and K.
Bracco. Nestle Nutrition, Vevey Raven Press, New York 1987, 173-197 na
podstawie obserwacji zywienia Czukczów Czukot. I mieszkańców Moskwy
stwierdził, że o stężeniu cholesterolu we krwi nie decyduje ilość
spożywanego cholesterolu lecz rodzaj stosowanej diety. Niższe stężenie
cholesterolu, mniejszą zapadalność na miażdżycę i umieralność stwierdzono
przy stosowaniu diety niskowęglowodanowej. Dane te potwierdzają wyniki pracy
J. Bartha i wsp. /Journal of Cardiovascular Pharmacology 10/Suppl.9/str.
42-46, 1987 Raven Press, New York/, który badał 35 pacjentów przy spożywaniu
diety wysokowęglowodanowej z niską zawartością cholesterolu ?100 mg/.
Stwierdził metodą arteriografii naczyń wieńcowych u 21 pacjentów progresję
miażdżycy w ciągu 2 lat. U pacjentów tych stwierdzono niedobór wytwarzania
trój-jodotyrozyny, czyli niedobór hormonów tarczycy. U pozostałych 14
pacjentów bez zaburzeń hormonalnych dieta nie miała wpływu na zmiany
miażdżycowe. Również prace innych autorów potwierdzają, że przyczyną
zaburzeń gospodarki lipoproteidów , cholesterolu, fosfolipidów i glicerydów
decydujących o rozwoju zmian miażdżycowych są czynniki endogenne.
Z prac wykonanych w kraju znana mi jest publikacja M. Białkowskiej, W.
Szostaka i wsp. /Materia Medica Polona, 1977, Fasc.3/32, 244-251/, w której
porównywano skutki podawania diety niskowęglowodanowej z dietą
niskokaloryczną oraz własne nie publikowane dotychczas obserwacje ludzi
odnoszące się do oceny 4-ch diet: niskowęglowodanowej, niskocholesterolowej,
z ograniczoną ilością węglowodanów i zwyczajowej. W obu obserwacjach
ilościowy stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów mieścił się w granicach
odpowiednio 20-23%, 36-53% i 24 do 45%.
Z badań Białkowskiej, Szostaka i wsp. Wynikało, że stosowanie diety
niskowęglowodanowej redukuje masę ciała, obniża poziom cholesterolu i
trójglicerydów w osoczu, a także zwiększa tolerancję glukozy u kobiet z
otyłością prostą.
We własnych badaniach ludzi w okresie 6 miesięcy przestrzegania diety nie
ujawniły się objawy ketozy, hipercholesterolemii oraz hiperrurikemii, któr4e
stanowią główne zastrzeżenia przeciwko stosowaniu diety niskowęglowodanowej.
Dieta spowodowała istotny spadek masy ciała u osłób z nadwagą a ponadto:
a/ nie spowodowała uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia
"ocenianym na podstawie szerokiego zestawu badań laboratoryjnych i
klinicznych/,
b/ spowodowała uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych mężczyzn.
Zaliczyć do nich należy m. in. /poza obniżeniem masy ciała/:
- poprawę sprawności fizycznej;
- poprawę wydolności układu krążenia;
- złagodzenie objawów choroby wieńcowej;
- poprawę sprawności narządu oddechowego
Reasumując opiniuję brak dowodów na stwierdzenie, że stosowana przez lek.
med. J. Kwaśniewskiego dieta jest niebezpieczna dla zdrowia człowieka.
Ośrodki światowe zajmujące się żywieniem ludzi zalecają stosowanie diety
niskowęglowodanowej pod opieką lekarzy.
Akademia Medyczna
Kierownik Katedry Higieny
prof. dr hab. med. Henryk Rafalski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-19 11:27:11
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnejOn Sun, 19 Nov 2006 11:46:03 +0100, j...@n...pl wrote:
> Z uwagi na często powtarzające się posty (szczególnie od lekarzy) o
> szkodliwości diety optymalnej na organizm człowieka, przedstawiam poniżej
> badanie diety optymalnej, które było przeprowadzone 18 lat temu i żaden
> lekarz ani naukowiec dotychczas nie złozył sprzeciwu co do tych badań.
[...]
To co cytujeswz to nie badanie, a opinia, napisana zresztą w sposób
daleki od przyjętego w nauce; autor cytuje jedynie pojedyncze publikacje
"za", nie przeprowadza żadnej rzetelnej dyskusji.
Nikt nie złożył sprzeciwu, bo nie ma się czemu sprzeciwiać. Opinii
takich, jeśli zechcesz, znajdziesz zapewne wiele, w stosunku do wielu
różnych specyfików/substancji/urządzeń.
BTW - ponieważ Casus nie wyśmiał, a w pokoju na wyprasowanie czeka duża
sterta koszul, to idę na urlop:) Bawcie się dobrze.
m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek na epic pl)
Zadziwiające jest, że mało dokształcający sie lekarz może praktykować
medycynę, nie dziwi jednak, że robi to źle /Sir William Osler/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-19 11:42:28
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnejUżytkownik <j...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ejpcm6$2re$1@atlantis.news.tpi.pl...
>Z uwagi na często powtarzaj?ce się posty (szczególnie od lekarzy) o
>szkodliwo?ci diety optymalnej na organizm człowieka, przedstawiam
>poniżej badanie diety optymalnej, które było przeprowadzone 18 lat temu
>i żaden lekarz ani naukowiec dotychczas nie złozył sprzeciwu co do tych
>badań.
> 1988.09.27.
> Z prac wykonanych w kraju znana mi jest publikacja M. Białkowskiej,
> W. Szostaka i wsp. /
Podsumowując - kłamstwem jest pisanie, tego co powyżej. Profesor Szostak
dał wyraźnie do zrozumienia, podpisując krytyczną wobec diety
wysokotłuszczowej opinię, jaką wystosowała PAN, co na jej temat sądzi.
Cytowanie czegokolwiek z jego piśmiennictwa sprzed blisko 30 lat (bo z
1977 roku), szczególnie, że później dostrzegał ryzyko takiej diety jest
nadużyciem i wprowadzaniem w błąd (ciekawe, czy świadomym:->). Cytowanie
też publikacji która pokazuje co się dzieje po 6 miesiącach jej
stosowania (chociaż ma być na całe zycie według propagatorów), to tak
jakby twierdzić, że kobieta nie mogła zabić swojego męża, bo przez
pierwsze 6 miesięcy po ślubie całował ją publicznie w rękę, nie mógł
więc maltretować jej psychicznie i fizycznie w skrytości zacisza
domowego.
Ocenę powoływania się na publikację naukowca, który podpisał później
jako sygnatariusz list sprzeciwu, krytycznie oceniający dietę,
pozostawiam do oceny czytających. Czy to etyczne łapać Sie takich tanich
chwytów. Profesor Szostak, o ile dobrze pamiętam publikował również
prace pokazujące skuteczność różnych diet w ogóle. I to całkiem
niedawno. Bardzo krytyczną.
Skończ bredzić jak nowo obudzony - przespałeś blisko ćwiartkę wieku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-19 15:30:22
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnej
Użytkownik <.tpi.pl...
>Z uwagi na często powtarzające się posty (szczególnie od lekarzy) o
>szkodliwości diety optymalnej na organizm człowieka, przedstawiam poniżej
>badanie diety optymalnej, które było przeprowadzone 18 lat temu i żaden
>lekarz ani naukowiec dotychczas nie złozył sprzeciwu co do tych badań.
> Pozdrawiam Jurek M.
> Stosowana przez lek. Jana Kwaśniewskiego i nazwana przez Niego "dieta
> optymalna" jest dietą niskowęglowodanową, w której procentowy stosunek i
> ilościowy białko: tłuszcz: węglowodany
> /B : T : W/ wynosi 13 : 76 : 11.
Niedawno pisałem że trzeba się przyjrzeć skrobi bo nie jest jadalna na
surowo. Są juz takie książki:
"Only specific carbohydrates can be eaten, the monosaccharides. No starches
and complex sugars are allowed.. That means: No milk, no grains, no rice, no
potatoes.. It sounded like I couldn't eat anything anymore. Anyway, I
decided to buy the book so I could see for myself."
To pewnie zbyt radykalne. A co Wy sądzicie teraz? Kiedyś obowiązywało że
monosacharydy są be.
S*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-19 15:48:34
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnejZnalazłem też recenzję do angielskiego wydania, a w niej:
"The diet is a great success in Poland, but also in the US among people who
used to live in Poland.
In some areas of Poland, the insulin sales have dropped over 65% ! "
Jak się sprzedaje?
S*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-19 16:40:16
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnej
Jejku, jak naukowo na temat obżerania się smalcem i jajkami :)
Swoją drogą (już nie na temat) chodziłam kiedyś do klasy w liceum
z Markiem Bieńkiem. Jesli to ten sam Marek - to pozdrawiam serdecznie
:)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-19 16:42:41
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnej
Użytkownik "Marek Bieniek" <a...@s...re.invalid> napisał w wiadomości
news:qzy8x1zwxuxg$.dlg@always.coca.cola...
> On Sun, 19 Nov 2006 11:46:03 +0100, j...@n...pl wrote:
>
>> Z uwagi na często powtarzające się posty (szczególnie od lekarzy) o
>> szkodliwości diety optymalnej na organizm człowieka, przedstawiam poniżej
>> badanie diety optymalnej, które było przeprowadzone 18 lat temu i żaden
>> lekarz ani naukowiec dotychczas nie złozył sprzeciwu co do tych badań.
> [...]
>
> To co cytujeswz to nie badanie, a opinia, napisana zresztą w sposób
> daleki od przyjętego w nauce; autor cytuje jedynie pojedyncze publikacje
> "za", nie przeprowadza żadnej rzetelnej dyskusji.
> Nikt nie złożył sprzeciwu, bo nie ma się czemu sprzeciwiać. Opinii
> takich, jeśli zechcesz, znajdziesz zapewne wiele, w stosunku do wielu
> różnych specyfików/substancji/urządzeń.
>
"ocenianym na podstawie szerokiego zestawu badań laboratoryjnych i
klinicznych/,
>
Ja wiem, że ta dieta Wam nie pasuje i "kole w oczy" ale jest podkreślone w
opinii, że nie jest szkodliwa...!!! Koniec, kropka. A jak nie rozumiecie
dobrze polskiego, to macie spory problem....ze swoją
dietą...:)))
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-19 19:07:23
Temat: Re: Potwierdzenie diety optymalnejUżytkownik "Monika" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1163954416.250337.260170@h54g2000cwb.googlegrou
ps.com...
Jejku, jak naukowo na temat obżerania się smalcem i jajkami :)
----------------------
Raczej pseudonaukowo:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |