Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-04 10:41:09

Temat: Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki
Od: "Jacek P" <c...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Polska kuchnia jest bardzo dobra. Ale knedliki czeskie, i mączne, i
ziemniaczane, też są dobre.
Podajcie proszę przepis.
Dziękuję i pozdrawiam

Jacek Przerwa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-04 11:15:43

Temat: Re: Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki
Od: "kachna" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wknpim z 26.07.2001 pyta o knedliczki, zaglądnij na te posty
kachna
Użytkownik Jacek P <c...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kgjfp$89m$...@n...tpi.pl...
> Witam.
> Polska kuchnia jest bardzo dobra. Ale knedliki czeskie, i mączne, i
> ziemniaczane, też są dobre.
> Podajcie proszę przepis.
> Dziękuję i pozdrawiam
>
> Jacek Przerwa
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-04 12:22:32

Temat: Re: Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Jacek P <c...@p...com> wrote:

> Witam.
> Polska kuchnia jest bardzo dobra. Ale knedliki czeskie, i mączne, i
> ziemniaczane, też są dobre.
> Podajcie proszę przepis.
> Dziękuję i pozdrawiam
>
> Jacek Przerwa

O knedlikach dyskutowalismy kolejny raz doslownie tydzien temu, ale nie
o "bramborowych" czyli ziemniaczanych. Tych sa dwa rodzaje -- z
ziemniakow gotowanych i z surowych. Te ostatnie nazywane sa "chlupate"
czyli kudlate, a takze wystepuja wystepuja w roznych odmianach i pod
roznymi nazwami.

Na poczatek bramborove knedliky z ciasta gotowanego wg. M.
Ulehlovej-Tilschovej:

Zwane sa w okolicach Polic "pobozne buchty" by odroznic je od knedlikow
chlupatych. Najlepsze i najlzejsze sa, gdy oprocz maki damy tez nieco
kazy manny. Ugotowane, obrane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce
do miesa dodajemy do nih 1/3 wagi ziemniakow grubej maki, przy czym
polowe maki dobrze jest zastapic kasza manna. Solimy , dodajemy jajko i
wyrabiamy. Z ciasta formujemy mniejsze knedliki i gotujemy w slonej
wodzie wg. wielkosci 10-12 min. Ugotowane zaraz ponakluwamy widelcem, by
wyszla z nich para i zostaly pulchne.

Wladyslaw




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kawa i herbata- jak przyrządzacie?
Odchudzanie, a ....?
pizza byla wczoraj na obiad
Sałatka lodowa
Sernik z brzoskwiniami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »