Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos teryiaki

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos teryiaki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-04 11:32:40

Temat: sos teryiaki
Od: "MarchEf" <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziendobry,
Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila chociaz o krotka
charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp


MarchEwka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-04 14:29:20

Temat: Re: sos teryiaki
Od: r...@a...com (RU8xx) szukaj wiadomości tego autora

"MarchEf" b...@y...pl:

>Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
>Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
>Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)

Tak.
To sos.
Ale nie mozna go zrobic bez japonskiego wina _mirin_ i wodki _sake_, ktore nie
sa chyba dostepne w Polsce.

Bardzo smaczny, ale nieporownywalny z niczym, wiec niestety nie moge
opowiedziec, jak smakuje...

Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-04 14:44:52

Temat: Re: sos teryiaki
Od: "Pandora" <p...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

Widzialam gdzies przepis na teriyaki sos, z uzyciem wytrawnego bialego wina
lub sherry zamiast mirin, nie wiem jak smakuje, bo sama go nie
wyprobowalam... Ale nie moze chyba roznic sie _tak_ bardzo? Poza tym,
potrzeba ryzowego octu, czy dostepny w Polsce?

"RU8xx" <r...@a...com> wrote in message
news:20010804102920.22785.00003028@ng-da1.aol.com...
> "MarchEf" b...@y...pl:
>
> >Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> >Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
> >Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
>
> Tak.
> To sos.
> Ale nie mozna go zrobic bez japonskiego wina _mirin_ i wodki _sake_,
ktore nie
> sa chyba dostepne w Polsce.
>
> Bardzo smaczny, ale nieporownywalny z niczym, wiec niestety nie moge
> opowiedziec, jak smakuje...
>
> Pawel


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-04 16:24:20

Temat: Re: sos teryiaki
Od: r...@a...com (RU8xx) szukaj wiadomości tego autora

"Pandora":

>Widzialam gdzies przepis na teriyaki sos, z uzyciem wytrawnego bialego wina
>lub sherry zamiast mirin, nie wiem jak smakuje, bo sama go nie
>wyprobowalam... Ale nie moze chyba roznic sie _tak_ bardzo? Poza tym,
>potrzeba ryzowego octu, czy dostepny w Polsce?


Wino mirin i wodke sake trzeba zmieszac razem, podgrzac i pozniej _zapalic_.
Potem , gdy ogien zgasnie, dodac sos sojowy, cukier i dashi /dashi robi sie z
katsubushi i konbu/ . Zagotowac to, dac ostygnac i w tym marynowac mieso!

Ale skad wziac katsubushi i konbu?!:)

Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-04 16:38:48

Temat: Re: sos teryiaki
Od: r...@a...com (RU8xx) szukaj wiadomości tego autora

r...@a...com (RU8xx):

>Ale skad wziac katsubushi i konbu?!:)

Zapomnialem napisac, ze katsubishi to sa wiorki suszonego bonito, a konbu to sa
wodorosty morskie.

Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-04 17:26:30

Temat: Re: sos teryiaki
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> >Ale skad wziac katsubushi i konbu?!:)
>
> Zapomnialem napisac, ze katsubishi to sa wiorki suszonego bonito, a konbu to sa
> wodorosty morskie.

...a to bonito, to takie rybsko. Można kupić gotową zupę dashi w
słoikach. Coś w rodzaju rosołu, tylko z ryby.
A te składniki można kupić zaraz kolo mojej roboty, na rzut kamieniem
prawie.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-04 17:43:19

Temat: Re: sos teryiaki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



MarchEf wrote:

> Dziendobry,
> Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
> Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
> Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila chociaz o krotka
> charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp
>
> MarchEwka

Sos teryiaki kupuje sie w butelkach, zaraz kolo sosu sojowego. Wyglada
podobnie, smakuje troche jak sos sojowy zmieszany z winem, octem, cukrem.
Uzywa sie do marynat, sosow i doprawiania azjatyckich dan.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-05 20:48:47

Temat: Odp: sos teryiaki
Od: "Leszek K. TALKO" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dziendobry,
> Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to
azjatyckie.
> Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
> Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila
chociaz o krotka
> charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp

Hej,
A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
sake nie do picia ale do marynowania).
Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
cukier = 3:1)
Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...
L.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 07:24:44

Temat: Re: Odp: sos teryiaki
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
> istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
> Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
> sake nie do picia ale do marynowania).
> Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
> wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
> cukier = 3:1)
> Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
> malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
> Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
> mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
> dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
sake to jest wino ryżowe, więc nie ma problemu.

> Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
można, bez problemu. Ja czasem dodaję sake zamiast sherry ;-))

> Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
> Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
> lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...

nie tylko. Można też zrobić zupę teryiaki albo japońskie fondue.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 22:00:20

Temat: Re: sos teryiaki
Od: Slawomir Szczyrba <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciekawe. Pandora twierdzi, że:
> Widzialam gdzies przepis na teriyaki sos, z uzyciem wytrawnego bialego wina
> lub sherry zamiast mirin, nie wiem jak smakuje, bo sama go nie
> wyprobowalam... Ale nie moze chyba roznic sie _tak_ bardzo? Poza tym,
> potrzeba ryzowego octu, czy dostepny w Polsce?
>
Sake i ocet ryżowy są dostępne bez problemu...
To gdzie ten przepis ? ;)

Sławek
--
________ Jest wiele rzeczy niezwykłych, ale nic nie dorównuje człowiekowi.
_/ __/ __/ Sofokles
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev(AT)hot.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki
kawa i herbata- jak przyrządzacie?
Odchudzanie, a ....?
pizza byla wczoraj na obiad
Sałatka lodowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »