Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Leszek K. TALKO" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: sos teryiaki
Date: Sun, 5 Aug 2001 22:48:47 +0200
Organization: AGORA SA
Lines: 30
Message-ID: <9kkbq6$dbk$1@leo.gazeta.pl>
References: <9kgme9$fp5$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: ppx22.gazeta.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61455
Ukryj nagłówki
> Dziendobry,
> Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to
azjatyckie.
> Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
> Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila
chociaz o krotka
> charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp
Hej,
A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
sake nie do picia ale do marynowania).
Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
cukier = 3:1)
Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...
L.
|